Alunitele constituie, pentru majoritatea femeilor, un "accesoriu" suplimentar, care condimenteaza aspectul fizic si adauga un plus de farmec. De acord, insa, daca faci parte din "purtatoarele" de alunite, trebuie sa stii ca acestea au nevoie de toata atentia ta, pentru ca sunt foarte sensibile. Fie din neglijenta, fie ca urmare a unui tratament mai agresiv, ele pot degenera in afectiuni grave, chiar de natura canceroasa.
Denumite stiintific nevi pigmentari, alunitele apar fie prin "mostenire", adica la nastere, fie dupa un oarecare interval de timp. Istoria naturala a nevilor arata ca ei apar in primii trei ani de viata, la pubertate si rareori dupa 30 de ani. Numarul lor scade dupa varsta de 40-50 de ani.
Aspectul lor normal este sub forma de pete cu marginea variabila, iar culoarea poate sa fie galbena, cafenie, bruna, neagra sau albastruie.
Daca pielea ta pare sa fie "impestritata" de alunite, nu te speria! Unele persoane prezinta asa numitul sindrom al nevilor displazici (stim ca suna infricosator, dar nu ai motive de ingrijorare!). Fenomenul este caracterizat prin aparitia a numerosi nevi pigmentari bizari, in zone mai putin "vizitate" de alunite - organe genitale, membre inferioare, fese, sani, pielea capului.
Pe de alta parte, unele alunite se caracterizeaza printr-o predispozitie de a se transforma, cu timpul, in melanom malign (cancer de piele). Bineinteles, asta nu inseamna ca esti neaparat expusa acestui risc, ci doar ca trebuie sa fii atenta la urmatoarele semnale de avertisment:
cresterea alunitei in suprafata si profunzime;
modificarea aspectului;
aparitia unor ulceratii spontane sau a unei hemoragii;
aparitia unei leziuni;
prurit.
Daca observi oricare dintre modificarile mentionate, prezinta-te in mod obligatoriu la un consult dermatologic. Tratamentul presupune indepartarea chirurgicala a alunitei, indata ce aceasta prezinta una sau mai multe dintre aceste semne.
Stim ca ideea operatiei este infricosatoare dar, executata corect (cu margine de siguranta si profunzime corespunzatoare), interventia chirurgicala nu prezinta nici un risc.
Exista o serie de factori de risc, care favorizeaza aparitia cancerului de piele derivat din alunita. Acestia sunt:
factori de ordin genetic;
radiatii actinice;
razele X.
Vara, cand mergi la plaja, nu uita sa protejezi si alunitele: alege o crema cu protectie crescuta, mai ales daca ai tenul deschis (alb sau palid)!