Cum sa-ti prepari o crema de fata?

Nu te mai multumesc cremele de fata existente in comert? Le-ai incercat pe toate si dezamagirea te-a cuprins de fiecare data? Iata o solutie simpla prin care iti poti face tu singura o crema de fata asa cum ti-o doresti, pentru a obtine un ten: catifelat, radiant si ferm.
O crema este o "emulsie" pe baza de apa si ulei, iar pentru a imbina cele doua baze se foloseste un "agent emulsificator" care sa evite separarea lor. Diferenta de baza dintre o crema si o lotiune consta in cantitatea diverselor uleiuri utilizate in compozitia ei, precum si procentajul de apa aflat in formula cremei. De asemenea, cremele sunt mai grase decat lotiunile, pot avea intrebuintari diferite in functie de efectul dorit asupra tenului.

In formula unei creme, procentajul de apa este de aproximativ 60-75% si cel de ulei este cam 20-30% din totalul compozitiei, iar restul sunt agenti emulsificatori, substante conservante si aditivi.

In ceea ce priveste alegerea unei creme din multitudinea de oferte (crema de noapte, de zi, pentru bebelusi, pentru picioare, pentru fata) parerile sunt impartite. Cate tipuri de creme exista de fapt si care este cea mai potrivita tipului meu de ten? Iata intrebarea care macina pe fiecare dintre noi, cand vine vorba despre achizitionarea unei creme de fata.

Exista doua tipuri de creme care actioneaza eficient indiferent de aspectele de ingrijire ale pielii, referitoare la varsta, sex sau tip de ten.



Cele doua tipuri de creme
1. Primul tip de crema este "o crema bariera", care blocheaza umezeala in piele o perioada de timp, ceva de genul "cremelor protectoare, de noapte, purificatoare". Toate aceste creme trebuie pastrata pe piele o  perioada scurta de timp, adica tenul trebuie curatat in permanenta pentru a-i da libertatea de a "respira". De retinut: Corpul nostru degaja in fiecare zi prin piele toxine, de aceea pielea trebuie neaparat lasata sa "respire"!

2. Al doilea tip de crema este "crema hidratanta zilnica". Aceasta hraneste tenul si patrunde in epiderma rapid (ca si lotiunile). Acest tip de crema permite tenului "sa respire" in timp ce este hidratat, asadar nu exista pericolul ca tenul tau sa ramana deshidratat in timpul zilei. Este foarte indicata inainte de aplicarea machiajului, dupa baie sau pentru portiunile uscate ale fetei. De retinut: nu folositi niciodata uleiurile esentiale sau cele parfumate in compozitia cremelor pentru bebelusi/copii, deoarece aceste uleiuri patrund pentru o perioada in sange, iar copii nu le tolereaza la fel de bine ca si adultii.
Asadar, foloseste infuziile din plante in cazul cremelor pentru bebelusi/copii.


Alegerea ingredientelor pentru crema

Cunoscand caracteristicile si proprietatile diverselor uleiuri si a altor ingrediente comune tuturor cremelor iti va fi foarte usor sa te decizi asupra ingredientelor pe care le vrei in crema ta si asupra procentajului din fiecare. Bineinteles, ca aceasta decizie va fi si in functie de tipul de crema pe care ti-l doresti. Inainte de a crea crema trebuie sa raspunzi la cateva intrebari:
1. Cine va folosi aceasta crema? (tipul de ten, varsta si sex)
2. Cu ce scop voi folosi aceasta crema? (pentru proprietatile purificatoare, protectoare, hidratante, pentru zi, noapte)
3. Vrei sa copiezi o alta reteta sau vrei o formula proprie?
4. Ce aditivi vreau sa folosesc - vitamine, minerale, coloranti, uleiuri esentiale, uleiuri aromate?
5. Ar trebui sa folosesc substante conservante sau voi utiliza crema pentru a perioada foarte scurta de timp?
6. Ce tip de recipient ar trebui sa folosesc - borcan, tub sau unul luxos?


