Userii folosesc bucăți de cartof crud aplicate pe coșuri pentru a le reduce inflamația și a le grăbi vindecarea. Dar este cu adevărat util acest remediu naturist? Cartofii sunt bogați în vitamine și nutrienți care pot fi benefici pentru piele, însă pot vindeca acneea?
Ce beneficii au cartofii pentru piele
Există mai multe moduri în care cartoful acționează la nivelul pielii, potrivit medicului dermatolog Gretchen Frieling citat de byrdie.com. În primul rând, amidonul din cartofi reduce inflamația și absoarbe excesul de sebum. În al doilea rând, spune specialistul, cartofii conțin vitamina C, ceea ce ajută la prevenirea riscului de apariție a cicatricilor și petelor rămase în urma vindecării coșurilor.
Un al treilea posibil factor este conținutul de catecolază, o enzimă care are un efect de uniformizare a culorii pielii și de estompare a petele pigmentare.
Ce sunt citokinele și ce efecte au la nivelul pielii?
Citokinele sunt molecule eliberate de celule ca un răspuns imunitar, având rolul de a regla inflamația și de a stimula imunitatea, explică medicul.
Unele citokine combat și reduc inflamația, în timp ce altele cresc inflamația. Acneea este o afecțiune inflamatorie care poate fi influențată de citokine, declară dermatologul. În cadrul unui studiu realizat în anul 2013, s-a descoperit faptul că extractul din coajă de cartofi are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce ar putea explica eficiența trucului cu cartofi pentru a trata coșurile.
„Studiile au arătat că glicoalcaloizii și alți compuși din cartofi au potențialul de a reduce citokinele și inflamația”, explică Freiling. Iar acest lucru înseamnă că pot exista beneficii ale aplicării cartofului crud pe zonele afectate de acnee.
Cu toate acestea, nu există garanția că un astfel de truc devenit viral funcționează.
„Este important de reținut că rezultatele obținute de userii de pe TikTok sunt anecdotice, ceea ce înseamnă că se bazează pe rezultate individuale, nu pe dovezi clinice”, avertizează medicul.Cum să folosești cartofii pentru a trata coșurile
În primul rând este important să speli cartoful înainte de a-l curăța. „Dacă îl speli după ce îl cureți, vei elimina substanțele cu proprietăți benefice”, spune specialistul.
După ce ai curățat coaja, taie cartoful în felii rotunde cu o grosime de un centimetru. Demachiază-te și spală-te pe față, apoi masează pielea cu câte o felie de cartof, folosind mișcări circulare.
Lasă să acționeze timp de zece minute și apoi clătește-te.O altă metodă este aceea de a pune cartoful tăiat bucăți în blender și de a-l blendui până ce obții o pastă fină. Stoarce zeama obținută într-un recipient curat și aplic-o pe față cu o dischetă din bumbac.
Când nu este indicat să încerci acest truc
Pentru coșurile apărute din când în când, remediul pe bază de cartofi merită încercat. Însă pentru formele grave de acnee și coșuri recurente, medicul recomandă evitarea remediilor preparate în casă. În această situație ai nevoie de un tratament recomandat de un medic dermatolog.
Posteaza comentariu