Femeia insarcinata se poate confrunta cu o serie intreaga de dermatite specifice acestei perioade. Au loc diferite modificari la nivel hormonal si fiecare organ trebuie sa se "reorganizeze" pentru a-i face loc noului "oaspete". In ceea ce priveste pielea, schimbarile au loc mai ales la exterior. Cele mai multe femei se confrunta cu hiperpigmentarea pielii din cauza cresterii MSH-ului, un hormon care stimuleaza melanocitele, intensificand productia de pigmenti din piele.
Petele maronii pot aparea pe obraz sau pe nas de exemplu. Pentru indepartarea acestora se pot face diverse tratamente precum microdermabraziunea, peeling-ul chimic sau terapia cu laser. Atentie insa: nu incepe niciun tratament fara a consulta in prealabil un specialist dermatolog. Doar acesta poate stabili ce tip de tratament ti se potriveste cel mai bine!
Celulita, bat-o vina!
Neplacuta celulita poate aparea sau se poate intensifica in perioada sarcinii.
Pentru a avea o piele ingrijita si catifelata, nu uita sa te hidratezi foarte bine pe tot parcursul sarcinii. Vergeturile si celulita le dau intotdeauna batai de cap femeilor insarcinate. Si pentru ca in aceasta perioada sunt mult mai sensibile, multe vad aceste probleme mult mai grave decat sunt ele de fapt.
Ai mare grija la produsele pe care le folosesti pentru a trata aceste probleme estetice. "Din pacate, de celulita si de vergeturi nu scapi niciodata in totalitate", potrivit specialistului nostru. Totusi "au fost create creme speciale anticelulita si antivergeturi care se folosesc de catre gravide sau proaspete mamici pentru a preveni aparitia unei celulite foarte vizibile si a vergeturilor", continua acesta.
Revenirea la forma initiala...
Chiar daca ti se va parea mai greu deoarece forma corpului tau se modifica, nu trebuie sa renunti la miscare si asta pentru ca tratamentele corporale efectuate la salon nu mai sunt indicate incepand cu luna a treia de sarcina. "Dupa luna a treia, corpul trebuie intretinut exclusiv cu sport special pentru gravide, evident sub atenta supraveghere a unui specialist", recomanda Betty Ratiu. "Terapiile calde si electroterapiile sunt strict interzise in timpul sarcinii deoarece acestea pot provoca un avort spontan sau hemoragii nedorite", avertizeaza expertul TopSanatate.
Aspectul pielii poate reveni la starea de dinaintea nasterii, dar asta depinde de foarte multi factori. Este foarte importanta varsta pe care o ai in momentul in care te hotarasti sa aduci pe lume un copil. Este stiut faptul ca un organism tanar se reface mult mai repede decat unul trecut de prima tinerete. In intervalul 20 - 30 de ani, o femeie poate face fata cu mai multa usurinta atat sarcinii, cat si nasterii, refacerea organismului matern fiind completa si mult mai rapida.
"Alte tratamente corporale de slabire, tonifiere, anticelulita si antivergeturi se incep la aproximativ 2 luni de la nastere", adauga Betty Ratiu. Acestea pot avea rezultate uimitoare, dar depinde foarte mult de fiecare organism in parte.
Recuperarea aspectului pielii si a corpului in general poate fi un proces foarte lent in anumite situatii. Dar daca iti doresti cu adevarat, vei reusi sa obtii rezultatele pe care ti le doresti. O alimentatie corespunzatoare, o gandire pozitiva si un tratament de recuperare supravegheat atent de un specialist, pot face minuni in doar cateva luni de la nastere.