Până la vârsta de 50 de ani, jumătate din populație își pierde jumătate din culoarea părului. Atunci când cercetătorii au testat această regulă, au descoperit că 74% din oamenii cu vârstele între 45 și 65 de ani aveau părul alb, cu o intensitate medie de 27%. Iată de ce se schimbă culoarea părului și de ce albește podoaba capilară!
Care este motivul pentru care se schimbă culoarea părului?
În general, bărbații au mai multe fire albe de păr decât femeile. Iar asiaticii și africanii au mai puțin păr alb decât caucazienii. Însă ce determină culoarea părului? Aceasta este produsă de celulele cunoscute sub numele de melanocite, care migrează în firul de păr, pe măsură ce foliculii de păr se dezvoltă.
Melanocitele produc un pigment care este încorporat în fibrele părului în crește, oferind o gamă uimitoare de nuanțe naturale. Culoarea părului depinde de prezența și rata a două tipuri de melanine: eumelanine - pigmenții maro și negru, femelanine - pigmenții roșii și galbeni. Deși variațiile sunt fi nenumărate, adesea rudele au o culoare asemănătoare a părului.Culoarea părului variază și în diferite zone ale corpului, genele fiind cele mai întunecate, deoarece conțin un nivel ridicat de eumelanine. O nuanță roșcată este prezentă în cazul părului de la subraț și din barbă, datorită prezenței mai mare a pigmenților de femelanine. Hormonii pot întuneca nuanța părului, cum ar fi nivelul ridicat de estrogen și progesteron, efect care apare în timpul sarcinii.
Anumite medicamente, cum ar fi cele de prevenire a malariei, pot deschide nuanța părului, în timp ce unele medicamente pentru epilesie o pot întuneca. Pierderea culorii părului
Factorii genetici par să fie importanți în determinarea momentului când apare părul alb. Gemenii identici par a albi la o vârstă, o rată și o modalitate similare. Cu toate acestea, încă nu au fost identificate genele responsabile. Nu există dovezi care să permită corelația momentului apariției părului alb cu stresul, dieta sau stilul de viață. Anumite boli autoimone, cum ar fi vitiligo și alopecia areata pot deteriora celulele pigmentare și pot induce albirea părului. Însă aceste afecțiuni sunt mai rar întâlnite și pot explica doar o mică parte a albirii părului.
Nu îți face griji, stresul nu îți va albi părul!De ce se oprește producția de pigmenți?
La sfârșitul fiecărui ciclu al părului, unele melanocite sunt distruse și mor. Dacă rezervorul de celule stem de la rădăcina foliculului de păr poate reumple bulbul, producția de pigment continuă. Dar atunci când rezervorul de celule stem este epuizat, producția de pigment se oprește și părul albește. Oamenii de știință au încercat să prevină albirea părului, fie prin prelungirea duratei de viață a melanocitelor la părul bebelușilor, prin protejarea lor de leziuni, fie prin extinderea rezervorului de celule stem în zona superioară a foliculilor de păr, astfel încât acestea să continue să înlocuiască celulele de pigment pierdute.
Un grup de cercetători francezi a identificat o nouă serie de agenți care protejează melanocitele din foliculul de păr de leziuni, la sfârșitul ciclului părului.
Acest lucru permite producției de pigmenți să repornească de îndată ce începe următorul ciclu al părului. Agenții funcționează prin mimarea unei enzime, care apare natural în bulbul de păr și protejează melanocitele de oxidare. Prin duplicarea efectelor acestei enzime, metabolismul melanocitar este îmbunătățit. Dar nu poate recolora părul alb sau aduce înapoi celulele moarte care produc culoarea părului. În schimb, protejează melanocitele.