Peeling-ul chimic este una dintre procedurile de "reintinerire" a fetei care, pe masura ce trece timpul, devine tot mai populara. Motivul este usor de inteles: in comparatie cu altele, metoda este relativ simpla si cu efecte imediat vizibile. Se aplica o solutie de acid diluat, cu ajutorul careia se elimina o serie de imperfectiuni precum ridurile fine, petele cauzate de expunerea la soare, petele depigmentate si leziunile provocate de acnee.
Suna tentant, nu-i asa? Daca iei in calcul aceasta posibilitate, tine cont in primul rand de faptul ca nu va fi suficienta o sedinta de tratament; cel mai probabil, vei avea nevoie de aproximativ patru-cinci sedinte pentru ca tratamentul sa dea intr-adevar rezultele scontate.
Avantajele acestei proceduri sunt incontestabile, dar sa nu te astepti neaparat la miracole. Ridurile adanci nu vor disparea in urma procedurii de peeling. Dar, sa presupunem ca doresti sa recurgi la aceasta metoda; in primul rand, trebuie sa stii daca indeplinesti conditiile necesare.
Cum arata "candidatul" ideal pentru peeling-ul chimic?
In general, cele mai multe sanse de reusita le au persoanele care au pielea deschisa la culoare si parul blond sau saten. Insa, acest lucru nu inseamna ca femeile brunete si cu pielea maslinie trebuie sa renunte din start la idee; numai anumite probleme se pot solutiona in cazul lor pe aceasta cale.
Cum te pregatesti in vederea peeling-ul chimic?
Chiar daca nu este nimic complicat, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru ca totul sa se desfasoare in bune conditii. Astfel, daca fumezi, este bine sa reduci drastic numarul tigarilor (in cazul in care nu poti renunta cu nici un chip), sa nu mai iei nici un fel de medicament fara aprobarea medicului (mai ales daca este vorba despre contraceptive) si, posibil, in prealabil sa aplici cateva zile o crema pe baza de Retinol-A sau vitamina C.
In functie de profunzimea peeling-ului, medicul iti poate prescrie si un tratament preventiv cu antibiotice orale. Inainte de interventie, nu uita sa-l intrebi pe medic daca este bine sa fii insotita si daca ai voie sa urci la volan in ziua respectiva. Nu uita ca, de fiecare data cand iesi din casa, ai nevoie sa aplici un strat de crema de protectie fata de actiunea razelor ultraviolete. Pielea este foarte sensibila si pot aparea complicatii serioase daca ignori acest amanunt.
Cum se desfasoara procedura?
Nu va trebui sa te internezi, pentru ca nu vei ramane sub observatie medicala decat pe durata unui interval de patru-cinci ore. Mai intai, epiderma este curatata in profunzime, pentru a elimina impuritatile si excesul de sebum. Zona ochilor va fi protejata. Dupa aceea, se va trece la procedura de peeling propriu-zisa, cu ajutorul unor substante hotarate de medic, pe baza obiectivelor tratamentului si a tipului tau de ten.
Ce vei simti? Nu trebuie sa-ti fie teama. Este posibil sa ai usoare senzatii de arsura, pentru care se poate recurge la comprese reci (daca este vorba de un peeling mai profund, vei avea nevoie de o usoara anestezie in prealabil, si de calmante, ulterior interventiei). Retine ca nu ai voie sa iesi din casa 48 de ore, indiferent de gradul de intensitate al procedurii. De obicei, pielea se inroseste si, in urmatoarele zile, se descuameaza.
De preferat este sa nu optezi pentru peeling profund in cazul in care ai mai putin de 40 de ani. Ar insemna sa-ti agresezi inutil epiderma.
Pot aparea complicatii la peeling-ul chimic?
Raspunsul este afirmativ, insa acest lucru nu ar trebui sa te sperie; pana si cele mai banale interventii comporta un anumit risc, fie el numai si statistic. Pot sa ramana cicatrici (mai ales daca e vorba de un peeling profund), dar acestea sunt tratabile.
In aceasta nota, este important ca doctorul sa-ti cunoasca istoricul medical si, intre altele, sa stie daca ai antecedente de cicatrici cheloide - acestea fiind un tip de cicatrici patologice, caracterizate prin acumularea de tesut conjunctiv si un aspect inestetic.