Reteta pentru o crema de fata

Crema de noapte - trebuie sa contina tipul de "crema bariera" care are proprietatea de a bloca umezeala si de a hidrata pe toate perioada noptii, dupa care sa poate fi indepartata dimineata si inlocuita cu o crema de zi.


Baza de apa - procentaj total = 55%
Calendula (galbenele) / ceai de iasomie (43%), adica 195,048 gr
Suc de aloe vera (10%), adica 45,36 gr
Glicerina vegetala (2%), adica 9,072%

Baza de ulei - procentaj total = 32%
Ulei de avocado (13%), adica 58,968 gr
Ulei de ricin (5%), adica 22,68 gr
Ulei din germeni de grau (6%), adica 27,216 gr
Unt de shea sau cacao (8%), adica 36,288 gr

Emulsificatori - procentaj total = 9% (acestia fac crema mai grasa)
Ceara de albine (7,8%), adica 35,380 gr
Borax (0,2%), adica 0,9072 gr
Lecitina din soia (1%), adica 4,536 gr

Aditivi - procentaj total = 3%
Drojdie de bere (1%), adica 4,536 gr
Pudra de morcov (1%), adica 4,536 gr
Trophenol T-50 (1%), adica 4,536 gr


De ce sa alegi aceste ingrediente?

Calendula (galbenele) este o planta folosita in vindecarea diferitelor afectiuni ale pielii, uleiul de ricin impiedica pierderile de umezeala, aloe vera vindeca si regenereaza pielea, iar celelalte uleiuri sunt foarte hidratante. Trophenol T-50 poate fi folosit ca si antioxidant pentru uleiuri, pentru a preveni rancezirea. Glicerina vegetala este un umectant care ajuta la absorbtia umezelii din aer in piele.
Drojdia de bere este bogata in vitamina B, pudra de morcovi in vitamina A, care este esentiala pentru sanatatea pielii in general.


Crema de zi - are o compozitie mult mai usoara decat cea de noapte.

Baza de apa - procentaj total = 68%
Calendula (galbenele) / ceai de iasomie (58%), adica 236,088 gr
Suc de aloe vera (5%), adica 22,68 gr
Glicerina vegetala (5%), adica 22,68%

Baza de ulei - procentaj total = 20%
Ulei de avocado (10%), adica 45,36 gr
Ulei de ricin (4%), adica 18,144 gr
Ulei din germeni de grau (2%), adica 9,072 gr
Unt de shea sau cacao (4%), adica 18,144 gr

Emulsificatori - procentaj total = 9% (acestia fac crema mai grasa)
Ceara de tip E-NF (8%), adica 36,228 gr

Aditivi - procentaj total = 3%
Drojdie de bere (1%), adica 4,536 gr
Pudra de morcov (1%), adica 4,536 gr
Trophenol T-50 (1%), adica 4,536 gr
 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vasco pe 13 Dec 2023, 23:04
    crema

    toate bune si frumoase, personal am folosit 2 ingrediente mari si late iar rezultatul a fost peste asteptari. Va las aici reteta ceara de albine 17 g ulei masline 75ml ulei esential pentru parfum 6-8 picaturi preparare pe baie de apa se dizolva ceara de albine amestecind continuu cind este dizolvata complet, se adauga uleiul si picaturile de ulei esential amestecind continuu in prima faza mixul tinde sa se solidifice...se repune pe baia de apa, se dizolva totul apoi se ia de pe baia de apa si se amesteca continuu pina la solidificare veti obtine o crema cu o fermotate perfect echilibrata personal , in momentul cind am ajuns aproape de final am turnat crema in mici recipiente asta este toata filosofia pastrati proportiile!

