Are capacitatea de a combate coșurile, punctele negre, rozaceea și petele pigmentare. Află ce este și cum să-l folosești corect.
Ce este acidul azelaic?
Acidul azelaic se găsește în mod natural în cereale, precum grâu, orz sau secară. Este un acid dicarboxilic, cu efect exfoliant delicat asupra pielii. Are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatoare.
Care sunt beneficiile acidului azelaic pentru piele?
Unul din principalele efecte ale acidului azelaic asupra pielii este accelearea regenerării celulare. În acest fel elimină celulele moarte de piele, încetinește producția de melanină (ceea ce estompează petele și melasma), previne răspândirea bacteriei P. acnes la nivelul pielii, prevenind astfel apariția coșurilor, reduce aspectul înroșit și inflamat al pielii, provocat de numeroase afecțiuni, de la rozacee și până la cheratoza pilară.
Aceasta din urmă este o afecțiune a pielii în urma căreia foliculii de păr de pe corp se blochează, ducând la apariția unor mici denivelări inestetice cu care se confruntă numeroase persoane. Apar în special pe obraji și frunte, partea posterioară a brațelor și pe picioare. Acizul azelaic are capacitatea de a elibera porii, putând astfel să trateze eficient cheratoza pilară.
Acțiunea exfoliantă a acidului azelaic are un efect benefic asupra tenului cu imperfecțiuni precum puncte negre sau comedoane (puncte albe). Acesta deblochează porii, dizolvă acumulările de sebum, celule moarte și murădie din interiorul lor și previne formarea punctelor negre.
Un alt beneficiu al acestui acid este stimularea producției de celule noi, rezultatul fiind un ten luminos și sănătos.
Diferența dintre acidul azelaic și alți acizi pentru îngrijirea pielii
În mod sigur ai auzit de acidul salicilic sau de peroxidul de benzoil, substanțe folosite pentru tratarea acneei.
Deși sunt eficiente, acestea ingrediente antiacneice pot provoca iritații, uscarea pielii sau chiar alergii. Însă acidul azelaic este o alternativă sigură pentru aceste ingrediente. Este mult mai puțin iritant și în același timp eficient în tratarea coșurilor și punctelor pigmentare.Cum să folosești acidul azelaic
Deși poți găsi produse care conțin acid azelaic și care pot fi eficient pentru uniformizarea și netezirea tenului, ar trebui să folosești o concentrație de 15-20% dacă vrei să tratezi acneea sau rozaceea. Și produsele pe care le cumperi din magazin fără rețetă pot fi eficiente, însă nu vor fi la fel de eficiente precum cele cumpărate din farmacie, pe bază de rețetă.
Dacă vrei să utilizezi un produs pe bază de acid azelaic cu o concentrație mai mare, este de preferat să discuți înainte cu un medic dermatolog.
Concentrațiile mai mari sunt recomandate pentru tratarea petelor pigmentare, a cicatricilor și acneei severe. În cazul în care te confrunți cu furnicături sau înțepături în urma aplicării acidului azelaic sau dacă ai tenul sensibil, este indicat să aplici întâi crema hidratantă. Este valabil în special în cazul formulelor cu o concentrație mai mare, cumpărate din farmacie pe bază de rețetă. Nu ar trebui să combini folosirea acidului azelaic cu alt timp de acid, precum acidul glicolic, salicilic sau cu retinoizi pentru că te poți confrunta cu iritații.
Acidul azelaic este în general bine tolerat de piele și este considerat relativ sigur pentru folosirea în timpul sarcinii. Dar înainte de a aplica orice ingredient nour pe piele ar trebui să faci un test de toleranță pe o zonă restrânsă.
Dacă ești însărcinată, discută cu medicul ginecolog sau dermatolog înainte de a folosi acidul azelaic pentru a trata melasma.
Posteaza comentariu