De-a lungul vieții, trecem prin diferite etape și schimbări hormonale care afectează sănătatea părului și pot duce la căderea părului. Este normal să pierzi aproximativ o sută de fire de păr pe zi, în timp ce alte fire noi cresc și le iau locul. Însă atunci când te confrunți cu căderea părului, numărul firelor de păr noi este mai mic decât numărul firelor care cad, ceea ce duce la rărirea accentuată a părului. O problemă despre care nu se vorbește prea des este căderea părului din cauza menopauzei.
În medie, femeile își pierd aproximativ 25% din păr până la vârsta de 60 de ani. Cauzele variază, însă este de obicei rezultatul schimbărilor hormonale apărute odată cu menopauza.
Iată ce ar trebui să știi despre căderea părului la menopauză:
Căderea părului afectează multe femei
Chiar dacă nu se vorbește prea des despre asta, femeile pot fi afectate de două tipuri de alopecie (cădere a părului).
Este vorba alopecia areata, care se manifestă orin pierderea părului în anumite zone ale scalpului sau alopecia androgină sau de menopauză care duce la rărirea părului în general. Înaintarea în vârstă este de obicei însoțită de căderea părului inclusiv în rândul femeilor. Studiile au arătat că 40% dintre femeile de peste 70 de ani s-au confruntat cu căderea părului din cauza schimbărilor hormonale.Schimbările la nivelul părului sunt normale
De obicei, poți pierde între 60 și 100 de fire de păr pe zi în cadrul procesului natural de îmbătrânire și regenerare a părului. La fel cum pielea își pierde elasticitatea odată cu trecerea anilor, ceea ce duce la apariția ridurilor, și părul se poate schimba, devenind mai fin, mai subțire și mai casant.
De asemenea, firele de păr care își pierd pigmentul (numit melanină) și devin albe, devin mai aspre și mai groase. Aceste schimbări naturale pot fi acompaniate de instalatrea menopauzei.Cauzele care duc la căderea părului sunt variate
Căderea părului poate fi cauzată de numeroși factori: îmbătrânirea, stresul sau cauze ereditare. Există și forme de cădere a părului care au o cauză patologică, fiind rezultatul unor boli sau unui efect secundar al anumitor medicamente.
Schimbările hormonale care apar odată cu instalarea menopauzei - în special scăderea drastică a nivelului de estrogen - poate fi o cauză majoră a căderii părului la menopauză, fiind uneori amplificată de anxietate și stres.
Căderea părului la menopauză poate fi controlată
Terapiile de subtituție hormonală pot fi o soluție în cazul femeilor care se confruntă cu menopauza precoce sau cu tulburări hormonale care duc la căderea părului.
De asemenea, tratamentele la nivelul scalpului pentru reducerea căderii părului sunt o altă opțiune. Dacă te confrunți cu o cădere accentuată a părului (rărirea vizibilă la nivelul scalpului), atunci ar trebui să discuți cu un medic dermatolog sau endocrinolog. Îngrijirea corectă a părului este foarte importantă
În afara cauzelor interne care duc la căderea părului, și factorii externi pot accentua această problemă. Folosirea frecventă a plăcii de păr sau a ondulatorului îți afectează părul, la fel și vopsirile repetate, permanentul sau îndreptarea chimică a părului. Coafurile foarte strânse duc la o altă problemă numită alopecie de tracțiune, care reprezintă slăbirea foliculilor și are ca rezultat căderea părului.
Nu îți prinde părul în cozi sau cocuri strânse puternic.