Cum sa comunici cu stilistul pentru a obtine coafura ideala

Ti s-a intamplat vreodata sa te duci la coafor si cand te privesti la final, sa iti doresti sa spargi oglinda, sa te ascunzi in gaura de sarpe sau sa iti pui imediat o caciula pe cap? Cu siguranta fiecare dintre noi s-a confruntat cu aceasta situatie cel putin o data in viata. Stilistul tau e profesionist, il cunosti si ai incredere in el, i-ai spus exact ce doresti, dar... ceva s-a intamplat si rezultatul e atat de jalnic si opus celui preconizat, incat toti prietenii te suspecteaza ca te-ai tuns singura!

De cele mai multe ori nu este vina stilistului care a taiat mai mult decat i-ai spus tu si nici vina ta nu e, ca ai fi avut asteptari nerealiste. O tunsoare nereusita reprezinta adesea consecinta directa a lipsei de comunicare. Oare ce putere ascunsa au stilistii incat intimideaza femeile hotarate si cu personalitate puternica, transformandu-le in tipul "da, domnule"?

Categoric, nu trebuie sa te lasi influentata de capacitatea lor de convingere. La urma urmei, esti un client care plateste pentru serviciile prestate si ai tot dreptul sa iti spui parerea si sa iti sustii punctul de vedere.

Te gandesti - este usor de spus, dar mai greu de facut. Nu-i asa? Ei bine, te inseli si iti vom demonstra acest lucru prezentandu-ti zece sfaturi care te vor ajuta sa iesi fericita de la salonul de coafura.



Inainte de a te aseza pe scaun, fa-ti temele si documenteaza-te. Ai grija sa ajungi la salon cu cel putin 20 de minute inainte de ora la care esti programata, pentru a avea timp sa rasfoiesti cataloagele - mai ales daca ai preconizat o schimbare radicala a coafurii, in care caz este bine sa te fi gandit cu cateva zile inainte ce anume iti doresti.



Daca ai in vedere o schimbare, este recomandabil sa consulti si alte reviste de profil (in afara cataloagelor existente la salon) si ia-le cu tine. Nu intotdeauna tunsoarea pe care o vezi in revista se potriveste tipului tau de par sau formei fetei, dar stilistul va avea astfel un reper pretios relativ la ceea ce doresti si te va putea sfatui in consecinta.



Stilistii nu sunt zei si nici clarvazatori. Daca parul tau are fir subtire, un breton drept nu te va avantaja, de exemplu. Dar unul franjurat, da! Citeste publicatiile de specialitate pentru a afla ce tip de par ai. Firul este subtire, gros, ondulat, cret sau drept? Uscat, gras sau normal? Vei gasi informatii despre tunsorile optime, dar informeaza-te si despre acele coafuri care par a nu se potrivi tipului tau de par, pentru ca s-ar putea adapta. Si alege si o a doua fotografie, pentru mai multa siguranta. Daca stilistul iti spune ca prima tunsoare nu ti se potriveste pur si simplu, vei avea inca o optiune la dispozitie.



Nu te aseza pur si simplu pe scaun, cufundandu-te in tacere si asteptand sa fii coafata. Daca nu ai un stilist "al tau" sau nu esti multumita de cel pe care il ai, solicita recomandari. Prietene, colege de serviciu - singura conditie este sa-ti placa tunsoarea acestora si sa le intrebi ce salon frecventeaza.



Cat mai multe fotografii vor fi de mare folos stilistului, care are nevoie sa te vada in diferite ipostaze. Isi va face o idee mult mai clara referitor la ceea ce te avantajeaza si ceea ce iti doresti.
Asadar, ia cu tine nu numai reviste, ci si fotografii ale tale. Comparandu-le, stilistul va aprecia mai bine daca tunsoarea ta va fi o alegere la fel de fericita precum a fost pentru fotomodelele din publicatiile de specialitate.



