Se întâmplă de multe ori să fii șocată de cât mult păr rămâne pe cadă după ce te speli pe cap? Sau de cât de mult păr rămâne pe perie și pe pernă în fiecare dimineață? În astfel de momente probabil te întrebi ce este normal și ce nu când vine vorba de căderea părului.
Adevărul este că oricine se confruntă cu căderea părului. Este un proces normal, dar care te alarmează atunci când cantitatea de păr pierdută este mai mare. Iată ce ar trebui să știi despre căderea părului și ce să faci pentru a o preveni:
Care sunt principalele cauze?
Așa cum se întâmplă și în cazul pielii, părului este un bun barometru pentru sănătatea generală a organismului. Dacă te simți epuizată sau stresată, probabil nu este o coincidență că și părul tău începe să fie mai rar sau lipsit de strălucire.
Factorii precum stresul, somnul insuficient, dietele drastice, problemele de sănătate sau unele medicamente au un efect asupra aspectului părului tău. În astfel de situații, organismul se concentrează asupra funcțiilor importante și stopează prematur faza de creștere a firelor de păr, ceea ce duce la cădere. De asemenea, structura naturală a părului este afectată în timpul perioadei de formare. Dezechilibrele hormonale pot duce la căderea părului
Hormonii joacă un rol important în creșterea și căderea părului. Creșterea și regenerarea la nivelul organismului sunt controlate de un sistem complex de hormoni, iar unii hormoni au un efect direct asupra părului. Anumite afecțiuni și tulburări hormonale pot avea ca efect căderea părului.
Hipertiroidismul, care este excesul de hormon tiroidian, poate duce la apariția schimbărilor în ciclul de creștere al părului, ceea ce duce la căderea și rărirea părului.
Și excesul de testosteron este responsabil pentru căderea părului. Nu este o situație prea des întâlnită în cazul femeilor datorită estrogenului care echilibrează efectele testosteronului. Estrogenul și progesteronul sunt doi hormoni feminini dominanți care au un rol major în pregătirea uterului pentru sarcină și în apariția ciclurilor menstruale. Atunci când nivelul progesteronului este prea mic, nivelul estrogenului poate crește excesiv, ceea ce duce printre altele și la căderea părului.
Toate aceste dezechilibre hormonale pot fi depistate prin intermediul analizelor recomandate de medic. Tratarea problemelor hormonale poate reduce căderea părului.
Greșelile de îngrijire care cauzează căderea părului
Nu doar stilul de viață și starea de sănătate afectează părul, ci și modul în care îl îngrijești și procedurile la care îl supui.
Decolorarea, vopsirea și folosirea aparatelor de styling cu căldură afectează atât structura externă, cât și cea internă a firelor de păr. Substanțele chimice din vopselele de păr și din produsele pentru decolorare sau permenent pot deteriora foliculii, ceea ce duce la căderea părului.O altă greșeală majoră pe care cele mai multe femei nici nu o conștientizează este prinderea părului foarte strâns în cozi, cocuri sau diferite împletituri. Părul strâns cu putere pentru o perioadă lungă de timp se desprinde din rădăcină, problemă cunoscută drept alopecie de tracțiune. Evită să-ți prinzi părul prea strâns și alege coafuri lejere, care nu pun presiune asupra rădăcinilor.
Când ar trebui să mergi la medic?
Așa cum am menționat, căderea părului este un proces normal.
Toate firele de păr au o durată de viață, iar când ajung la finalul acestei perioade pur și simplu cad pentru a face loc unor noi fire. În mod normal pierdem aproximativ 50-100 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, dacă părul tău începe să cadă mai mult ca de obicei ar trebui să mergi la medicul dermatolog. Un alt semnal de alarmă care ar trebui să trimită la medic este rărirea părului în anumite zone ale scalpului.