10 sfaturi de aur pentru sanatatea pielii

Stiati ca pielea este cel mai mare organ al trupului dumneavoastra? Greutatea lui reprezinta aproximativ 16% din cea a intregului corp si, pe langa faptul ca protejeaza delicat structurile interne, pielea ajuta colonul, plamanii si rinichii la eliminarea reziduurilor. Sanatatea pielii poate fi afectata de multi factori, printre care ereditatea, varsta, clima, poluarea, dieta, nivelul de stres si fluctuatiile hormonale.
1. Beti multa apa curata, filtrata - cel putin 6-8 pahare pe zi; s-ar putea sa aveti nevoie de mai mult in zilele toride de vara sau atunci cand faceti exercitii fizice. O cantitate adecvata de apa este esentiala pentru a avea o piele hidratata si pentru a elimina toxinele prin intermediul rinichilor si al colonului.

2. Includeti multe fibre in dieta dumneavoastra. Acestea va regleaza tractul intestinal si intensifica eliminarea reziduurilor din organism. Unele persoane cu afectiuni ale pielii sufera de constipatie, pentru ca nu se hranesc cu alimente care contin fibre.

3. Asigurati-va ca dieta dumneavoastra contine o cantitate suficienta de antioxidanti (care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire celulara). Fructele si legumele proaspete reprezinta cea mai buna sursa de antioxidanti naturali.

4. Asociati corect alimentele. Consumand proteinele si carbohidratii la mese diferite veti preveni procesul nedorit al fermentatiei din colon si veti mari absorbtia substantelor nutritive in sange.

5. In vreme ce grasimile nesanatoase au un rol nefast pentru organismul dumneavoastra, acizii grasi esentiali (grasimile sanatoase) sunt vitali pentru sanatatea pielii. Va puteti asigura aceste grasimi consumand cereale integrale, seminte, nuci, boabe de soia, legume cu frunze de culoare verde-inchis, uleiuri presate la rece (in special de in, dovleac, floarea-soarelui, susan si sofran) si peste gras, precum sardinele, macroul si somonul (dar nu de crescatorie).

6. Cand va treziti, incepeti ziua cu o curatare de dimineata minimala. Aceasta inseamna sa beti un pahar cu apa calda. Continuati cu o cana de ceai de urzica sau apa fierbinte cu o lamaie proaspata stoarsa in ea.

7. Evitati consumul de cafea si alcool in exces, acestea ducand la eliminarea lichidelor, respectiv a umiditatii din organism.

8. Renuntati la sarea de bucatarie. Prezenta in sistemul dumneavoastra a sodiului in exces confera pielii un aspect umflat, pufos. Incercati sa consumati seminte de telina, alge marine, sos de soia fara sare sau multe dintre produsele naturale fara sare. De asemenea, evitati pe cat posibil felurile de mancare foarte condimentate.

9. Reduceti consumul de alimente care ingreuneaza organismul: cele mai rele sunt carnea rosie, produsele lactate, alimentele rafinate, cele prajite sau care contin uleiuri sau grasimi hidrogenate.

10. De trei ori pe saptamana, aplicati pe fata (sau pe orice alta parte a corpului) miere. Mentineti-o pe piele timp de aproximativ 30 de minute. Apoi clatiti cu apa calda. Veti fi uimiti de minunatele rezultate ale acestei metode simple. Pielea va ramane catifelata, moale, tanara si bine hranita.


Informatii preluate din cartea "Programul care va va schimba viata. Esti ceea ce mananci", de dr. Gillian McKeith, in traducere de Catalina Manolache, Bucuresti, Editura Curtea Veche, 2005, www.curteaveche.ro