Esti femeie si, in mod firesc, iti doresti sa fii cat mai frumoasa si stralucitoare... Prin urmare, te ingrijesti constiincios, folosesti cele mai recente produse de ingrijire a pielii si te straduiesti sa te fardezi astfel incat chipul tau sa fie perfect pus in valoare. Bravo! Cu toate acestea, exista inca atat de multe lucruri pe care nu le stii, atat de multe sfaturi de ingrijire si prevenire a diferitelor probleme - extrem de simple, eficiente, usor de pus in practica si care pot face adevarate minuni pentru frumusetea si chiar sanatatea ta...
Atunci cand te demachiezi, nu uita sa acorzi importanta cuvenita nasului. Este recomandabil sa cureti cu atentie intreaga suprafata - partile laterale, trunchiul si baza. Daca pielea nasului nu este curatata in mod corespunzator si persista straturi de sebum, atunci va fi congestionata, nu va putea "respira" si nu uita ca este una dintre cele mai delicate zone ale fetei - un adevarat "paradis" optim de aparitie si proliferare a punctelor negre! De aceea, saptamanal, aplica un strat subtire de gel exfoliant bland.
Poate parea paradoxal, dar una dintre cele mai vechi si eficiente metode de curatare si improspatare a tenului este uleiul - mai ales daca ai peste 30 de ani. Cu o discheta de bumbac, aplica un strat subtire de ulei de migdale sau de floarea soarelui pe gat si pe fata (nu uita de pleoape) si maseaza cu blandete. Dupa un minut, indeparteaza uleiul cu ajutorul unui tampon de vata umezit. La sfarsit, foloseste o crema hidratanta.
Tendinta multor femei de a exagera in aplicarea produselor de ingrijire a pielii poate conduce la aparitia unui dezechilibru - epiderma ajunge sa se "obisnuiasca" astfel si dezvolta un fel de dependenta. Bineinteles, aceasta nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi (dimpotriva), dar nu-ti transforma fata intr-un mediu suprasaturat de produse de ingrijire, lotiuni, creme, geluri si asa mai departe.
Pentru a-ti hidrata eficient pielea fara a face abuz de astfel de produse, obisnuieste-te ca, atunci cand aplici crema dimineata si seara, epiderma sa fie usor umeda. Astfel, continutul de apa si substante nutritive va fi retinut in profunzimea pielii.
De doua-trei ori pe saptamana, maseaza-ti obrajii. Zona aceasta a fetei se va destinde, fapt altminteri important, pentru ca tensiunea acumulata poate cauza dureri de cap si chiar probleme ale danturii.
Pentru a preveni aparitia punctelor negre pe obraji, ciupeste cu blandete epiderma din aceasta zona si "trage" delicat pielea spre lobul urechii (fara a forta!), pentru ca in acea parte este "ascunsa" o glanda limfatica al carei rol este acela de a filtra toxinele. Fa acest exercitiu de doua-trei ori pe zi, pana observi o imbunatatire a aspectului pielii si apoi, pentru mentinere, o data pe saptamana.
Poti preveni aparitia pilozitatii faciale masand, de 3-4 ori pe saptamana, zonele problematice cu o discheta imbibata in zeama de lamaie.
Cand iti demachiezi ochii, supravegheaza-ti miscarile - nu freca pielea, nu insista pana se inroseste epiderma, pentru ca acest lucru constituie un factor de agresivitate - pleoapele si pielea din jurul ochilor sunt zone extrem de sensibile si, procedand astfel, risti ca nu peste mult timp sa observi ca au aparut riduri fine. Oricum, se va intampla si acest lucru, mai devreme sau mai tarziu, dar de ce sa "dai o mana de ajutor"?
Ochii tai se vor simti foarte bine si rasfatati daca, in fiecare dimineata, aplici pe pleoape, timp de 3-4 minute, cate o compresa imbibata in lapte rece. Vei observa cum privirea ta este de doua ori mai luminoasa...
Nu folosi, pentru ochi, demachiant pentru fata. Compozitia acestuia este diferita si este recomandabil sa utilizezi numai produse speciale pentru zona delicata a ochilor. Daca nu ai la indemana demachiant special pentru ochi, tot laptele este solutia. Sau, in extremis, chiar apa rece. De asemenea, nu aplica pe ochi lotiune tonica.
Nu cadea in capcana de a folosi prea multa crema hidratanta in regiunea ochilor, sau un produs extrem de gras. Nu vei reusi sa redai supletea epidermei din aceasta portiune, ci doar vei suprasolicita tesuturile si ochii tai nu vor avea nici un beneficiu. Cateodata, mai putin inseamna mai mult.
Daca ai ochii umflati, aplica, timp de 15 minute, doua comprese caldute, imbibate in infuzie de ceai negru.
Pleoapele lasate se pot corecta, intr-un stadiu incipient, fara a fi nevoita sa apelezi la chirurgia plastica. Problema aceasta apare de obicei ca urmare a slabirii muschiului pleoapei superioare, in coroborare cu efectul fortei gravitationale. Daca iti masezi pleoapele cu regularitate, exista sanse ca muschii specifici sa-si recastige tonusul si vitalitatea.
