Este o afecțiune care duce la apariția unor coșuri dureroase pe piele, în unele zone ale corpului precum scalp, brațe, picioare, spate, fese etc.
În afara bacteriilor există și alți factori care cauzează foliculita. De exemplu, frecarea hainelor de piele sau iritarea anumitor zone ale corpului după ce părul este ras sau epilat pot duce la apariția acestei probleme.
În formele ușoare, foliculita poate fi tratată acasă, folosind remedii naturale. Iată câteva astfel de ingrediente naturale care te pot ajuta să scapi de foliculită:
Remedii naturale care tratează foliculita: Oțet
Având efect antibacterian și antiseptic, oțetul poate trata cu succes foliculita pentru că are capacitatea de a reduce numărul bacteriilor care provoacă infecția la nivelul foliculilor. Pune o lingură cu oțet de mere sau oțet de vin alb într-o cană cu apă și amestecă.
Cu o dischetă din bumbac, aplică soluția de apă și oțet pe zonele afectate de foliculită. Repetă tratamentul de două ori pe zi timp de câteva zile. Ulei din arbore de ceai
Dacă te confrunți cu foliculită la nivelul scalpului, un șampon care conține ulei din arbore de ceai te va ajuta să elimini această problemă neplăcută. Uleiul din arbore de ceai are un puternic efect antibacterian și antiseptic. Are capacitatea de a distruge microbii ce cauzează infecții la nivelul pielii. Poți adăuga câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai în șamponul tău obișnuit pentru a trata și preveni reapariția foliculitei pe scalp.
Usturoi, un alt remediu bun pentru tratarea foliculitei
La fel ca uleiul din arbore de ceai, usturoiul este antibacterian, antifungic și antimicrobian. Este bogat în sulf, care are capacitatea de a preveni diverse afecțiuni ale pielii.
Pisează trei căței de usturoi, pune-i într-o cană cu ulei de măsline și lasă la macerat timp de câteva zile. Strecoară și folosește apoi uleiul pentru a aplica pe zonele afectate de foliculită.Cimbru
Un alt tratament naturist împotriva foliculitei este cimbrul. Acesta conține timol, un compus chimic care are proprietăți antibacteriene și elimină stafilococul auriu ce cauzează foliculita. Infuziile concentrate de cimbru pot fi aplicate sub forma compreselor locale sau le poți folosi pentru a te clăti pe cap după spălare, dacă te confrunți cu foliculită pe scalp.
Lonicera sau Mâna Maicii Domnului
Această plantă cu flori parfumate este considerată un remediu eficient pentru foliculită. Are proprietăți antiinflamatorii care calmează foliculii inflamați.
Infuzia din flori de lonicera este un adevărat răsfăț pentru pielea ta și te va ajuta în același timp să scapi de foliculită.Remedii naturale care tratează foliculita: Ulei de neem
Neem este o plantă folosită de mii de ani în medicina tradițională indiană pentru tratarea diverselor probleme ale pielii. Are proprietăți antibacteriene, antiseptice și antifungice, fiind un remediu excelent pentru foliculită. Pune câteva picături de ulei de neem într-o jumătate de cană cu ulei de măsline. Aplică soluția pe zonele afectate de foliculită folosind dischete din bumbac. Uleiul de neem are un miros intens neplăcut astfel că nu poate fi folosit nediluat.
Turmeric
Un alt remediu eficient împotriva foliculitei este turmericul. Conține o substanță antiinflamatoare numită curcumină ce are efect benefic în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, inclusiv a foliculitei.
De asemenea, are rol antifungic și antibacterian.Dizolvă o linguriță cu turmeric într-un pahar cu apă și bea în fiecare zi pentru a oferi aceste efecte benefice din interior. Pentru aplicații locale, fă o pastă din pudră de turmeric cu puțină apă și aplică pe zonele afectate de foliculită. Lasă să acționeze timp de câteva ore, apoi clătește-te. Nu uita că turmericul pătează temporar pielea din cauza pigmentului său galben intens.