Cu cât pielea conține mai mult colagen, cu atât este mai fermă și cu aspect tânăr și proaspăt. Dar odată cu înaintarea în vârstă, nivelul colagenului din piele scade.
Au efect cremele și suplimentele cu colagen? Ce spun specialiștii
Fumatul, consumul de alcool și expunerea la razele UV sunt alți factori importanți care contribuie la scăderea producției de colagen din piele. Rezultatul este o piele lipsită de fermitate și de suplețe, dar și apariția ridurilor. Pentru a remedia toate acestea trebuie să refacem nivelul adecvat de colagen.
Tocmai de aceea piața cosmeticelor a fost invadată de produse bogate în colagen, cele mai multe dintre ele încadrându-se în două categorii: creme hidratante și suplimente alimentare.
Dar indiferent de forma pe care o ia produsul, producătorii susțin că un surplus de colagen îi va reda pielii tale hidratarea și elasticitatea pierdute, dar și că va reduce ridurile. Cu toate acestea, experții rămân sceptici.
Este adevărat că o cremă sau un supliment cu colagen îți poate ajuta pielea să producă mai mult colagen? Răspunsul scurt este nu.
Pentru a înțelege de ce, trebuie să știm mai multe despre colagen și despre structura sa.Ce este colagenul
Colagenul este principala proteină structurală din țesuturile conjunctive ale corpului uman și intră în special în compoziția pielii. Cea mai mare cantitate de colagen din piele se găsește în al doilea strat al pielii, numit dermă, unde este și produs. Celulele din dermă, numite fibroblaste, sintetizează colagenul care ajută la susținerea întregului strat de piele, ceea ce oferă pielii structura interioară.
Au efect cremele cu colagen?
Tocmai din această cauză, cremele care conțin colagen pur nu pot face ceea ce promit. Acele molecule uriașe împletite sunt prea mari pentru a penetra epiderma și în mod clar prea mari pentru a pătrunde în dermă, acolo unde ar trebui să ajungă ca să aibă efect.
Chiar dacă ai o senzație de piele hidratată după ce folosești o cremă cu colagen, aici se termină beneficiile tale.
“Poate că pielea ta este mai moale și mai netedă sau poate că ai senzația că ridurile s-au estompat, dar este doar o iluzie - este ceva ce se întâmplă doar la suprafață”, declară medicul dermatolog Suzan Obagi pentru self.com. “Aceste produse nu refac depozitul de colagen din piele”, mai spune medicul.
Pentru a scăpa de problemă dimensiunii mari a moleculelor de colagen, cele mai multe loțiuni, creme și suplimente conțin colagen hidrolizat sau peptide de colagen.
"În esență, colagenul hidrolizat a fost dezintegrat în lanțuri mai mici de amino acizi, numite peptide", spune medicul dermatolog John Zampella.
"Unii cercetători și dermatologi consideră că aceste peptide pot traversa celulele stratului exterior de piele, ajungând la dermă, oferind 'materia primă' pentru ca fibroblastele să producă mai mult colagen", adaugă specialistul.Dar suplimentele cu colagen?
Există câteva studii care au arătat că suplimentele de colagen, în comparație cu placebo, pot îmbunătăți nivelul de hidratare și elasticitate al pielii, reducând aspectul ridurilor.
Dar aceste studii vin cu unele minusuri: sunt realizate pe un număr mic de participanți (aproximativ 60), au fost realizate pe o durată scurtă de timp (de la 4 la 12 săptămâni) și s-au concentrat numai asupra femeilor de peste 35 de ani.
Cum să previi pierderea colagenului din piele
Specialiștii susțin că o dietă echilibrată, care include alimente bogate în proteine precum carne, ouă, lactate și leguminoase, oferă necesarul de colagen de care ai nevoie.
Dacă vrei cu adevărat să reduci pierderea de colagen din piele, există opțiuni mai eficiente decât suplimentele și cremele cu colagen. Una dintre cele mai eficiente soluții este să începi să folosești zilnic cremă de protecție solară.
“Cel mai important lucru pe care să îl faci este să folosești protecție solară.
Scopul este să previi degradarea colagenului care se mai află în piele. Al doilea pas major este utilizarea retinolului, pentru ca acesta este singurul care s-a dovedit că poate stimula producția de colagen”, spune medicul dermatolog.
Posteaza comentariu