Pentru a stimula circulatia sangelui si a inlatura stratul de celule moarte de la suprafata buzelor, maseaza-le bland cu periuta de dinti, dupa fiecare periaj al dintilor. Instantaneu, vei observa cum buzele tale sunt mai "pline", mai stralucitoare si mai senzuale...
Pentru a-ti intari gingiile, maseaza-le, saptamanal, cu sare. Respiratia ta se va improspata si vei fi mai putin expusa riscului de a face paradontoza.
Buzele "crapate" reprezinta o consecinta directa a deshidratarii. Asadar, rezista tentatiei de a-ti umezi buzele de fiecare data cand le simti uscate, pentru ca nu vei obtine decat o senzatie placuta, dar trecatoare, in timp ce deshidratarea se agraveaza. Foloseste cu regularitate un balsam de buze, si, saptamanal, aplica o masca nutritiva pe baza de miere.
Foloseste crema de maini de fiecare data dupa ce mainile tale au intrat in contact cu apa. Un sfat util este acela ca seara, ultimul lucru pe care sa-l faci inainte de a incheia pregatirea pentru culcare este de a aplica un strat subtire de crema de maini pe baza de glicerina - produsele de acest tip nu sunt grase, asa incat nu risti sa patezi asternutul, si contribuie la regenerarea in profunzime a epidermei.
Daca simti ca musculatura bratelor este slabita, in afara de a trece la un program de gimnastica regulat, aplica, dupa fiecare dus sau baie, un strat subtire de ulei de masline sau migdale. Maseaza-te cu blandete timp de 3 minute.
Nu uita ca, atat dimineata cat si seara, sa acorzi gatului aceeasi importanta ca si fetei. Epiderma din aceasta portiune a corpului este foarte sensibila si doar nu-ti doresti sa ai un ten frumos si luminos si un gat "presarat" cu riduri - fine, dar care nu mai dispar niciodata...
Evita aparitia ridurilor fine, circulare, de pe gat, mentinand in permanenta gatul cat mai drept si intinzandu-l la maximum de cateva ori pe zi, pentru a mentine supletea si elasticitatea pielii.
Ridurile de pe gat pot fi prevenite si prin stimularea epidermei cu ajutorul unui masaj efectuat zilnic, dimineata si seara, dupa ce in prealabil ai aplicat un strat subtire de ulei de migdale.
Ingrijeste corespunzator zona bustului! Aplica, regulat, un strat de lotiune hidratanta sau ulei de migdale, avand grija sa acoperi intreaga portiune a sanilor. Procedand astfel, toxinele acumulate la nivelul epidermei vor fi inlaturate, iar pielea va deveni mult mai ferma.
Daca parul tau are un aspect mat si este lipsit de volum, foloseste o masca din ulei de nuca de cocos. Aplica produsul incepand de la radacina si maseaza, pentru ca uleiul sa se intinda uniform pe toata lungimea parului. Pune-ti o casca de protectie si lasa masca sa actioneze toata noaptea. Dimineata, spala parul cu un sampon bland.
Pentru a scapa de nesuferita matreata, amesteca un galbenus de ou crud cu o picatura de zeama de lamaie si cateva picaturi de ulei de camfor. Aplica amestecul pe pielea capului, maseaza si lasa-l sa actioneze timp de 10 minute. In felul acesta, scalpul isi va redobandi necesarul de proteine. Clateste-te cu apa rece din belsug.
Cand folosesti tusul de ochi, traseaza linia cat mai aproape de gene, dintr-o singura miescare, pentru a evita discontinuitati inestetice.
La aplicarea fardului de ochi, aplica un produs de nuanta inchisa la baza sprancenei (in "orbita"), iar pe pleoapa, aceeasi nuanta, dar intr-un ton mai deschis. Fii atenta ca trecerea dintre cele doua nuante sa fie lina, insesizabila si graduala.
Pentru a te "imbujora" natural, aplica pe osul pometului un strat subtire de fard de obraz (produs crema, nu pulbere). Ai grija ca in prealabil sa hidratezi corespunzator epiderma.
Daca ai de ales, este preferabil ca nuanta rujului sa se asorteze cu restul machiajului si nu cu vestimentatia.
Exfoliaza pielea de pe fese la fiecare dus sau baie, folosind un produs specific, cu actiune blanda, combinat cu o picatura de gel de dus. Aceasta metoda este eficienta pentru inlaturarea stratului de celule moarte de la suprafata si regenerarea epidermei. Dupa baie, aplica lotiune de corp din belsug.
Daca vrei sa te asiguri ca vei avea un somn linistit si odihnitor, evita sa mananci alimente bogate in proteine dupa ora 18.00 - procesul de digestie este mai indelungat si poti avea insomnii sau cosmaruri. In principiu, este recomandabil sa servesti cina pana la ora 19.00, chiar daca iei o masa usoara.