Cu câți ani arăți mai tânără dacă faci sport? De ce?

Nu mai există niciun dubiu: sportul, alături de o alimentație echilibrată, este cheia către o viață sănătoasă. Însă tot activitatea fizică s-a dovedit a fi și elixirul tinereții, numeroase studii dezvăluind de-a lungul anilor efectele incredibile pe care sportul le are asupra organismului uman.

Uită de creme antiaging! Secretul tinereții fără bătrânețe nu stă în produsele de îngrijire pe care le folosești - deși acestea ajută, până la un punct -, ci în alimentele pe care le consumi și, mai ales, în nivelul de activitate fizică.

Mai precis, oricare ar fi vârsta ta curentă, află că nu este niciodată prea târziu pentru a începe să faci mișcare în mod regulat și a anula, respectiv preveni efectele trecerii timpului asupra pielii și întregului tău trup, de altfel.

Și dacă sportul te ajută să îți menții ori recapeți tinerețea, află că beneficiile sale pot fi considerate de-a dreptul miraculoase, mișcarea fizică ducând la întinerirea organismului chiar și cu câteva zeci de ani!

Sportul și rejuvenarea celulară

Telomerii, părți componente ale ADN-ului, aflați la capetele cromozomilor, s-au dovedit a juca rolul de "ceasuri biologice celulare".
Cu alte cuvinte, telomerii devin tot mai scurți odată cu înaintarea în vârstă, fiind mărci ale senescenței. Cu toate acestea, un studiu care a implicat participanți la maraton cu vârsta de 50 de ani, publicat în 2009 în revista "Circulation", a dezvăluit că aceștia aveau telomerii la fel de lungi ca aceia specifici tinerilor de 20 de ani!

O dovadă că sportul practicat în mod regulat contribuie concret la rejuvenarea celulară, în condițiile în care un studiu danez a stabilit o corelație directă între lungimea telomerilor și aspectul tineresc, în urma unui studiu efectuat asupra a 913 perechi de gemeni.