Ce este celulita?
Aproximativ 80 - 90 la sută dintre femei au celulită. Deși nu este o problemă care să afecteze sănătatea, ci una de ordin estetic, celulita este un subiect stresant pentru numeroase persoane. Specialiștii au clasificat celulita în funcție de severitate și au identificat patru grade, de la I la IV, gradul I însemnând ușoare denivelări ale pielii apărute atunci când mușchii sunt încordați.
În mod surprinzător, nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre celulită. Iată ce se cunoaște până în prezent:
Nu este doar la nivelul pielii
În termeni simpli, celulita este reprezentată de aglomerări de grăsime care sunt prinse în benzile de țesut aflate sub piele, numite septuri conjunctive.
Femeile sunt mai afectate
Femeile de toate rasele fac celulită, în timp ce bărbții se confrunta foarte rar cu această problemă. Motivul este acela că septurile conjunctive sunt diferite la bărbați și femei. Bărbații au sub piele benzi conjunctive rezistente, dispuse încrucișat, care mențin eficient forma grăsimii. Femeile au benzi verticale subțiri, prin care grăsimea poate trece mai ușor.
Și femeile slabe au celulită
Atât femeile slabe, cât și cele grase fac celulită. Dar cu cât ai mai multă grăsime, cu atât denivelările vor fi mai vizibile. Chiar și femeile slabe au un strat de grăsime între mușchi și piele, ceea ce este suficient pentru ca celulita să fie vizibilă.
Atât femeile slabe, cât și cele grase fac celulită. Dar cu cât ai mai multă grăsime, cu atât denivelările vor fi mai vizibile. Chiar și femeile slabe au un strat de grăsime între mușchi și piele, ceea ce este suficient pentru ca celulita să fie vizibilă.
Nu poți scăpa complet de celulită dacă slăbești
Uneori celulita se estompează atunci când slăbești, dar alteori poate fi înrăutățită. Pielea se lasă atunci când slăbești, ceea ce poate face celulita mai proeminentă.
Celulita se moștenește
Genele sunt cele care determină modul în care corpul tău depozitează grăsimea și modul în care fibrele conjunctive reușeșc să o susțină.
Hormonii joacă un rol important
Dar nu se știe exact care este rolul lor în apariția celulitei. Pentru că celulita apare la pubertate, medicii sunt de părere că estrogenul ar putea fi implicat, deși acest lucru nu a fost încă dovedit.
Tratarea nu este ușoară
Liposucția, care a fost promovată drept un tratament eficient împotriva celulitei, agravează de cele mai multe ori problema. Îndepărtarea grăsimii prin liposucție poate lăsa pielea și mai denivelată.
De ce apare celulita în anumite zone?
Experții nu sunt încă siguri de ce apare celulita în zone specifice precum fese, pulpe, abdomen, brațe. Dermatologii consideră că circulația sanguină slabă în aceste zone ar putea fi responsabilă.
Aceștia cred că vasele de sânge și capilarele care aduc nutrienți în aceste zone se deteriorează, pierzând lichid limfatic în interiorul celulelor de grăsime, care se măresc. Aceste celule se aglomerează între ele din cauza fluidului acumulat și se îndreaptă spre suprafața pielii, cauzând efectul de coajă de portocală. Dar această teorie nu este demonstrată încă.În ceea ce privește tratarea celulitei, situația este la fel de ambiguă.
"Există multă ficțiune și mult marketing în ceea ce privește tratamentele pentru celulită", declară medicul Neil Sadick, profesor de dermatologie la Universitatea de Medicină Cornell din New York, care a realizat cea mai mare parte a studiilor despre celulită disponibile în prezent. Acesta, împreună cu alți medici, resping ideea că celulita ar fi provocată de o circulație proastă, și sunt de părere că celulita este o problemă structurală a dermului, stratul pielii aflat sub epiderm, adică sub pielea pe care o vedem. Sub derm este un strat de grăsime, ținut pe loc de o barieră numită joncțiune dermală subcutanată.
În cazul bărbaților, această barieră formată din fibre arată precum o plasă, iar în cazul femeilor arată precum linii verticale.
Aglomerările de celule adipoase pot pătrunde printre fibrele verticale, cauzând aspectul de coajă de portocală în rândul femeilor."Acest lucru înseamnă că nu o poți vindeca. Dar o poți estompa, astfel încât pielea să arate semnificativ mai bine", spune medicul. Acesta este și motivul pentru care produsele sau tratamentele care se respectă nu spun că te scapă de celulită, ci că o estompează, mai adaugă specialistul.
Cum poți estompa celulita?
Din fericire, poți face unele lucruri pentru a reduce semnificativ efectul de coajă de portocală.
Mergi la sala de fitness
Exercițiile sunt esențiale. Deși nu există studii care se ateste cum afectează activitatea fizică celulita, un antrenament care tonifiază musculatura te poate ajuta pe mai multe planuri. "Femeile ar trebui să ridice greutăți de două, trei ori pe săptămână", spune Dr. Farris. "Exercițiile de anduranță acționează precum fillere pentru pielea ta. Dacă mușchii tăi sunt mai definiți, pielea va avea un aspect mai neted", declară medicul.
Scapă de kilogramele în plus
O greutate adecvată poate ajuta la reducerea aspectuluid de coajă de portocală.
Dar dacă slăbești și nu faci sport, problema s-ar putea înrăutăți. "Pielea poate deveni mai laxă, iar celulita ar putea deveni mai vizibilă", spune Dr. Wanner. Cu cât pielea are o elasticitate mai bună, cu atât rezultatele vor fi mai pozitive. Exercițiile de forță sunt cele mai eficiente pentru a preveni lăsarea pielii după slăbit.Îngrijește-ți pielea
Tratamentele locale care stimulează producția de colagen ar putea să ajute, mai spun specialiștii. Îți fac pielea mai elastică și mai rezistentă, și prin urmare reduc aspectul de coajă de portocală.
Nu apela la liposucție
Unii medici o recomandă în continuare, dar este o variantă invazivă care nu are rezultate pe termen lung și care ar putea să agraveze aspectul denivelat al pielii, avertizează Dr. Wanner, potrivit fitnessmagazine.com.
Posteaza comentariu