Beneficiile uleiului de măceșe pentru piele

Poate că ai observat că uleiul de măceșe a început să câștige din ce în ce mai multă popularitate în rândul produselor cosmetice, serurilor, cremelor hidratante.
Extras din semințele plantei de măceș, uleiul de măceșe poate ajuta la reducerea roșeții, calmarea acneei, hidratarea pielii. Cel puțin așa este promovat. Însă este atât de bun pe cât se crede? Da, conform dermatologilor. 

Care sunt beneficiile uleiului de măceșe?


Măceșele sunt fructele plantelor de trandafir. Pe măsură ce semințele se maturizează, se umflă și formează un strat în jurul lor. Măceșele sunt folosite adesea în ceaiuri și gemuri. Uleiul de măceșe este extras mecanic din semințele zdrobite, folosind o metodă de presare la rece. Acest proces ajută la menținerea valorii nutritive a uleiului, care conține mai multe vitamine, dar și antioxidanți și acizi grași, fiind un produs ideal de îngrijire a pielii.

În prezent, cercetările privind beneficiile uleiului de măceșe sunt puține, mai ales studiile efectuate pe animale și oameni care implică pulbere de măceșe, nu ulei. 

Ce beneficii are uleiul de măceșe pentru piele?


Reduce ridurile


Uleiul de măceșe este bogat în vitamina A (retinol), care poate ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii, inclusiv liniile fine și pielea îngroșată. Acesta ajută pielea să fie mai fermă.

Îmbunătățește fermitatea pielii


Uleiul de măceșe conține, de asemenea, vitamina C, un nutrient care stimulează colagenul, putând ajuta la îmbunătățirea fermității pielii și la prevenirea liniilor fine. Vitamina C este de asemenea cunoscută ca dând un efect de strălucire a pielii, oferind tenului un aspect radiant.

Protejează pielea împotriva daunelor


Antioxidanții din uleiul de măceșe, cum ar fi carotenoidele și tocoferolii, ajută la protejarea pielii de stresul oxidativ. Aceștia lucrează împreună pentru a neutraliza radicalii liberi prin donarea unui electron fiecăruia dintre ei.

Ameliorează roșeața și iritarea


Uleiul de măceșe conține acizi grași antiinflamatori, cum ar fi acidul linoleic, acidul alfa-linoleic și acidul oleic. Având în vedere că afecțiunile cutanate, cum ar fi rosaceea și dermatita atopică sunt tulburări inflamatorii, uleiul de măceșe poate ajuta la reducerea inflamației și roșeții ulterioare.
În plus, uleiul de măceșe are un conținut bogat de beta-caroten, un antioxidant din familia carotenoidelor care promovează creșterea normală și reînnoirea celulelor pielii. 

Calmează acneea


Deși probabil că uleiul pare a fi ultimul lucru pe care ai vrea să îl aplici pe pielea uleioasă, predispusă la acnee, calitățile antiinflamatorii ale uleiului de măceșe pot, de asemenea, să calmeze roșeața și iritarea asociate cu erupțiile cutanate. Mai mult, derivați ai vitaminei A sunt frecvent prescriși ca tratament pentru acnee, pe bază de prescripție medicală, deoarece vitamina A crește viteza regenerării celulelor pielii. Cei mai mulți oameni își dau seama și că uleiul de măceșe nu înfundă porii.

Hidratează pielea


Acizii grași acționează și ca un hidratant excelent pentru piele. Aceștia oferă ajutor în hidratarea pielii prin înmuierea acesteia și prin stimularea producției de ceramidă, o substanță care menține protecția celulelor pielii, astfel încât acestea să rețină mai bine umiditatea. 

Estompează petele întunecate și cicatricile


Pe lângă faptul că uniformizează și tonifică, vitamina A poate deschide ușor culoarea pielii, mai ales dacă ai cicatrici cauzate de acnee. După câteva luni de aplicare a uleiului de măceșe, vei constata că petele întunecate nu mai sunt atât de întunecate.
Cercetările sugerează că acest ulei poate îmbunătăți, de asemenea, textura și aspectul cicatricilor, probabil datorită rolului pe care îl joacă acizii grași în modul în care celulele pielii se reconstruiesc după rănire.

Previne vergeturile


Există nenumărate creme pe care femeile gravide le folosesc pentru a reduce și preveni vergeturile de pe burtă. Poți lua în considerare și uleiul de măceșe. Un studiu din 2012 a ajuns la concluzia că femeile care au folosit o cremă ce conținea și ulei de măceșe în timpul sarcinii au fost supuse unui risc mai mic de a face vergeturi.
iulia-mirica