Preparatele cosmetice facute in casa nu le pot inlocui intotdeauna pe cele produse pe scara industriala dar, uneori, daca timpul iti permite, merita incercate. Sunt o forma de rasfat pe care numai noi, femeile, o intelegem si de care stim sa ne bucuram. Merita sa pastrezi retetele, pentru ca nu stii niciodata cand un anumit produs se termina sau cand esti tentata de ceva 100% natural.
Colectia de retete din acest articol vine in completarea seriei „Cosmetice preparate in casa”. Retetele preparatelor au fost furnizate de Barbara Boutry – chimist si biolog.
Lotiune tonica
Pentru preparare, ai nevoie de: coaja de la o lamaie rasa prin cea mai fina razatoare, un varf de cutit de rozmarin uscat, un varf de cutit de cimbru uscat, doua linguri de ceai concentrat de menta (infuzia a 100 ml apa clocotita cu doua plicuri de ceai de menta), patru linguri de apa de roze, un varf de cutit de scortisoara macinata si jumatate de litru de apa plata.
Amesteca toate ingredientele in apa, intr-o sticla cu dop. Agita continutul de doua-trei ori pe zi si pastreaza sticla la frigider, timp de trei zile. Filtreaza prin tifon steril continutul si pastreaza-l la rece intr-o sticla. Este o lotiune "multifunctionala", potrivita mai ales pentru pielea uscata. Poate fi folosita in decursul a maxim doua saptamani, atat pe fata cat si pe corp.
Ulei de masaj pentru picioare obosite
Preparatul este o solutie miraculoasa, dupa o zi pe tocuri, cu multa alergatura. Folosit constant previne varicele si spargerea capilarelor din gambe.
Ca sa prepari acest ulei ai nevoie de cate 20 de picaturi din urmatoarele uleiuri: susan, rozmarin, lamaie, lavanda, menta si chiparos. Toate uleiurile se gasesc in magazinele naturiste.
Amesteca uleiurile intr-o sticla mica, care se poate inchide ermetic, de culoare inchisa (uleiurile sunt sensibile la lumina). Nu prepara mai mult decat doza formata din 20 de picaturi din fiecare ulei, pentru ca amestecul este stabil un timp scurt. Uleiurile originale, neamestecate, se pot pastra vreme indelungata, la intuneric, intr-un loc racoros. Pastreaza amestecul la racoare si intuneric si maseaza-ti picioarele cu miscari circulare, de la laba piciorului spre genunchi, seara, dupa baie. Nu te expune la soare dupa ce ai folosit uleiul decat dupa ce ai facut dus, cu apa si sapun. Uleiul de lamaie este fotosensibil si poate da reactii iritative pe piele, sub efectul razelor solare.
Pastreaza uleiul maxim zece zile.