10 sfaturi ca să-ţi alegi corect crema

Secretul frumuseţii constă într-o îngrijire adecvată tipului de ten. Numărul mare de produse existente pe piaţă te pot pune în dificultate în alegerea cremei potrivite tenului tău. Pentru a alege o cremă eficientă trebuie să iei în calcul mai mulţi factori precum: ingrediente, tipul de ten, vârsta, iar lista poate continua. Eva.ro îţi oferă 10 sfaturi care te vor ajuta să nu dai greş în alegerea cremelor de îngrijire a tenului.
Secretul frumuseţii constă într-o îngrijire adecvată tipului de ten. Numărul mare de produse existente pe piaţă te pot pune în dificultate în alegerea cremei potrivite tenului tău. Pentru a alege o cremă eficientă trebuie să iei în calcul mai mulţi factori precum: ingrediente, tipul de ten, vârsta, iar lista poate continua. Eva.ro îţi oferă 10 sfaturi care te vor ajuta să nu dai greş în alegerea cremelor de îngrijire a tenului.

1. Alege-ţi crema în funcţie de tipul de ten!

Medicul dermatolog este cel mai în măsură să-ţi spună ce tip de ten ai: uscat, gras sau mixt. De asemenea, acesta va detecta problemele de sănătate ale tenului cât şi gradul de hidratare şi poate face recomandări legate de nevoile acestuia.

2. Creme hidratante pentru tenul uscat

Pielea uscată poate fi aspră la pipăit, uşor iritabilă şi lipsită de elasticitate. Aceste simptome apar ca urmare a dispariţiei sau scăderii filmului lipidic de suprafaţă şi deshidratării stratului cornos. Potrivit specialiştilor, acest tip de piele implică cele mai multe probleme când vine vorba de îngrijire.

Dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, îţi recomandă:
  • Foloseşte doar demachiante şi loţiuni speciale pentru piele uscată;
  • Aplică întotdeauna cremă hidratantă, cu textură grasă, bogată în substanţe nutritive, care catifelează pielea şi creează barieră împotriva deshidratării;
  • Evită săpunurile care irită şi usucă tenul.
    Este indicată folosirea săpunurilor cu pH apropiat de cel al pielii;
  • Nu uita de îngrijirea zonei sensibile din jurul ochilor, a buzelor şi a gâtului;
  • Hidratatează-te! Bea apă suficientă (2 litri de apă pe zi) pentru că pielea se poate deshidrata uşor;
  • Urmează o dietă bogată în fructe, legume, ulei de peşte, vitamina E;
  • Evită duşurile frecvente, care îndepărtează filmul lipidic. Limitează durata lor sub 15 minute;
  • Foloseşte loţiuni sau creme hidratante dupa baie;
  • Atenţie la expunerea la soare, pentru că provoacă uscarea pielii. Foloseşte creme cu fotoprotecţie.

3. Tenul gras necesită o curaţare mai atentă decât în cazul celorlalte tipuri de ten

Tenul gras este caracterizat printr-un exces de sebum. Acesta da tenului un aspect uleios. Alege produsele de îngrijire destinate tenului gras, care au rolul de a trata, de a reduce aspectul uleios şi de a hidrata pielea. De asemenea, acestea trebuie să conţină şi protecţie UV şi asta pentru că razele solare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Pe lângă factorii de protecţie solară, mai trebuie să conţină şi antioxidanţi care să lupte împotriva radicalilor liberi.

4. Cremele pentru ten mixt previn iritaţiile şi reduc ridurile

Tenul mixt se caracterizează prin prezenţa unui exces de sebum în zona T (frunte, nas, bărbie) şi porţiuni uscate pe obraji. Acest tip de ten se poate irita foarte uşor şi asta pentru că majoritatea zonelor au tendinţă de uscare.
Rolul cremelor pentru ten mixt este de a echilibra zona "T", de a micşora porii, de a calma şi vindeca. De asemenea, ea previne iritaţiile, reduce şi combate ridurile. Optează pentru cele care au în compoziţie ingrediente precum: ulei de alun (hrăneşte şi reduce ridurile), aloe (hidratează, vindecă), vitamina E (hidratează şi repară), lemongrass (astringent, reface porii, regleaza pH-ul pielii).

5. Tenul normal are nevoie de hidratare

Produsele de bază în îngrijirea tenului normal sunt cele hidratante şi asta pentru că pielea se schimbă în funcţie de anotimp, stres şi vârstă. Dacă din diferite motive simţi că pielea şi-a shimbat textura (este mai grasă sau mai uscată) trebuie să foloseşti produse corespunzătoare. De asemenea, nu uita de protecţia solară şi acordă o mai mare atenţie zonelor din jurul ochilor, pentru că aici apar primele riduri.  În alegerea produselor de îngrijire te va ajuta medicul dermatolog.

6. Protejează-ţi pielea de riduri!

Cremele împotriva ridurilor sau antiaging sunt recomandate persoanelor trecute de vârsta de 30 de ani. Acestea au ca scop încetinirea efectelor trecerii timpului asupra pielii. Pentru vârste sub 30 de ani sunt indicate ingrediente hidratante şi emoliente.
Optează pentru cremele care au printre ingrediente: acidul hialuronic, acizii alfa şi beta hidroxi, extractele de iederă, de castane, de sâmbure de strugure şi vitamina C.

7. Zona din jurul ochilor are nevoie de îngrijire specială!

Şi asta pentru că este una dintre zonele cele mai delicate, adesea afectată de manifestări inestetice şi tot aici apar mai întâi semnele de oboseală, de stres şi de îmbătrânire. Cauza o constituie pielea foarte subţire, lipsită de mecanisme de apărare împotriva factorilor externi nocivi, mimica facială şi somnul insuficient. Foloseşte creme destinate îngrijirii zonei ochilor.

8.Protejează-ţi pielea de soare!

În timpul expunerii la soare, pielea e mai predispusă la arsuri, îmbătrânire prematură şi chiar cancer de piele. Din acest motiv, cremele pentru protecţie solară, ochelarii de soare şi palariile nu trebuie să lipsească din geantă când mergi la plajă. Factorul de protecţie trebuie ales în funcţie de tipul de piele şi de timpul pe care îl vei petrece la soare. Majoritatea specialiştilor recomandă cremele cu factor de protecţie peste 15. Persoanele cu pielea deschisă la culoare trebuie să folosească produse cu SPF cel puţin 30.

9. Dacă ai pielea sensibilă, alege produse care nu conţin coloranţi, parfumuri sau alţi aditivi!

 

10. Demachierea, importantă pentru o piele sănătoasă!

Pentru a te bucura de efecte vizibile în urma utilizării cremelor trebuie să te demachiezi în fiecare dimineaţă şi seară, să-ţi protejezi tenul de soare şi sa adopţi un regim alimentar echilibrat şi sănătos (consumă multe legume, fructe, ulei de măsline bogate în antioxidanţi). Alege demachiantul potrivit nevoilor tenului tău.

(Foto: iStockphoto)