Produsele care sunt create special pentru prevenirea sau reducerea ridurilor și a altor semne de îmbătrânire nu sunt întodeauna utile pentru orice tip de ten, iar unele dintre ele ar putea chiar să aibă un efect negativ. Nu trebuie să iei obiectivul anti-aging drept unic considerent, ci este esențial să ai mereu în vedere confortul pielii și reducerea reacțiilor alergice sau a iritațiilor.
Iată ce mituri anti-aging trebuie să ignori pentru a găsi produsul potrivit pentru tine:
1. Mărcile de lux sunt în mod sigur mai bune
Cu siguranță există anumite produse pe care merită să cheltuiești puțin mai mult, dar nu înseamnă că prețul este întotdeauna echivalent cu o calitate superioară. După cum alegi cu atenție hainele cu un material de calitate sau costumele cu o croială deosebită, ai putea crede că produsele cosmetice de lux sunt mult mai bune decât cele de la farmacie sau supermarket. „Din păcate prețul mult mai ridicat nu-ți garantează că produsul va fi mai eficient sau că are ingrediente diferite față de unul obișnuit.
Există produse cu rezultate excepționale și la farmacii și de multe ori merită să cumperi un produs mai ieftin, dar la fel de bun, care este mai puțin agresiv cu tenul tău. Cel mai bine este să citești lista de ingrediente și concentrația lor și abia după aceea să te uiți la numele producătorului”, recomandă dr. Dendy Engelman, chirurg estetician și dermatolog din Manhattan.
2. Produsele anti-aging au rezultate imediat
Dacă aplici o cremă de ochi și o loțiune hidratantă pe bază de retinol seara și vrei ca a doua zi să te trezești cu pielea netedă, nu vei avea o surpriză prea plăcută dimineața. Cu toții ne-am dori ca ridurile sau liniile de expresie să dispară într-o singură noapte, dar vei avea nevoie de răbdare pentru a obține rezultatele dorite. Atunci când încerci un produs anti-aging pentru prima dată sau când treci la o formulă nouă va fi nevoie de 4 până la 9 săptămâni pentru a putea observa rezultatele asupra pielii.
„O soluție rapidă pentru a-ți da seama dacă produsul pe care ai început să-l folosești are un efect pozitiv asupra tenului tău este să faci un selfie fără machiaj, la lumina naturală, o dată pe săptămână, timp de două luni. Vei vedea dacă pielea arată transformată sau dacă produsul ales nu are un impact pozitiv”, spune dr. Engelman.
3. Protecția solară este doar o recomandare
Zilele înnorate sau temperaturile scăzute te-ar putea tenta să renunți la crema de protecție solară, dar este esențial să aplici o cremă cu SPF 30 chiar și în mijlocul iernii pentru că pielea expusă la soare îmbătrânește mult mai repde decât te aștepți. Expunerea la soare fără protecție timp de 10-15 minute în fiecare zi va accelera procesul de îmbătrânire și deteriorează textura și fermitatea pielii pe termen lung. Chiar și atunci când cerul este înnorat soarele îți poate afecta pielea sau ochii.
Aplică un produs pentru protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme sau anotimp, mai ales decă ieși afară între orele 10 și 16.
4. Îmbătrânirea este legată numai de riduri
Dacă ai riduri pe frunte pentru că te concentrezi prea tare sau între sprâncene poate ai luat în calcul botoxul pentru a reduce aspectul lor. „Deși injecțiile cu botox vor reduce intensitatea și adâncimea ridurilor, îmbătrânirea nu are legătură doar cu aspectul pielii. De multe ori, dacă te relaxezi și zâmbești, vei arăta mai veselă și ridurile nu vor fi la fel de vizibile. În unele cazuri imposibilitatea de a te încrunta cauzată de botox nu te lasă să te întristezi”, spune dr. Engelman. În urma studiilor realizate s-a constatat că injecțiile cu botox sunt utile pentru tratarea cazurilor de depresie pentru care remediile tradiționale au eșuat.
5. Este mai bine să folosești produse de îngrijire din aceeași gamă
Când vine vorba despre rutina anti-aging, de obicei este bine să folosești cât mai puține produse. „Multe cliente vin la consultații cu tenul iritat sau înroșit din cauza produselor anti-aging.
Acest lucru se întâmplă pentru că încearcă să identifice cât mai multe creme și seruri, care nu fac decât să irite tenul. Este mai util să începi treptat, acordând tenului o lună pentru a se obișnui cu fiecare produs pe care vrei să-l adaugi și pentru a putea determina gradul de toleranță sau reacțiile alergice”, recomandă dr. Janet Prystowsky, dermatolog.