Din foarte multe motive razele soarelui nu mai sunt atat de prietenoase
pe cat erau acum, sa zicem, 20 de ani, cand medicii recomandau "baile de
soare" ca pe un panaceu universal. Acum medicii recomanda ca expunerea la
soare sa se realizeze in conditii de maxima securitate deoarece de la an
la an a crescut numarul tumorilor maligne cauzate de razele ultraviolete -
UV.
Razele UV pot fi:
- UVA - care penetreaza profund pielea ceea ce duce la micsorarea
elasticitatii acesteia, mai concret - la imbatranire; de multe ori
efectele acestor raze se vad in timp, prin ceea ce se numeste foto
imbatranirea;
- UVB - care ard foarte puternic suprafata pielii ceea ce duce la arsuri
neplacute cu urmari grave.
Cel mai simplu spus ar fi: razele UV prin actiunea lor conduc la deces,
prin aparitia unui cancer al pielii - malign melanom. Acest aspect
este din pacate privit cu o dulce inconstienta, foarte multe persoane
considerand ca promovarea cremelor antisolare reprezinta o strategie de
marketing ce are ca scop vanzarea si atat. Este foarte mare nevoie de
o educatie in acest sens dar in primul rand educatorii trebuie sa fie
convinsi ca soarele este un real pericol pentru pielea umana.
Ce inseamna SPF (sun protection factor)?
Filtrele solare asigura o protectie impotriva razelor UV. SPF incepe cu valoarea 2 pana la ecrane tip blocaj nr. 60-70 (pentru bebelusi); cu cat valoarea sa este mai mare cu atat creste timpul permis de expunere la soare.
La inceputul vacantei trebuie folosita o crema cu filtru mare de protectie solara iar pe masura ce zilele trec pot fi folosite creme cu filtru mai mic. Se va obtine un bronz frumos, uniform, de durata si fara consecinte. Oricum chiar si cu factori de protectie ridicati nu trebuie exagerata expunerea la soare, deoarece de mult nu se mai poarta pielea excesiv de bronzata.
Pe toata durata vacantei fata si buzele au nevoie de un factor de protectie crescut si constant. Cremele de soare pentru fata se comercializeaza separat de cele pentru corp.
Dupa expunerea la soare, pe pielea curata se aplica cea de-a doua serie de produse indispensabile - cele "dupa soare". Acestea sunt atat confortabile cat si necesare pentru a calma pielea, pentru a o hidrata - reimprospata si pentru a conduce la obtinerea unui bronz uniform.
Iata cateva din substantele - ingredientele pe care trebuie sa le cautam in prospectele produselor solare:
Heliotan-ul stimuleaza pigmentii naturali ai pielii, prelungind si asigurand o bronzare de pana la 60%, mentinand in acelasi timp un nivel ridicat de hidratare al epidermei.
Bio-melanina protejeaza pielea prin nutralizarea radicalilor liberi, care sunt o cauza majora a imbatranirii premature a epidermei. Bio-melanina deasemenea limiteaza efectele negative ale razelor UVA.
Hidratantii intensivi, cum este extrasul de aloe-vera, asigura o crestere a nivelului de hidratare al pielii si o protectie impotriva agentilor externi. Astfel pielea va fi supla si proaspata chiar daca vantul, soarele si apa au un rol important in dehidratarea prematura a epidermei.
Un complex emolient si calmant, alcatuit din ingredienti unici, cum sunt Vitamina E, panthenol si Bisabolol, asigura pielii o stare de confort si revigorare.
Protejarea pielii
Organul cutanat este format din epiderma si cele doua tesuturi subiocente, dermul si hipodermul, toate trei aflandu-se intr-o complementaritate structurala si functionala.
In timp ce epidermul asigura protectie mecanica, chimica si impotriva radiatiilor in derm se afla numerosi factori generatori ai firului de par. In canalul acestora, glandele secretoare de sebum isi descarca continutul ce se exteriorizeaza la nivelul orificiului de origine al firului de par, mentinand astfel filmul lipidor existent la suprafata pielii.
Hipodermul - stratul cel mai adanc ce inglobeaza cropusculi ce asigura secretia sudorii evacuata prin canale mai lungi care strabat ascendent straturile anterior mentionate. Totodata reteaua vasculara de la acest nivel cu debit sangvin variabil regleaza pierderile de caldura. Proprietatile exterioare ale pielii variaza in multitudini de factori cum ar fi hidratarea, starea florei microbiene prezente in filmul sebaceu de la suprafata epidermului, reintegrarea componentelor protere ale celor trei straturi etc.
Un factor important insa ramane nivelul secretiei glandelor sebacee. In functie de aceasta conditie exista practic o multitudine de variante tegumentare care se intind intre doua extreme: pielea intens seboreica si pielea intens sebostatica. Undeva la mijlocul acestui interval s-ar situa tegumentul echilibrat seboreic.
Protejarea ochilor
Ochii au si ei nevoie de ochelari cu lentile medicale ce au filtru de protectie solara.
Filtru UV 400 - inseamna ca ochelarii au protectie maxima fata de razele UVA si UVB;
CE - inseamna ca ochelarii corespund ultimelor standarde europene;
Lentile polarizate - blocheaza lumina reflectata si sunt ideale pentru sporturile estivale;
Lentile fotocromice - heliomate - culoare lor variaza in functie de intensitatea luminii;
Lentile policarbonate - sunt foarte rezistente din toate punctele de vedere;
Lentilele unor ochelari obisnuiti, de vedere, se pot trata cu straturi de protectie.