Ce se întâmplă în corpul tău la 10 ore după ce folosești oja

Cât de des îți faci manichiura? Folosești ojă? Dacă da, de cât timp nu ai mai făcut o pauză, în care unghia ta să respire și să se regenereze?
Poate ai remarcat faptul că folosirea neîntreruptă a ojei îți îngălbenește, la un moment dat, unghia. Uneori se întâmplă să subțieze sau să exfolieze unghiile sensibilizate. Acestea sunt, însă, numai efectele pe care le putem constata noi cu ochiul liber la o oarecare distanță de timp. Ce se întâmplă cu reacțiile la nivelul corpului fiecăreia dintre noi poate fi mult mai serios. Dacă vrei să folosești în continuare oja, ar fi bine să fii conștientă de ceea ce conține și ce efecte are asupra ta.

Pericolul asociat ojei este legat de nivelul crescut al toxicității acestui produs.
Unele produse cosmetice pentru unghii conțin următoarele substanțe, care îți pot afecta sănătatea destul de grav.

Toluena:

Toluena este un solvent care asigură efectul de netezire al ojei și conservă pigmentul. S-a dovedit că această substanță poate afecta sistemul nervos central și poate cauza și disfuncții reproductive. Dureri de cap, slăbiciune, stare de leșin și greață - asta e doar o parte a consecințelor atunci când folosești ojă cu toluenă. 

Formaldehidă:

Formaldehida ne sună cunoscut de la școală. Este un gaz incolor care ajută la prelungirea valabilității ojei.
Dacă suferi din cauza unor alergii, contactul cu formaldehida poate cauza dermatită, posibile arsuri chimice în cazuri mai grave și poate declanșa chiar aritmii cardiace, convulsii și cancer.

Dibutyl Phthalat

Această substanță este folosită cu funcția de parfum. Prezența ei este periculoasă și poate să îți cauzeze disfuncții endocrine, probleme ginecologice, precum chiar și boli ale tractului respirator.

Oameni de știință au realizat un studiu cu un grup de 24 femei, iar la numai șase ore distanță după aplicarea ojei, majoritatea lor prezentau niveluri ridicate de fosfat diphenyl, un derivat al fosfatului triphenyl, format în procesul de metabolizare.
După 10 ore de la aplicare, nivelul de fosfat diphenyl în corpurile tuturor femeilor care au participat la studiu a fost de șapte ori mai mare decât acceptabil. 

Ce e de făcut? 

Îți alegi ojă care nu conține substanțele periculoase despre care vorbim. Anumite oje sunt semnalate corespunzător pe ambalaj, în două variante:
⁃ ”5 Free” - adică un produs care nu conține formaldehidă, rășinile ei derivate, toluenă, dibutyl phthalat sau camfor. 
⁃ ”3 Free” - adică un produs care nu conține formaldehidă, toluenă și dibutyl phthalat.

Verifică ambalajul ojei cu atenție pentru a citi ce ingrediente conține, pentru că, până la urmă, sănătatea ta este în mâinile tale!

adnana-costandache