Iată câteva motive pentru care ochii tăi au un aspect obosit și încercănat:
Ai alergii
"Alergiile provoacă eliberarea în corp a unor substanțe numite histamine ce au ca efect dilatarea vaselor de sânge și creșterea circulației sanguine la nivelul ochilor", declară chirurgul plastician Christopher Sanders pentru self.com. "Histamina cauzeaza și mâncărime, care provoacă apoi umflarea, inflamarea și acumularea de lichid sub ochi, rezultatul fiind cearcănele și ochii cu aspect obosit, mai ales după ce te-ai frecat sau scărpinat la ochi", mai spune medicul. Aceste simptome pot fi tratate cu medicamente antialergice pe care le poți cumpără fără prescripție medicală din farmacii.
Îți forțezi ochii
Dacă stai o zi întreagă cu ochii în monitor sau dacă ai nevoie de ochelari, dar nu îi porți, îți forțezi ochii și îi obosești, ceea ce se observă apoi pe chipul tău. "Forțarea ochilor duce la dilatarea vaselor de sânge din jurul lor.
Creșterea circulației sanguine poate accentua cearcănele și aspectul de ochi obosiți", declară medicul. Încearcă să-ți odihnești privirea urmând regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute fă o pauză și privește timp de 20 de secunde ceva aflat la 20 de metri distanță. Și poartă obligatoriu ochelari dacă ai primit această recomandare din partea medicului oftalmolog!Ești deshidratată
Deshidratarea nu doar că este periculoasă pentru sănătate în general, dar te face mai puțin productivă, îți dă o senzație de epuizare și îți face ochii să pară mai obosiți. "Deshidratarea scade volumul sângelui și îți face inima să nu mai funcționeze la fel de eficient, ceea ce duce la epuizare. Pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă la deshidratare și la factorii de mediu", susține asistenta medicală Rebecca Lee.
Ai mai mult pigment în zona ochilor
"Unii oameni au mai mult pigment numit melanină, ceea ce provoacă cearcăne mai închise la culoare sub ochi", declară medicul Tania Elliott pentru self.com. Ca să-ți dai seama dacă cearcănele tale sunt provocate de pigment sau altceva, medicul recomandă să faci un test simplu.
Presează ușor cu degetul zona de sub ochi. Dacă atunci când ridici degetul zona se decolorează și revine apoi la culoarea inițială, este un semn că cearcănele sunt cauzate de vasele de sânge. Dacă presiunea ușoară nu schimbă deloc culoarea cearcănelor, înseamnă că problema este excesul de pigment. În acest caz, cremele pentru depigmentarea pielii, precum cele cu vitamina C, ar putea fi o soluție. Ai vene proeminente
Uneori, cauza cearcănelor de nuanță vineție de sub ochi este sângele oxigenat care circulă prin vasele de sânge de sub ochi. "Pielea de sub ochi este fragilă, transparentă și foarte subțire, motiv pentru care uneori vasele de sânge se văd prin ea", explică medicul. "Cearcănele albăstrui sunt vizibile în special dimineața sau după ce ai stat întinsă, pentru că lichidul s-a acumulat în zona ochilor", mai spune specialistul.
Cremele cu vitamina K pot fi de ajutor în acest caz.Vârsta
Îmbătrânirea poate accentua vizbilitatea cearcănelor de sub ochi. Atunci când îmbătrânim, elasticitatea și volumul pielii sunt reduse. Grăsimea de la nivelul feței scade și producția de colagen din piele este redusă, ceea ce subțiază pielea și o face sa-și piardă elasticitatea. "Pe măsură ce apare această subțiere, vasele de sânge devin mai vizibile și cearcănele se accentuează", declară Dr. Sanders. Pe lângă acest efect, pielea se lasă și apar pungile de sub ochi, care dau un aspect de privire obosită.
Alimentele sărate
Dacă pungile de sub ochi sunt accentuate dimineața, dar încep să se estompeze pe seară, este posibil să fie rezultatul retenției de lichide, iar acest lucru apare din cauza unui consum prea mare de sare, potrivit dermatologului Hadley King, citat de self.com. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să reduci consumul de sare, să bei mai multă apă și să dormi cu capul pe o pernă mai înaltă.