Fiecare persoană se confruntă de-a lungul vieții cu cel puțin un episod de cădere accentuată a părului. De vină pot fi unele evenimente stresante, probleme de sănătate de scurtă durată sau fluctuații hormonale. De cele mai multe ori părul se reface și în locul firelor căzute cresc altele noi, dar există situații în care părul se rărește treptat, pentru că în locul firelor pierdute nu mai apar altele noi.
Cauzele pentru care părul se rărește
Potrivit medicului dermatolog Michelle Blaisure, specializat în tricologie, principala cauză de rărire a părului atât la bărbați, cât și la femei, este alopecia androgenetică. Acest lucru înseamnă că poți moșteni gene de la mama sau tatăl tău care determină rărirea părului, fiind astfel aproape imposibil de evitat. "Aproximativ 60-70 la sută dintre bărbați vor avea părul mai rar până la vârsta de 60 de ani. 20% dintre femei moștenesc această genă, dar în cazul femeilor, căderea părului poate fi influențată și de unele tulburări hormonale", declară medicul, citat de stylecaster.com.
Căderea excesivă a părului este de obicei unul dintre primele semne care arată că există un dezechilibru în organism. Iar dacă îți "maltratezi" părul prinzându-l în cozi strânse, cocuri sau împletituri, devii și mai predispusă la rărirea părului.
Căderea părului este un efect secundar al unui număr mare de afecțiuni, în special în cazul femeilor.
Iată care sunt cele mai comune:Predispoziția genetică
Acest lucru înseamnă că ai moștenit o sensibilitate față de un hormon numit dihidrotestosteron (DHT). DHT face ca părul să devină mai mic și mai subțire. Bărbații de obicei rămân complet fără păr în zona creștetului, în timp ce femeile se confruntă cu rărirea accentuată a părului. În ambele cazuri, este posibil să apară și microinflamații la nivelul foliculilor, manifestate sub forma umflăturilor, roșelii și iritației.
Afecțiuni ale glandei tiroide
Căderea părului mai poate fi un semn că glanda tiroidă, care este situată la nivelul gâtului și secretă hormoni ce reglează metabolismul, produce o cantitate mică de hormoni. Efectele hipotiroidismului sunt păr uscat, casant și căderea excesivă. Pe de altă parte, hipertiroidismul, atunci când tiroida produce prea mult hormon tiroidian, cauzează căderea părului și un scalp gras.
Consumul insuficient de proteine
Apare de obicei în cazul persoanelor vegane din cauza lipsei de vitamina B12, pe care organismul o preia din alimente de origine animală. "Proteinele din plante nu oferă vitamina B12 și acestea trebuie combinate pentru ca organismul să poată folosi corect toți aminoacizii de care are nevoie pentru a funcționa normal. Căderea părului poate apărea și dacă mănânci prea multe proteine și prea puțini carbohidrați", spune medicul.
Afecțiunile autoimune
Inflamația care provoacă pierderea părului apare din cauza unei serii de afecțiuni. Printre acestea se numără diabetul de tip 2 (caz în care organismul nu mai controlează nivelul zahărului din sâmge), lupusul (care apare atunci când corpul își atacă propriile țesuturi și organe) sau sindromul ovarelor polichistice (caz în care nivelul ridicat de hormoni masculini provoacă un dezechilibru).
Alopecia areata este o afecțiune autoimună care provoacă inflamarea foliculilor de păr din cauza faptului că organismul atacă celulele de păr.
Apare de obicei sub forma unor zone în care părul cade complet, iar în cazuri mai grave duce la căderea totală a părului de pe cap și față, fiind cunoscută ca alopecia totalis, sau a părului de pe întreg corpul, numită alopecia universalis.Ce poți face pentru a preveni căderea părului
Schimbă dieta
Dacă unele afecțiuni necesită un tratament adecvat, așa cum sunt medicamente prescrise de medici specialiști, există moduri în care să reduci riscul de a te confrunta cu rărirea părului. Este vorba despre schimbare stilului de viață și, în special, a dietei.
"Descoperim tot mai multe despre importanța unor intestine sănătoase. Intestinele stabilesc aproximativ 70% din imunitatea organismului, astfel că o alimentație variată, bogată în alimente cu mulți nutrienți, precum probiotice, legume și grăsimi sănătoase ne ajută să repopulăm intestinele cu bacterii bune, esențiale pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea părului", spune medicul.
Mai exact, ar trebui să reduci zahărul și alimentele procesate din dietă. Medicul recomandă regula 20/80, care înseamnă că ar trebui să mănânci alimente sănătoase în 80% din timp pentru ca organsimul să facă față restului de 20 de procente în care consumi alimente fără nutrienți (pocesate sau fast food).
Mănâncă cel puțin o dată pe săptămână somon sălbatic sau carne de vită hrănită cu iarbă pentru a beneficia de acizii grași omega 3 în formă naturală.
Dacă ești vegetarian, poți lua acest nutrient din semințe de in sau suplimente cu ulei de pește.Dormi suficient
Somnul este esențial pentru majoritatea proceselor desfășurate în organism, inclusiv creșterea sănătoasă a părului. Fiecare persoană ar trebui să doarmă între 7 și 8 opt ore pe noapte. De asemenea, învață să te relaxezi. Stresul este o altă cauză care poate determina căderea părului în cazul femeilor. Mergi pe jos, ascultă muzică și fă mișcare.
Schimbă ritualul de înfrumusețare
Părul tău este mai puțin predispus să se rupă sau să cadă dacă îl tratezi cu blândețe. Renunță la extensii, cozile și împletiturile strânse. Dacă rădăcinile părului tău sunt permanent în tensiune, riști să te confrunți cu căderea părului cunoscută drept alopecie de tracțiune.
În ceea ce privește îngrijirea, ar trebui să te speli pe cap cel puțin de două ori pe săptămână. Pe măsură ce bacteriile se înmulțesc, acestea determină apariția unor probleme ale scalpului care cauzează apoi căderea părului.
Nu în ultimul rând, dacă observi o rărire accentuată a părului trebuie să mergi la specialist, medicul dermatolog fiind expertul care te poate îndruma către cele mai bune remedii și tratamente, în funcție de problemele care au determinat căderea părului în cazul tău.