Din fericire numărul de persoane care fumează este în scădere continuă în ultimele patru decenii, inclusiv în rândul adolescenților care nu mai sunt convinși că fumatul le îmbunătățește imaginea. Astfel, numărul de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care fumează a scăzut de la 44% în 1981 la 18% în 2016. Potrivit studiilor de specialitate efectul pozitiv este molipsitor pentru că, de fiecare dată când o persoană decide să evite țigările cresc foarte mult șansele ca și familia și prietenii să facă același lucru. În ciuda acestor rezultate, încă există milioane de oameni care fumează, iar la nivel de an se înregistrează peste 50.000 de decese datorate fumatului.
În cazul în care ai nevoie de un factor suplimentar care să te motiveze să renunți la fumat ar fi bine să te uiți în oglindă.
Fumatul îți dă un aspect îmbătrânit, favorizând ridurile, pierderea fermității, decolorarea pielii, petele pigmentare și uscarea excesivă. Efectul negativ asupra producției de colagen poate fi permanent, însă există aspecte pe care le poți îmbunătăți.„Fiecare țigară conține 4.000 de substanțe chimic pe care le inhalezi de fiecare dată și îți afectează tenul, corpul, dinții și chiar starea de dispoziție”, explică dr. Peter Selby, din Toronto. Impactul fumatului aspura ridurilor și rezistenței pielii a fost observat pentru prima dată în urmă cu 30 de ani. În prezent se înțelege mai bine cum acționează substanțele toxice din tutun asupra pielii. Efectele se văd la mai multe niveluri, creând ceea ce este diagnosticat de specialiști drept „chipul fumătorului”.
Dr. Anatoli Freiman, dermatolog de la Universitatea din Toronto, a realizat un studiu amplu cu privire la efectul fumatului asupra pielii.
Astfel, combinația de nicotină, monoxid de carbon, gudron, formaldehidă, cianură de hidrogen, amoniu, mercur, plumb și cadmiu are un impact profund negativ asupra pielii, care se agravează odată cu trecerea timpului. Anii de fumat exacerbează imperfecțiunile și aspectul tern al tenului. Compușii chimici care se regăsesc în țigări reduc oxigenarea pielii, atacă structura straturilor protectoare și provoacă dezintegrarea structurilor de colagen și elastină (componentele care mențin fermitatea pielii și previn ridurile și îmbătrânirea).Această acțiune nocivă adâncește ridurile existente sau grăbește apariția lor, în special în jurul ochilor și gurii. Din păcate, acest proces nu este reversibil odată ce ridurile au apărut. Fumatul reduce conținutul de apă din epidermă, provocând fragilizarea pielii, uscarea excesivă și descuamarea.
Cercetările dr. Freiman au demonstrat că fumul de țigară creează un risc ridicat de cancer de piele, psoriazis și cădere a părului. De asemenea, agravează problemele specifice ale tenului în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, HIV sau lupus.Dacă vrei să-ți menții tenul tânăr cât mai mult timp și să nu crești șansele de a avea o afecțiune dermatologică de tip cronic este indicat să reduci numărul de țigări începând de azi pentru a uita complet de ele în cele din urmă.
Vindecarea pielii
Majoritatea procedurilor de chirurgie estetică nu sunt recomandate în cazul fumătorilor deoarece reprezintă un factor de risc major în vindecarea după operație.
Riscul de complicații este atât de ridicat încât majoritatea chirurgilor plasticieni refuză să realizeze anumite proceduri dacă află că persoana în cauză este fumătoare. „Orice procedură care presupune ridicarea pielii și întinderea ei, cum sunt liftingurile faciale sau ale sânilor, precum și eliminarea grăsimii abdominale, sunt extrem de riscante pentru fumători deoarece ritmul în care circulă sângele și oxigenarea țesuturilor sunt compromise.
Rezultatele pot fi dramatice, de exemplu răni care nu se vindecă, straturi de piele care trebuie îndepărtate pentru că nu se refac, infecții, cicatrici de mari dimensiuni sau necesitatea grefelor de piele”, potrivit dr. Nick Carr, directorul departamentului de chirurgie plastică de la Universitatea British Columbia.
Posteaza comentariu