Cum îți afectează hormonii culoarea părului

Hormonii și potențialele dezechilibre hormonale afectează organismul în totalitate, de la starea de spirit și până la somn sau libido.
Deși cuvântul “hormoni” poate te duce cu gândul la acneea apărută în adolescență, aceștia au un efect real și asupra părului. Nu este vorba neapărat numai despre sănătatea părului tău, ci chiar și despre culoarea lui.

Fiecare persoană are părul diferit și hormonii au un efect diferit asupra fiecăruia dintre noi. În mod clar au un impact asupra culorii părului, fie că este vopsit sau natural”, declară medicul dermatolog Siobhan Jones pentru glamourmagazine.co.uk.

Estrogenul, progesteronul și cortizolul joacă un rol important în schimbările de culoare la nivelul părului. Dar estrogenul este principalul factor care determină conținutul a două tipuri de melanină, cunoscute ca eumelanină și feomelanină, în părul femeilor.

O producție mai mare de eumelanină poate face părul mai închis la culoare, rezultatul fiind un păr mai dificil de colorat sau mai rezistent la decolorare.
Mai puțină eumelanină va avea ca rezultat un păr de culoare mai deschisă și mai ușor de decolorat. Producția de feomelanină va crește nuanțele de roșcat din păr, ceea ce duce la obținerea unor tonuri mai calde. Fără aceste tipuri de melanină, părul poate deveni alb.

Citește și: 17 vedete care arată complet diferit cu și fără breton


În esență, acești hormoni fac ca părul tău să fie mai închis sau mai deschis la culoare, sau să aibă tonuri mai calde. Influențează modul în care părul tău reacționează atunci când îl vopsești, dar pot schimba și culoarea naturală a părului nevopsit.

De asemenea, acest lucru înseamnă că perioada menstruală afectează nuanța părului, dar numai dacă te vopsești.

Hormonii care au legătură cu menstruația sunt estrogenul și progesteronul, iar un nivel scăzut al unuia dintre acești hormoni afectează creșterea părului, iar părul poate deveni mai rar și mai subțire”, explică specialista.

Densitatea părului joacă un rol important în modul cum reacționează la decolorare și la vopsire.
Cu cât este mai fin și mai subțire, cu atât culoarea se va estompa mai repede
”, adaugă Jones.

Pe de altă parte, atunci când vopsești părul fin, pigmentul poate pătrunde mult mai ușor în structura firelor și poți obține o nuanță mai închisă decât ți-ai fi dorit. Dar în același timp, se va estompa mai ușor.

Într-un mod similar, sarcina are un impact asupra culorii părului pentru că nivelul hormonilor se schimbă și afectează densitatea și porozitatea părului. „Unele femei pot observa că părul lor devine mai des și mai bogat, ceea ce îl face mai rezistent la colorare și mai dificil de vopsit”, spune specialista.

Testosteronul joacă un alt rol important în ceea ce privește cât de rezistent sau sensibil este părul și prin urmare cum reacționează la vopsire.
Testosteronul poate să inactiveze foliculii de păr, schimbând densitatea podoabei capilare”, spune Jones.

Principalele cauze de creștere a nivelului de testosteron în cazul femeilor sunt hirsutismul - o problemă hormonală care provoacă creșterea părului pe corp, în special pe spate, pe față și pe piept - sindromul ovarelor polichistice și hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale.

Nu în ultimul rând, cortizolul, cunoscut și ca hormonul stresului, poate să influențeze culoarea părului.

Deși albirea părului este influențată de factorii genetici și este cauzată de procesul natural de îmbătrânire, și stresul poate avea un rol major. Pierderea pigmentului din păr este cea mai vizibilă schimbare în culoarea părului provocată de stres”, declară dermatologul.

Este important de reținut că orice schimbare a culorii părului cauzată de fluctuațiile hormonale, în special în cazul femeilor, este de obicei minoră și nu ar trebui să te îngrijoreze.
Este de preferat să faci un test pe o șuviță de păr ascunsă înainte de a-ți schimba culoarea părului.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă