De fapt, părul începe să albească în cazul persoanelor caucaziene în jurul vârstei de 35 de ani, în timp ce persoanele de origine asiatică albesc în jurul vârstei de 40 de ani, iar cele de origine africană albesc după vârsta de 45 de ani. Bineînțeles, albirea părului diferă de la o persoană la alta, astfel că putem întâlni tineri care au multe fire de păr albe la 20 și ceva de ani și oamenii de peste 60 de ani care nu au păr alb.
Iată care sunt motivele pentru care ai multe fire de păr albe:
Ai putea avea deficiență de vitamina B12
Potrivit specialiștilor, deficiența de vitamina B12 este principala cauză a albirii premature a părului. De asemenea, această deficiență poate duce și la căderea și rărirea părului. Pentru a evita aceste probleme, include în dieta ta alimente care conțin vitamina B12. Printre acestea se numără ouăle, carnea de vită, tonul sau somonul.
Poți lua suplimente de vitamina B12, dar este indicat să ceri întotdeauna sfatul medicului înainte de a lua orice tip de supliment alimentar.Este posibil să te confrunți cu probleme ale glandei tiroide
Disfuncțiile glandei tiroide afectează direct foliculii de păr, potrivit unui studiu. Dacă te confrunți cu albirea prematură sau alte probleme precum păr casant sau păr gras, ar putea fi un dezechilibru al hormonilor tiroidieni. Analizele de sânge, efectuate la recomandarea medicului, te pot ajuta să descoperi dacă ai o astfel de problemă medicală. Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt disfuncții hormonale în cazul cărora glanda tiroidă produce prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni.
Ai o dietă bogată în alimente nesănătoase
Faptul că ai o alimentație nesănătoasă ar putea să contribuie la albirea părului mult prea devreme. Studiile efectuate în acest sens au arătat că feritina, calciul, vitamina D3, cuprul, zincul și fierul sunt esențiale pentru sănătatea părului.
Deficitul unuia sau mai multor nutrienți dintre cei enumerați poate avea ca efect albirea prematură a părului.Ești foarte stresată
Specialiștii au ajuns la concluzia că stresul are un impact major asupra părului, inclusiv asupra pigmentului care oferă în mod natural culoare părului. Celulele care sunt responsabile pentru regenerarea părului sunt puternic afectate de stres, ceea ce duce la albirea firelor nou crescute.
Ai moștenit predispoziția pentru albire prematură a părului
Este posibil ca părul tău alb apărut mult prea devreme să fie o moștenire de la părinți sau bunici. Potrivit dermatologilor, genetica are un impact major asupra vârstei la care albim. Dacă cineva din familia ta s-a confruntat cu albirea părului încă din tinerețe, este posibil ca și tu să fi moștenit aceleași gene.
Folosești produse cosmetice și vopsele care conțin substanțe dăunătoare
De la șampon și până la vopsea, toate produsele pe care le aplici pe părul tău și în special pe scalp, pot contribui la albirea prematură a părului.
Substanțele chimice conținute de acestea scad nivelul melaninei, pigmentul care oferă părului culoarea naturală. Atunci când celulele melanocite sunt afectate, firele noi de păr vor fi albe. Evită să te vopsești mult prea des și alege produse care sunt blânde cu părul și scalpul.Cum poți preveni albirea prematură a părului
Din păcate, după ce părul a albit nu poți face nimic pentru a-i reda culoarea naturală. Bineînțeles, îl poți vopsi, însă pe măsură ce va crește părul va fi alb încă din interiorul folicului de păr, care determină culoarea. Însă albirea prematură poate fi prevenită, dacă nu este determinată genetic. Iată câteva reguli pe care să le respecți:
Protejează-ți părul și scalpul de soare. Razele ultraviolete afectează pielea capului așa cum afectează și restul pielii de pe corp, iar în același timp pot să degradeze foliculii de păr.
Evită aplicarea tratamentelor agresive la nivelul părului și scalpului, precum permanent, tratament pentru îndreptarea părului, decolorant sau vopsirea părului mult prea des.
Masează scalpul și hidratează-l cu uleiuri naturale cu efect antioxidant și rol protector precum uleiul de măsline, de avocado, uleiul de jojoba sau de cocos.
Include în alimentația ta legume și fructe bogate în antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea foliculilor de păr, așa cum sunt varza, kale, broccoli, migdalele sau morcovii.
Posteaza comentariu