Potrivit specialiștilor, peste 44% dintre femei au pielea sensibilă sau foarte sensibilă. Problemele legate de senzația de arsură, mâncărime, usturime sau înroșire pot apărea de fiecare dată când se utilizează un produs nou, de aceea trebuie citită lista de ingrediente cu mare atenție.
De ce apar efectele secundare
Există două motive principale care determină simptomele problematice în momentul în care folosești loțiunea sau crema hidratantă: ingredientele iritante și o barieră de protecție inadecvată a pielii.
Stratul de protecție și senzația de arsură
Dacă îți dorești un ten catifelat, cu un aspect sănătos, este esențial să-i conservi stratul de protecție util. În momentul în care nu există o barieră împotriva factorilor iritanți sau alergeni pielea va reacționa negativ.
Numai tenul protejat se va menține neted și strălucitor, cu un aspect revigorat. Pe măsură ce înaintezi în vârstă capacitatea pielii de a sintetiza uleiurile naturale și lipidele scade, iar pielea ar putea să se deshidrateze sau să se descuameze.De asemenea, spălatul tenului cu apă fierbinte sau cu geluri care conțin ingrediente agresive va elimina protecția de care are nevoie pielea. În momentul în care nu mai există acest strat protector microbii, bacteriile, virușii, substanțele chimice și iritanții vor pătrunde adânc în piele, cauzând reacții negative accentuate.
Ingredientele care declanșează senzația de arsură
Contează foarte mult ce conține loțiunea sau crema hidratantă pe care ai ales-o.
Specialiștii îți recomandă să eviți următoarele ingrediente:
1. Alfa și beta-hidroxi acizii
Sunt incluși în numeroase produse, cu rolul de a exfolia celulele moarte și de a catifela pielea. Pot trata acneea sau alte imperfecțiuni, iar dacă sunt prezenți într-o concentrație mai ridicată vor stimula producția de colagen și vor elimina ridurile.
De fiecare dată când cumperi o cremă antirid este foarte probabil să conțină aceste ingrediente. Alfa și beta-hidroxi acizii au însă un pH scăzut, iar în momentul în care intră în contact cu pielea pot cauza senzația de arsură. În plus, acești acizi dizolvă uleiurile și lipidele care formează stratul protector al pielii și slăbesc rezistența la acțiunea factorilor externi. Cei mai utilizați acizi de acest tip sunt: acidul glicolic, acidul lactic, acidul benzoic și acidul salicilic. Dacă ai pielea sensibilă ar fi bine să-i eviți.
2. Surfactanții și emulsifianții
Loțiunile, serurile și cremele sunt obținute prin mixarea apei și a uleiurilor. Dacă ai preparat până acum dressinguri știi deja că apa și uleiul nu rămân combinate mult timp și că se separă în cele din urmă.
Surfactanții și emulsifianții sunt utilizați pentru a ține împreună apa și uleiurile în cadrul aceleiași formule. Problema este că mulți dintre surfactanți pot irita pielea, iar încălzirea componentelor poate distruge ingredientele active.Dacă ai pielea sensibilă este mai bine să folosești o variantă foarte emolientă, care nu conține deloc apă, ci numai ulei.
3. Conservanții
Sunt necesari pentru a preveni contaminarea cremelor sau a serurilor cu bacterii care pot cauza infecții grave. Formaldehida, urea și parabenii pot cauza iritații și alergii în cazul persoanelor cu pielea sensibilă, așa că ar fi bine să ocolești aceste ingrediente.
4. Alcoolul
Există o listă lungă de motive pentru care se include alcoolul în produsele de îngrijire a pielii, de la rolul de conservant până la crearea texturii plăcute. Cu toate acestea, alcoolul poate elimina stratul de protecție al pielii, favorizând usturimea, înroșirea și senzația de arsură.
5. Parfumul
Există o diferență între parfumul provenit din ierburi aromatice și uleiuri esențiale și aromele obținute din ingrediente chimice. În general, parfumurile artificiale pot cauza simptome problematice ale pielii și este indicat să alegi produse fără pafum dacă simți că-ți arde fața după ce aplici o cremă hidratantă.