Îngrijirea tenului predispus la acnee poate fi dificilă și încă din adolescență se dedică un timp considerabil curățării tenul, tratării sau tehnicilor de machiaj care ascund coșurile. Dacă ai urmărit de multe ori videoclipuri speciale care îți arată cum poți camufla un coș inestetic, știi deja cât de mult contează să previi apariția lor și să ai un ten neted și curat.
Potrivit specialiștilor, copiii au început să aibă acnee chiar de la 7 sau 8 ani deoarece pubertatea începe mult mai devreme decât înainte. Acneea nu este doar o grijă specifică adolescenței, ci poate persista și la vârsta adultă. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie acneea este foarte des întâlnită în rândul adulților, la 30, 40 sau chiar la 50 de ani. Acneea la vârsta adultă poate apărea și dacă ai avut un ten impecabil în adolescență, iar femeile sunt mult mai predispuse la apariția coșurilor datorită fluctuațiilor hormonale.
Iată ce se întâmplă cu pielea ta dacă storci un coș:
1. Înainte de „operațiune”
„Coșul pe care îl vezi în oglindă nu este apărut peste noapte. De fapt, leziunile acneice se formează sub piele în aproximativ 2 luni”, explică dr.
David E. Bank, specialist dermatolog din New York. „Din momentul în care un por se astupă durează în medie 8 săptămâni până când apare un coș la suprafața pielii. Din păcate, atunci când aplici loțiuni și tratamente pentru a elimina coșul care te deranjează, de fapt, ai întârziat cu cel puțin 8 săptămâni”, potrivit dr. Bank.
Dacă ți-a apărut un coș și ai nevoie de un remediu rapid, specialiștii îți recomandă să folosești o soluție de peroxid de benzoil, cu o concentrație de 10%. Niciun alt ingredient nu poate egala efectul antibacterian și de exfoliere al acestei substanțe. De asemenea, nu cumpăra produse care au o concentrație mai redusă pentru că nu vei obține efectele dorite.
2. În timp ce storci un coș
„Presiunea pe care o exerciți asupra pielii atunci când vrei să storci un coș favorizează inflamațiile. Practic înlături stratul protector al pielii pentru a elimina particulele de praf și infecția acumulată în leziunea acneică.
Reprezintă o traumă asupra pielii și nu este recomandată o astfel de acțiune în niciun caz”, explică dr. Margarita Lolis, chirurg și dermatolog.În general, dermatologii nu sunt de acord cu eliminarea manuală a coșurilor deoarece infecția se poate răspândi, iar acneea se va agrava. De asemenea, riscul de apariție a cicatricilor este mult mai ridicat.
„Cu toate acestea, dacă nu te poți abține și vrei neapărat să scapi de coș trebuie să te speli pe mâini cu soluție dezinfectantă și să igienizezi locul cu spirt. Va ustura, dar măcar ești sigur că nu vei avea și mai multe coșuri după aceea”, potrivit dr. Bank.
Deși stoarcerea coșurilor ți se poate părea cea mai rapidă soluție pentru a avea din nou un ten frumos, există o variantă mai utilă pentru a obține o piele netedă. Cuburile de gheață sunt mai eficiente decât traumatizarea pielii.
Aplică un cub de gheață înfăsurat în pansament steril pe coș pentru a reduce umflătura și inflamația. Efectul va fi rapid deoarece gheața previne dilatarea porilor și reduce roșeața.
3. Cum arată pielea după ce storci un coș
Chiar dacă nu te-ai putut abține și ai stors un coș, există soluții pentru a preveni răspândirea bacteriilor. „Aplică un strat subțire de cremă cu antibiotic pentru a minimiza riscurile. În general simpla eliminare manuală a unui coș are un risc mediu de cicatrice, însă dacă vei continua să atingi locul după ce ai stors coșul este foarte probabil să rămână o urmă. În cazul chisturilor lucrurile stau diferit. Dacă se sparg sub piele, infecția va afecta țesutul, creând aspectul de cicatrici sub formă de gropițe”, potrivit dr. Bank.
Chiar dacă sunt enervante, ar fi bine să nu umbli la coșuri pentru că, în timp, va fi foarte dificil să acoperi cicatricile, iar machiajul nu te ajută prea mult dacă ai de-a face cu „gropițele” create de stoarcerea chisturilor.
Posteaza comentariu