    0
    0

  • NICOL pe 19 Apr 2009, 13:24
    TEN MIXT

    Pudra de argila e cea mai indicata pt tenul mixt.este de ajuns 2 tratemente pe luna si se vede simtitor ca tenul are o luminozitate clara.Deasemeni ceai de musetel zilnic pt intretinerea tenului este recomndat. infuziile cu galbenele dau randament si sa va mai zic o reteta de casa....ou cu faina de porumb (masca aplicata) sau laptel si samnatana pt ten e f.bun

    2
    0

  • ileana pe 28 Feb 2009, 14:18

    Reteta e prea complicata, ingredientele imposibil de obtinut. In consecinta nu e o crema care poate fi preparata acasa.

    2
    0

  • gabi pe 18 Feb 2009, 13:03
    multumesc!

    multumesc pt articol> nu intleg :rusine pt ce? explica-te!

    0
    0

  • ina pe 13 Feb 2009, 16:02
    rusine

    sincer, mi-ar fi rusine sa postez un articol cu posibilitatea de comentare, dar sa nu raspund la nici un comentariu...

    0
    0

  • gabi pe 31 Dec 2008, 08:25
    multe multumiri

    SPER CA ESTE O PARERE AVIZATA SI II MULTUMESC MULT. CHIAR AR TREBUI INCURAJATE ACESTE PERSOANE CARE NE IMPART DIN CUNOSTINTELE LOR.MERSI!

    0
    0

  • tudorache pe 24 Nov 2008, 10:43
    Creme

    ESTE O CREMA VARZA.

    0
    0

  • Catalin pe 18 Nov 2008, 14:39
    Aloe vere

    Aloevera este o minune e cel mai tare medicament naturist celor care sunt bolnavi sa ia Aloevera.

    0
    0

  • Doro pe 29 Aug 2008, 15:11
    Glicerina vegetala

    Imi puteti spune, glicerina vegetala de unde se poate procura? Multumesc anticipat.

    0
    0

  • andreea pe 13 Apr 2008, 18:09
    Super

    Interesante aceste creme

    0
    0

  • andreea pe 13 Apr 2008, 18:06
    Interesant

    Mi se pare interesant folosirea cremelor de casa dar aplicarea tuturor ingredientelor solicita o gramada de bani si timp.

    0
    0

  • ra pe 4 Feb 2008, 19:44
    Jale

    Eu mi-am preparat ani de zile sampoane si creme. Asta in germania. Se strica in frigider, dar nimeni nu spune sa ne facem o caldare odara. 10 ml sunt de ajuns. Proiblema e ca in Romania cosmeticele asa-zis naturiste nu sunt naturiste deloc, pentru ca ingredientele nu sunt din agricultura biologica-ecologica-organica sau cum ii mai zice pe aici, PEG-uri sunt destule, ba unele mai au si parafina... iar ingrediente de cumparat si mai rau... betaina, cocoglucosida, panthenol pur, proteina de matase ZERO ulei pur bio de avocado sau de ulei de lemn de trandafir (rosenholz -un palmier amazonian, cultivat acum special pentru ulei) sau ulei gras de trandafir salbatic zero ... sau daca jojoba caise etc au preturi de 10 ori mai mare decat in germania... pacat.

    0
    0

  • elena pe 18 Ian 2008, 15:11
    Creme naturale

    Cum puteti dvs. sa preparati singure ? Produsele se altereaza chiar si in frigider, cand nu sunt produse intr-un laborator profesional.

    0
    0

  • Manea Silvia pe 8 Sep 2006, 15:02

    am o parere foarte buna

    0
    0

  • cristinaloiz pe 19 Ian 2006, 17:48

    Acest articol sau cel putin retetele sunt traduse din limba engleza fara sa se faca o adaptare! "Uleiul de castor" care desi in limba engleza are denumirea de "castor oil", el reprezinta uleiul de ricin! Desi Calendula este numele stiintific al unei plante, atat timp cat nu sunt denumite toate plantele din reteta in varianta latineasca, nu vad rostul acestei exceptii. Mi-s-ar fi parut mai simplu sa denumeasca planta, romaneste, galbenele.

