Iată ce recomandă dermatologii, în funcție de fiecare tip de acnee:
În primul rând, nu îți stoarce niciodată coșurile!
În mod sigur ai auzit și trebuie repetat faptul că nu ar trebui să-ți storci niciodată coșurile. „Acneea, în orice formă a sa, este o inflamație sub piele. Când storci un coș provoci și mai multă inflamație care duce la înroșirea și umflarea zonei”, spune medicul dermatolog Shari Marchbein, profesor de dermatologie la Universitatea New York. În schimb, acționează inteligent folosind substanțe active aplicate local.
Acidul salicilic funcționează cel mai bine în cazul punctelor negre
„Punctele negre sunt clasificate drept comedoane deschise și sunt caracterizate de dilatarea sau lărgirea unui folicul de păr cauzată de acumularea de sebum, bacteria P.Acnes (responsabilă de obicei pentru apariția acneei) și inflamație”, explică medicul.
Acidul salicilic este ingredientul pe care ar trebui să-l folosești pentru a elimina această acumulare din pori.„Este un beta hidroxi acid care ajută la îndepărtarea excesului de sebum de la suprafața pielii și la exfolierea celulelor moarte pentru a menține porii liberi și curați”, declară medicul dermatolog Joshua Zeichner pentru womenshealthmag.com. Nu uita să aplici produsul cu acid salicilic pe întreaga zonă pe care observi de obicei puncte negre, nu doar pe punctele negre pe care le ai deja. Scopul este să tratezi, dar și să previi apariția altor puncte negre.
Adapalena funcționează cel mai bine în cazul punctelor albe (comedoane)
Punctele albe sunt umflături mici la suprafața pielii care se formează atunci când sebumul blochează porii, dar nu există o dilatare la suprafața pielii ca în cazul punctelor negre.
Retinoizii aplicați topic ajută la eliminarea punctelor albe. „Adapalena este un retinoid topic care este disponibil fără rețetă și este aprobat pentru tratarea acneei. Stimulează reînnoirea celulară și previne lipirea celulelor moarte unele de altele (ceea ce cauzează blocarea porilor) și elimină astfel punctele albe”, spune Dr. Zeichner. Acest tratament te ajută să previi formarea unor noi puncte albe, dar pentru cele existente ar trebui să medici la dermatolog sau cosmeticiană pentru a fi extrase corect. Nu încerca să storci comedoanele pentru că riști să le transformi în acnee chistică, una dintre cele mai agresive forme de acnee!Peroxidul de benzoil acționează cel mai bine împotriva papulelor și chisturilor
Papulele sunt umflături superficiale roșii cu un comedon adânc în piele, iar chisturile sunt acumulări de sebum aflate în profunzimea pielii.
Aceste forme de acnee împiedică eliberarea acumulării de sebum la suprafața pielii și sunt de obicei dureroase. „Se dezvoltă atunci când porii devin complet blocați, iar în interiorul pielii apare o inflamație puternică, alimentată de obicei de nivelul ridicat de bacterii de pe piele care cauzează acnee”, spune medicul dermatolog Joshua Zeichner. Soluția în acest caz este peroxidul de benzoil. Ajută la reducerea numărului de bacterii aflate pe piele care provoacă acnee și în același timp scade inflamația.Plasturii hidrocoloidali funcționează cel mai bine în cazul pustulelor
Acestea sunt coșurile care formează puroi în vârf. Deși poți fi tentată să le storci, evită această greșeală care duce la formarea cicatricilor și la răspândirea infecției în piele.
În schimb, aplică un plasture hidrocoloidal, conceput pentru tratarea coșurilor. Bandajul special ajută la drenarea fluidului și a puroiului, calmând inflamația și împiedicând suprainfectarea zonei.Mergi la medic dacă acneea nu se ameliorează
În cazul în care acneea persistă mai mult de opt săptămâni, este indicat să mergi la medicul dermatolog. „Tratamentele pentru acnee nu sunt standard”, spune Dr. Marchbein, care adaugă că cei mai mulți pacienți ai săi au nevoie de obicei de un plan de tratament combinat, ce include creme eliberate cu rețetă pentru a scăpa de acnee.