Indiferent de suma pe care o vei lasa la salon, sunt banii tai. Stilistul lucreaza pentru tine si trebuie sa te trateze cu respect si consideratie. Daca este genul de om arogant si care nu te asculta, atrage-i atentia. Spune-i, pur si simplu: "Imi pare rau, dar se pare ca nu reusim sa comunicam. Simt ca nu ma ascultati si nu tineti cont de opinia mea. Eu va apreciez si stiu ca sunteti mult mai avizat decat mine in domeniu, dar chiar nu-mi doresc o tunsoare asimetrica" (daca asta iti recomanda el si nu esti de acord). Fii politicoasa, dar ferma. Daca nu reusesti sa te impui, ridica-te de pe scaun. Doar pentru ca ai facut o programare, nu inseamna ca trebuie sa platesti pentru o tunsoare care nu te avantajeaza si pentru ca nu s-a tinut cont de preferintele tale.



Oricat de bun ar fi un stilist, nu-ti poate citi gandurile. Asa ca nu-i spune pur si simplu "faceti ceea ce considerati ca este cel mai bine". Impune-ti vointa, dar asculta si recomandarile lui. Intre altele, iti poate spune daca tunsoarea dorita ti se potriveste, cum o vei intretine si asa mai departe. Insa nu uita ca ultimul cuvant iti apartine, iar stilistii profesionisti sunt incantati si dornici sa comunice cu clientii lor.



Daca stilistul iti recomanda o tunsoare cu breton, intreaba-l de ce.
Ar putea fi un mod foarte politicos de a-ti sugera sa maschezi fruntea prea inalta sau bombata. Sau ar putea fi un capriciu al sau. Sau iti sugereaza asta pentru ca bretonul este modern in acest an. Iata, sunt cel putin trei posibilitati si e bine sa iei decizia in functie de motivul recomandarii stilistului. Solicita-i opinia referitor la ilustratiile din reviste. Intreaba-l ce trebuie sa faci pentru a intretine tunsoarea, care sunt produsele de care ai nevoie si asa mai departe. Daca la un moment dat ti se pare ca taie mai mult decat iti doresti, roaga-l sa se opreasca si sa-ti explice ce face. Implica-te, nu fi pasiva si vei avea numai de castigat.



Ia-ti cu tine o agenda si noteaza tehnicile aplicate de stilist, astfel incat sa le poti realiza acasa - ori la un alt salon, daca din varii motive nu mai ajungi la cel unde esti acum. Nu ne referim la chestiuni complexe. Dar stilistul foloseste o perie rotunda, mare sau mica? Iti usuca parul in exterior sau in interior? Ce produs de coafat ti-a aplicat? Spuma, gel sau fixativ? Intreaba-l si noteaza aceste informatii - vei fi incantata sa le ai mai tarziu, chiar daca pe moment ti se par lipsite de importanta.



Daca stilistul iti spune ca tunsoarea respectiva efectiv nu se poate realiza in mod satisfacator din cauza tipului tau de par - si iti explica de ce - ar trebui sa-l crezi si sa te reorientezi. In fond, nu are nici un interes sa te sfatuiasca prost si cu atat mai putin ca tu sa fii nemultumita de rezultat.
In definitiv, satisfactia ta este cea mai buna carte de vizita pentru el.



Cat sa lasi bacsis? Standardul este de 15 la suta din totalul sumei achitate la casierie. Daca vei fi generoasa, cu siguranta isi va aminti de tine. Isi va aminti si daca "uiti" de acest lucru, insa nu va fi la fel. Data viitoare poate ca nu-ti va mai acorda aceeasi atentie sau va face pur si simplu ceea ce ii spui, indiferent daca te avantajeaza sau nu.

Totusi, daca dupa toate acestea nu esti multumita de rezultat, comunica-i stilistului acest lucru. A facut ceea ce i-ai cerut, dar nu ti se potriveste? Sau s-a abatut de la indicatiile tale? In acest ultim caz, solicita-i sa remedieze problema - daca mai este posibil in context.

O coafura frumoasa si care te avantajeaza poate face adevarate minuni pentru starea ta de spirit, asa ca nu trata aceasta problema ca pe ceva minor. Urmeaza recomandarile anterioare si nu vei fi nevoita sa cheltuiesti ulterior alti bani pentru a dobandi o coafura pe masura asteptarilor tale.