Adevaruri despre epilarea definitiva

Epilarea definitiva este expresia uzuala folosita de milioane de femei din intreaga lume care cauta acest tratament pe internet sau intreband prietene si cunostinte. Aceasta are caracter defintiv, in sensul ca foliculii pilosi sunt distrusi (radacinile de par) si nu se mai refac atunci cand tratamentul este efectuat corect.

Pentru a folosi cuvintele cele mai potrivite ale notiunilor pe care le desemneaza trebuie sa vorbim despre fotodepilare (deoarece epilarea se refera la parul de deasupra si de dedesubtul pielii) progresiva (pentru ca nu e dintr-o data) de lunga durata (fiindca este inventata si folosita la scara larga doar de 10-15 ani si nimeni nu a parcurs durata de viata medie a unei persoane - 70 ani la femei, 60 ani la barbati - pentru a declara cu certitudine ca este "definitiva").


De ce epilarea are caracter permanent?


In momentul nasterii, in dermul corpului nostru exista un numar de aproximativ 5 milioane foliculi pilosi (radacini ale firelor de par). Acesti foliculi produc par de tip velus (puf) pana la intrarea in pubertate, cand sub influenta hormonilor sexuali o parte din foliculi se transforma si produc par de tip terminal (fire groase si pigmentate mult mai intens).

Ceea ce tratam in procesul de epilare definitiva sunt acesti foliculi ai firelor terminale pe care caldura de 70 grade Celsius absorbita in timpul tratamentului de epilare definitiva ii distruge definitiv. In locul acestora apar foliculi de par miniaturizati (acesta fiind mecanismul dominant), iar o mica parte sunt inlocuiti de ramasite fibrotice. Acest lucru se intampla la aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului.

Deci, epilarea definitiva are caracter permanent deoarece acesti foliculi o data distrusi nu mai pot fi recreati.


Tratamentul de epilare definitiva

Epilarea definitiva este realizata prin intermediul luminii, numindu-se de aceea fotoepilare (gr. photos = lumina ). Lumina utilizata provine fie dintr-un aparat laser, fie dintr-un echipament cu lumina intensa pulsata (IPL in engleza = Intensed Pulsed Light ). Lumina utilizata in tratamentul de epilare definitiva trebuie sa aiba anumite caracteristici, ce sunt dictate chiar de catre caracteristicile firelor de par si ale pielii.

Astfel, lungimea de unda, intensitatea, puterea, timpul de actiune, timpul de relaxare trebuie sa fie potrivite cu grosimea firului de par, culoarea firului de par, adancimea la care se gaseste in derm foliculul pilos (mai profunda in zona inghinala, de pilda) si culoarea pielii (exista 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african).


Sedintele trebuie sa se repete

Sedintele de epilare sunt programate conform unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par, deoarece niciodata nu avem la un anumit moment toate firele crescute din toti foliculii.

Firele de par cresc dupa un "program" ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie (denumirile medicale sunt anagen, catagen si respectiv, telogen ). Tratamentul de fotoepilare definitiva este util si eficient numai in faza in care firele de par exista in teaca lor, acesta fiind momentul in care caldura produsa este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. In oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu isi realizeaza scopul (distrugerea radacinilor) deoarece firul de par nu comunica direct ca radacina.

Deci, pentru a reusi ca firul de par sa fie prins in faza de cresterea, sedintele trebuie sa se repete.

Timpul dintre 2 sedinte de tratament este diferit in functie de zona epilata. Daca sunteti una dintre acele persoane care isi depileaza zona de deasupra buzei superioare (mustata), poate ati observat ca parul de aici creste mult mai repede decat pe picioare. Se intampla astfel, deoarece asa suntem programati genetic; deci sedintele de epilare faciala se realizeaza la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axila - pentru a suprapune aplicarea luminii laserului sau IPL peste fazele de crestere a parului din aceste zone.


Depilarea definitiva sau totala?


Este o diferenta fundamentala si imensa intre epilare definitiva si epilare totala. Dupa fiecare sedinta de epilare, rezultatul este total, dar temporar.

Ce inseamna aceasta?

Parul cade total (sau aproape total), dar efectul acesta se mentine doar pana la urmatoarea sedinta, cand "valul 2" sau "valul 3... 5,6" ajung in faza de crestere si atunci devin vizibile la suprafata pielii. Parul nu creste "la loc", ci este pur si simplu alt par, provenind din alte radacini decat cele care au fost deja distruse la sedinta anterioara.

Astfel, dupa incheierea cursului terapeutic compus din 6, 8, 10 sau 12 sedinte de epilare defintiva se constata ca epilarea este partiala, dar definitiva. Adica, inca se mai vede putin par, dar acesta este mult mai fin si mai depigmentat; totusi, este de retinut ca efectul se mentine.

Tratamentul de fotoepilare defintiva niciodata nu poate distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate.

Iata, orientativ, cateva procente medii de curatare a unor zone mai frecvent solicitate:  

  • axila 80-90%;
  • zona inghinala 90-95%;
  • fata 50-70%;
  • coapse 60-70%;
  • gambe 90-95%.

Fotoepilarea este considerata a fi definitiva atunci cand efectul obtinut se mentine cel putin cat toata durata unui ciclu complet de crestere a firelor de par. Sunt anumiti specialisti in lasere care afirma ca la aceasta durata mai trebuie adaugate 6 luni, motiv pentru care este folosit si termenul de epilarea de lunga durata.

Desi au existat solicitari de-a lungul timpului, niciuna dintre clinicile renumite din S.U.A sau Europa de Vest nu acorda garantii care sa acopere "recresterea" parului. Motivul este ca acesti foliculi pilosi sunt conditionati hormonal si ca nu se poate prevedea cu certitudine daca o anumita persoana nu va avea o oarecare fluctuatie hormonala care sa stimuleze alti, alti foliculi care sa transforme parul velus in par terminal, gros si pigmentat.


Preturi estimative


1. Orice zona a fetei (mustata, perciuni, barbie) - 30 euro sedinta.
2. Intreaga fata - 70 euro sedinta.
3. Axila - 50 euro sedinta.
4. Bikini - 50 euro sedinta.
5. Gambe - 130 euro sedinta.
6. Picioare - 200 euro sedinta.


Unde poti sa apelezi?

1. Bucuresti, Str. Serghei V Rachmaninov nr. 23,
 Tel: 021/231.81.44
 Tel mobil: 0788 11.81.64

2. Cluj, Str. I.C.Bratianu nr. 17
Tel: 0264/43.00.64
Tel mobil: 0788 57.49.51

3. Constanta, Str. Mircea Cel Batran nr 43
Tel: 0241/610.725


Material realizat de dr. Andreea Iftimie cu specializare in medicina estetica, Coquette Beauty Clinique