Ce este detoxifierea scalpului și de ce este necesară

În ultima perioadă au apărut numeroase produse menite să „detoxifieze” scalpul. Dar ce este, de fapt, acest tratament și de ce este necesar pentru sănătatea părului?
Un păr frumos și strălucitor are întotdeauna la bază un scalp sănătos. „Detoxifierea scalpului este în esență o curățare intensă a pielii capului ce are rolul de a elibera foliculii de păr de impurități și de a echilibra pH-ul pielii pentru a crea un mediu mai bun pentru un păr mai sănătos”, declară pentru purewow.com hairstilista Diane Stevens.

Așa cum exfoliezi tenul din când în când, este la fel de benefic să faci același lucru și la nivelul pielii capului.

„Atunci când apare la nivelul scalpului, inflamația poate avea ca efect căderea părului. Una dintre cele mai răspândite cauze ale inflamației scalpului este dermatita seboreică (mătreața), care este de obicei provocată de creșterea excesivă a bacteriilor la nivelul scalpului, explică medicul dermatolog Blair Murphy-Rose. „Bacteriile și ciupercile se înmulțesc într-un mediu umed, gras, prin urmare menținerea scalpului curat și fără acumulări de produse reduce inflamația și riscul de a pierde părul”, adaugă medicul.

Ce este detoxifierea scalpului?


Cea mai simplă definiție pentru acest tratament este curățarea în profunzime a pielii scapului folosind produse special concepute sau exfolianți.
Principala sa funcție este eliminarea rezidurilor de pe scalp, de la resturi de produse de styling acumulate în timp, calcar din apa dură, praf, sebum și celule moarte. Iar acest lucru este obținut prin ingrediente speciale care dizolvă acumulările și eliberează foliculii de păr blocați.

Semnele care îți arată că ai nevoie de o detoxifiere a scalpului


„Acumulările și impuritățile pot duce la mâncărime și descumarea pieleii capului, semne care arată că este necesară o curățare intensă a scalpului. De asemenea, dacă părul tău pare încărcat și nu răspunde la fel de bine la rutina ta obișnuită de spălare ar putea indica faptul că ai nevoie de o detoxifiere a scalpului”, spune dermatologul.

Cum îți poți detoxifica scalpul?


Există numeroase ingrediente care ajută la curățarea scalpului și funcționează cel mai bine atunci când sunt combinate două sau mai multe.
Iată câteva dintre ele:

Surfactanții, care se lipesc de impurități și ajută astfel la îndepărtarea lor.

Agenții de chelatizare, care îndepărtează acumularea de calcar pe păr, provocată de apa dură.

Cărbune activ și argilă, care absorb excesul de sebum.

Scrub-ul sau exfolianții fizici, care îndepărtează celulele moarte de pe scalp.

Cea mai eficientă metodă de detoxifiere este curățarea în doi pași. „Udă bine părul și aplică o cantitate de șampon purifiant de dimensiunea unei monede. Masează cu atenție șamponul pe scalp, folosind buricele degetelor. Oamenii se concentrează să-și spele părul pe lungime în loc să se concentreze asupra scalpului, acolo unde se află de obicei impuritățile”, spune medicul.

Clătește-te, apoi repetă, dar de această dată lasă șamponul să acționeze timp de câteva minute înainte de a te clăti. Aplică balsam de la jumătatea lungimii părului în jos, apoi clătește-te cu apă rece pentru a sigila cuticula.

Cât de des ar trebui să-ți detoxifici scalpul?


„Pentru o sănătate optimă a scalpului, eu recomand ca detoxifierea să se repete o dată la patru sau șase săptămâni”, declară dermatologul.
În unele cazuri, detoxifierea scalpului poate fi realizată mai des, în special dacă ai părul gras sau folosești des produse de styling.  

Cine ar trebui să evite detoxifierea scalpului?


„Unele ingrediente care detoxifică scalpul pot fi iritante sau pot usca excesiv pielea, în special în cazul pielii sensibile. Acidul salicilic, de exemplu, este un ingredient grozav pentru exfolierea scalpului, dar poate fi prea agresiv cu pielea în cazul unor persoane. Este bine să faci un test prima dată când încerci un nou produs, aplicând pe o zonă mică înainte de a folosi pe tot scalpul”, recomandă medicul dermatolog Blair Murphy-Rose.

Nu îți face o detoxifiere a scalpului în aceeași zi în care îți vopsești părul. Șamponul purifiant poate să îndepărteze vopseaua din firele de păr după vopsire. 

Ce ingrediente naturale poți folosi pentru detoxifierea scalpului?


„Uleiul de mentă, uleiul din arbore de ceai și uleiul de ricin ajută la curățarea scalpului și la echilibrarea pH-ului pielii.
Nu uita că trebuie să le folosești cu maximum 24 de ore înainte de a te spăla pe cap, pentru că nu este indicat să le lași mai mult timp pe piele”, spune hairstilista. Uleiurile esențiale se dizolvă cu un ulei de bază înainte de a fi aplicate pe piele.

Alte ingrediente naturale pe care le poți folosi sunt oțetul de mere diluat cu apă, gelul de Aloe vera și argila cosmetică (bentonită).

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă