Deși majoritatea cosmeticelor sunt sigure și pot fi folosite în sarcină, există unele ingrediente pe care ar trebui să le eviți. Iată care sunt:
Retinoizi
Aceste substanțe derivate din vitamina A sunt folosite pentru a combate acneea, petele pigmentare și ridurile fine. Au rolul de a grăbi reînnoirea celulară și de a preveni degradarea colagenului.
Citește și: 6 produse cosmetice pe care un makeup artist nu le-ar cumpăra niciodată
Retinoizii, printre care retinol, retinal, retinil acetat sau retinil palmitat, nu sunt recomandați în timpul sarcinii. Studiile au arătat că dozele mari de vitamina A în timpul sarcinii pot avea efecte negative asupra fătului. Iar medicamentele pe bază de retinoizi, care sunt eliberate pe bază de rețetă pentru a trata acneea, duc la apariția malformațiilor.
Cremele pentru folosire zilnică ce conțin retinol sau alte tipuri de retinoizi nu au același efect nociv în timpul sarcinii, însă specialiștii recomandă evitarea lor pentru a elimina orice risc.
Hidroxi acizi
Hidroxi acizii, precum alfa hidroxi acizi (AHA) și beta hidroxi acizi (BHA), se găsesc în produse care au rol exfoliant și în produse pentru tratarea acneei sau petelor pigmentare.
Acidul salicilic este cel mai utilizat acid BHA și singurul acid BHA care a fost studiat în timpul sarcinii.
Dozele mari de acid salicilic, în forma orală, pot provoca malformații fetale și alte complicații în sarcină. O cantitate foarte mică de BHA pătrunde prin piele atunci când este aplicat topic. Cu toate acestea, medicii recomandă evitarea acizilor AHA și BHA în timpul sarcinii.Cei mai folosiți acizi AHA în produse cosmetice sunt acidul glicolic și acidul lactic. Nu a fost studiat efectul lor în sarcină, însă medicii nu recomandă folosirea lor dacă ești însărcinată.
Peroxid de benzoil
Sarcina poate provoca acnee hormonală dar, din păcate, produsele pentru tratarea acneei pe care le poți folosi în mod obișnuit, așa cum sunt cele pe bază de peroxid de benzoil, nu ar trebui folosite în timpul sarcinii. Există unele riscuri pentru sănătatea fătului, iar specialiștii recomandă evitarea lor.
Hidrochinonă
Ai putea fi tentată să încerci acest ingredient puternic folosit pentru uniformizarea culorii pielii, mai ales că în timpul sarcinii te poți confrunta cu apariția petelor la nivelul tenului, cunoscute drept melasmă.
Dar este un ingredient pe care trebuie să-l eviți, potrivit specialiștilor.Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt incluse în tot mai multe produse cosmetice. „În general, uleiurile esențiale pot fi foarte periculoase dacă nu sunt folosite corect. Adesea au o concentrație de 50 de ori mai mare decât obții prin intermediul unei căni de ceai din plante și pot face rău chiar dacă nu ești însărcinată. Problema este și că nu știm cât anume dintr-un ulei esențial este absorbit prin piele”, declară medicul ginecolog Albert Sassoon pentru vogue.com. Nu se cunoaște prea bine efectul fiecărui ulei esențial și există atât de multe tipuri încât este de preferat să le eviți pe toate. Printre cele mai periculoase sunt uleiul esențial din arbore de ceai și uleiuil esențial de rozmarin. În doze mari pot avea un efect estrogenic și ar putea duce la apariția contracțiilor uterine, potrivit specialiștilor.
Formaldehide
Specialiștii le recomandă femeilor însărcinate să evite expunerea la formaldehide.
Aceste substanțe se găsesc de obicei în ojă. „Manichiura cu gel, în special, tinde să includă cantități mai mari de formaldehide”, spune medicul. De asemenea, în tratamentele pentru îndreptarea permanentă a părului se folosesc de obicei produse care conțin formaldehide. Expunerea la formaldehide crește riscul de infertilitate și de avort în rândul femeilor care lucrează în domenii ce presupun folosirea acestor substanțe, inclusiv în cadrul saloanelor de înfrumusețare.Vopsea de păr
„Schimbarea frecventă a formulelor pentru vopselele de păr face dificilă evaluarea posibilelor riscuri”, spune Dr. Sassoon. Medicul le recomandă femeilor însărcinate să evite vopsirea părului în primele 12 săptămâni de sarcină, atunci când fătul se formează și dezvoltă toate organele. După această perioadă, programările ocazionale la salon pentru vopsit sunt în regulă.
„Nivelul substanțele absorbite prin scalp este atât de redus încât potențialul risc este foarte scăzut dacă programările sunt rare”, adaugă specialistul.
Posteaza comentariu