Numeroase persoane se confruntă cu această problemă neplăcută și inestetică a scalpului. Oricât de frumos, sănătos și strălucitor ar fi părul tău, va fi total eclipsat de mătreață și nu te vei putea mândri prea tare cu el.
Ceea ce este foarte enervant când vine vorba de mătreață este faptul că poate fi o afecțiune a pielii extrem de încăpățânată, care îți dă mari bătăi de cap ani la rândul. Iată câteva dintre cauzele pentru care apare:
Șampoanele cu un conținut mare de detergent
Șampoanele cosmetice conțin o cantitate mare de detergent, soluția care îți curăță perfect părul și scalpul de sebum. Dar chiar dacă apreciezi foarte mult senzația de curățenie și prospețime pe care ți-o oferă, acestea au capacitatea de a îndepărta complet stratul hidrolipidic protector al scalpului, care are rolul de a menține pielea hidratată.
Prin urmare, pielea capului se va usca excesiv și se va descuama sub forma firicielelor mici de mătreață. Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de mătreață este acela de a înlocui șamponul tău obșnuit cu unul mult mai blând, așa cum sunt cele pentru copii, cele pentru piele sensibilă sau cele dermatocosmetice, pe care le găsești în farmacii.Dermatita seboreică
Este o afecțiune inflamatorie caracterizată de roșeață și apariția de scuame în zonele în care glandele sebacee sunt numeroase, inclusiv la nivelul scalpului. Matreața este forma non-inflamatorie a dermatitei seboreice. Specialiștii consideră că ciuperca Malassezia furfur, prezentă în mod obișnuit pe pielea oricarei persoane, este implicată în producerea acestei probleme a pielii. În cazul celor afectați, nivelul de colonizare este mai crescut decât al pielii sănătoase. Șampoanele cu efect antifungic ar putea să te ajute în acest caz.
Pitiriazis versicolor
Această afecțiune a pielii, provocată de o ciupercă, manifestată prin apariția pe corp, în special pe abdomen, brațe și spate, a unor pete decolorate care se intensifică odată cu expunerea la soare, poate fi responsabilă și pentru un scalp cu mătreață. Se numește pitiriazis capitis și reprezintă descuamarea exagerată a celulelor moarte de la nivelul pielii capului.
Consultul unui medic dermatolog te va ajuta să descoperi dacă acesta este motivul pentru care te confrunți cu mătreața.