Aceste dispozitive sunt inofensive pentru păr sau, dimpotrivă, îl pot deteriora?
Înainte de a aborda această problemă, trebuie să avem în vedere că simplul fapt de a dori să ne modificăm caracteristicile părului implică deja un risc pentru acesta. Fiecare persoană are o anumită genetică care determină că părul are o culoare specifică, un tip de buclă, o densitate etc. Modificarea acestor caracteristici înnăscute ar putea afecta sănătatea părului.
Placa de par este unul dintre dispozitivele care pun în pericol sănătatea părului. Are un mare potențial la nivel estetic, dar prezintă un pericol pentru păr din cauza temperaturilor ridicate la care acesta este supus. Abuzul sau utilizarea abuzivă a plăcii de păr și a altor instrumente sau substanțe pentru păr ar putea accelera căderea acestuia, făcându-l fragil sau provocând uscăciunea părului.
Trebuie avut în vedere faptul că fiecare păr reacționează diferit la expunerea la căldură, în funcție de structura sa (grosime etc.) și de cât îl „alterăm” cu alți factori precum vopselele. Cu cât părul este mai fin, de exemplu, cu atât este mai sensibil și, prin urmare, cu atât ar putea suferi mai multe daune din cauza căldurii emise de placa de păr.
Părul gras, pe de altă parte, are o rezistență mai mare la temperaturi ridicate decât părul uscat, deoarece caracteristica uleioasă îl protejează. Când părul este vopsit și placa de păr cu temperatură ridicată este aplicată pe păr, culoarea se pierde mai devreme, deoarece vopselele nu sunt de obicei pregătite să reziste la temperaturi atât de ridicate.
De ce căldura deteriorează părul
Folosim placa de păr pentru a avea părul drept (la părul creț), așa că temperatura (sursa de energie) destabilizează structura elicoidală a keratinei, devenind longitudinală. Deoarece această nouă conformație nu este stabilă sau naturală, părul devine mai fragil și cu o sensibilitate mai mare la orice agresiune externă.
Cu cât numărul de trecere ale plăcii peste păr este mai mare, cu atât este mai mare riscul de daune. Se recomandă să iei șuvițe mici și să nu treci placa de mai mult de două ori peste fiecare șuviță. În cazul în care ai nevoie de încă o îndreptare, este mai bine să aștepți să se răcească părul.
În ceea ce privește frecvența de utilizare, evită utilizarea plăcii de păr în mod regulat. Este recomandat să protejezi părul cu produse adecvate și să aplici măști de condiționare pentru a menține părul hidratat. În cele din urmă, atunci când alegi o placă de păr, este important ca acesta să fie de bună calitate și să aibă un strat protector de ceramică, turmalină sau ceva similar.
Din motivele explicate mai sus, recomandăm utilizarea unei plăci de păr într-un mod respectuos cu părul tău, astfel încât să trăiască mulți ani.
Sfaturi esențiale:
1. Evită îndreptarea părului umed
Datorită varietății largi de pe piață, există plăci de păr care pot îndrepta părul umed la fel de eficient ca părul uscat. Problema este că această calitate este o capcană, deoarece ceea ce poate părea un avantaj îți va deteriora în mod vizibil părul în timp.
2. Redu temperatura
În mod ideal, căldura plăcii de păr ar trebui să oscileze în jurul valorii de 180 de grade. Dacă este mai mică, nu se întâmplă nimic. Dar dacă este mai mare și nu iei în considerare măsuri de precauție, ți-ai putea arde părul. Este important mai ales să nu depășești niciodată 230 de grade. Există oameni care susțin că, cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai scăzut timpul necesar pentru a-ți îndrepta părul. Totuși, acest lucru are efecte negative asupra părului tău.
3. Ia o pauză
Dacă ești dependentă de placa de păr și o folosești zilnic, este foarte recomandat să-ți dai o pauză între două și trei zile. Nu uita să aplici produse hidratante care să îți protejeze și să îțo hrănească părul ca el să arate într-un mod mai natural.