Ar trebui să reziști tentației, pentru că obiceiul de a-ți stoarce coșurile îți aduce numai riscuri și efecte secundare negative, dar nu are niciun efect pozitiv, potrivit specialiștilor. Printre riscurile la care te supui se numără infectarea, apariția cicatricilor, spargerea capilarelor, iar lista poate continua.
Iată ce se întâmplă când storci un coș și ce efecte secundare apar:
Împiedici organismul să se vindece
Acneea este răspunsul organismului față de porii blocați și bacteriile care se dezvoltă în interiorul lor. Acea umflătură cu care te confrunți este modalitatea prin care corpul elimină impuritățile și bacteriile. "Dacă te gândești că un coș este modul prin care corpul încearcă să se vindece, poți reduce tentația de a-l stoarce", declară pentru allure.com medicul dermatolog Erin Gilbert.
Traumatizezi pielea
"Atunci când storci un coș, împingi în mod forțat conținutul - bacterii, sebum, impurități - prin partea umflată a coșului", spune medicul dermatolog Sejal Shah. Iar când faci asta, pielea se rupe efectiv.
În cel mai bun caz, te vei alege cu o rană deschisă, iar în cel mai rău caz, riști să provoci leziuni serioase, care se vindecă și lasă în urmă cicatrici permanente.Agravezi coșul
În loc să elimini impuritățile în exterior, atunci când aplici presiune asupra unui coș riști să împingi bacteriile și puroiul mai adânc în piele, rezultatul fiind un coș și mai mare. De asemenea, atunci când apeși zona coșului, poți să introduci bacterii și murdărie de pe mâini în interiorul coșului. "Acest lucru face coșul să devină și mai mare, mai roșu, inflamat și pielea din jur se infectează", adaugă medicul dermatolog.
Înmulțești coșurile
Ai observat că un al doilea coș apare de obicei în locul celui pe care l-ai stors? Stoarcerea unui coș, fie că e realizată cu succes sau nu, duce la apariția altor coșuri. "Bacteriile, sebumul și impuritățile care sunt eliberate din coș se împrăștie și duc la agravarea acneei", spune medicul Sejal Shah.
Poți cauza apariția cicatricilor
Toate aceste efecte negative de mai sus cresc riscul apariției unei cicatrici în locul unui coș. "Riscul este mai mare în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee chistică.
Aceste cicatrici sunt dificil de tratat odată ce au apărut. Vei fi nevoită să investești în tratamente cu laser sau fillere, prin urmare rezistă tentației de a-ți stoarce coșurile", spune medicul Erin Gilbert.Riști să spargi vase de sânge
Capilarele, vasele foarte subțiri de sânge care se află la suprafața pielii, pot fi traumatizate atunci când storci un coș. Presiunea aplicată local duce la spargerea capilarelor și la apariția efectului de pânză de păianjen, mai ales dacă te confrunți cu rozacee (cunoscută și drept cuperoză). Capilarele sparte devin vizibile și au un aspect inestetic. Pot fi îndepărtate numai prin tratament laser.
Tratează corect coșurile
În loc să le storci, aplică un produs care conține o concentrație de două procente de acid salicilic. Acest ingredient usucă acneea și elimină excesul de sebum.
Tratamentele peste noapte sunt o altă variantă efcientă de a vindeca rapid coșurile. Uleiul din arbore de ceai este un remediu natural, cu eficiență dovedită, care vindecă rapid acneea.
Posteaza comentariu