    0
    0

  • magda pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna ziua!

    imi place mult acest site. citesc zilnic sfaturile. noutatile,partticip la concurs. doresc o vita cat mai lunga acestui site dar si echipei!

    0
    0

  • tabya pe 19 Ian 2006, 17:48

    interesante recete,insa nu ma ajunge capul cu ce sa masor gramajul ista mic de componente..am cintar dar e mare:):) in plus imi apre ca e dificil sa faci creme picatura cu picatura. trebuie poat esa ai aparate speciale?cintar cosmetologic sau ce?

    0
    0

  • alina_t_ro pe 19 Ian 2006, 17:48

    De unde as putea gasi ulei de avocado sau unt de cacao? La noi in Romania cred ca te costa cam mult...nu e mai simplu sa iei o crema de la plafar sau sa rogi o farmacista priceputa sa iti faca o crema adaptata nevoilor pielii tale?..e interesant articolul, dar mai greu de pus in practica!

    0
    0

  • foisor38 pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant...

    dar pudra de morcov de unde o luam?? Eu folosesc creme de la plafar si de la apicola!

    0
    0

  • pmony pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna

    multumim pentru sfaturi

    0
    0

  • mariana pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant

    Informatiile sunt interesante. Aflam ce contin cremele pe care le folosim zilnic. Pentru a prepara o crema avem nevoie, insa, de mult mai mult.Ingrediente, pricepere, modul de preparare.

    0
    0

  • mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    creme

    ma intereseaza creme antirid natutale, sau plantele respective, am 32 ani, ten mixt

    0
    0

  • roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
    ajutor

    ce fel de crema ar trebui sa-mi prepar pt ten gras cu cosuri si din ce ingrediente? este bun amestecul de miere cu lamaie pt cosuri?multumesc

    0
    0

  • laura pe 19 Ian 2006, 17:48
    ten uscat

    ce compozitie ar trebui sa contina crema ptr. un ten f.f. uscat

    0
    0

  • Corina pe 19 Ian 2006, 17:48
    help

    Ce crema as putea sa-mi prepar pt un ten cu puncte negre si cosuri(putine)?

    0
    0

  • h3llena pe 19 Ian 2006, 17:48

    nu vreau sa fiu oaia neagra a site-ului dar ca sa fiu sincera nu mi se pare o idee f buna sa ne fabricam creme acasa.. pentru ca oricat de naturale am avea certitudinea ca sunt tot nu am reusi sa avem aceleasi rezultate pe care le au oamenii cu experienta.. pe de alta parte sunt de acord ca cele mai multe creme care se gasesc in comert sunt de o calitate indoielnica.. in viziunea mea exista doua variante.. prima ar fi sa ne cumparam creme de o calitate superioara.. chiar dk asta inseamna sa ramanem cu mult mai putini bani de buzunar.. a doua este sa luam retete de creme si sa ne ducem la farmacii cu laboratoare care sa ni le prepare.. farmacistii au experienta in domeniu si capacitatea sa faca produse de calitate.. eu una am mai multa incredere in ei decat in propriile forte si nu au nici tarife atat de mari..

    0
    0

  • iulia mihai pe 19 Ian 2006, 17:48
    o idee buna !(SUPER)

    DA sunt de acord cu aceste retete dar la gramaje si concenratii eu as dori sa dati mai multe detalii.

    0
    0

  • andrei pe 19 Ian 2006, 17:48
    de 1-2 ani incerc

    am incercat mai multe tipuri de creme si solutii unele m-au ajutat altele mai tare m-au incurcat nu puteti sa imi spune-ti si mie ce fele de creme sau solutii mai bune si mai la indemana tuturor pot sa iau sau le pot crea acasa?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod