Chiar și femeile care și-au decolorat părul de mai multe ori acasă pot comite o greșeală aparent minoră care va sabota nuanța finală. Dacă aplici câteva sfaturi simple dar foarte eficiente nu vei avea motive să te încrunți când privești rezultatul în oglindă.
Iată ce greșeli trebuie să eviți când îți decolorezi părul acasă:
1. Începi înainte să ai la îndemână toate lucrurile de care vei avea nevoie
Poate ți se pare evident, dar este esențial să te asiguri că nu-ți lipsește nimic înainte de a începe. Fă-ți o listă cu lucrurile necesare și parcurge-o de 2-3 ori. Vei economisi mult timp pentru că nu va trebui să alergi la magazin pentru a cumpăra un ingredient uitat.
Vei avea nevoie de:
- mănuși;
- un prosop mai vechi;
- un bol pentru mixarea amestecului;
- pensulă pentru aplicarea amestecului;
- agrafe pentru a prinde diferitele secțiuni de păr;
- pudră sau cremă decolorantă;
- activator/peroxid;
- loțiune tonică (albastră dacă obții păr portocaliu, mov dacă părul este galben);
- șampon fără sulfați;
- balsam.
2. Nu citești instrucțiunile cu atenție
Chiar dacă ai mai realizat această operațiune de 100 de ori până acum, tot va trebui să citești instrucțiunile produsului pe care-l folosești. Fiecare set pentru decolorare poate fi diferit și nu merită să riști când este vorba despre părul tău.
Formulele produselor se modifică de-a lungul timpului, iar parcurgerea atentă a instrucțiunilor va preveni culorile ciudate, ruperea sau căderea părului.
3. Nu faci un test pe o șuviță
Este un lucru esențial! Nu trece peste acest pas important. Este șansa ta de a te asigura că părul tău nu va păți nimic grav. Dacă șuvița devine portocalie vei ști că nu trebuie să folosești soluția pentru tot capul, iar dacă ai o reacție alergică vei minimiza riscurile pentru sănătate dacă testezi numai o șuviță. Este un remediu util pentru a evita accidentele.
„Testarea unei șuvițe arată nivelul de integritate și sănătatea firului de păr, precum și istoricul tratamentelor la care a fost supus părul. Îți indică și ce fel de rezultat vei obține și cât de mult trebuie să lași soluția să acționeze”, explică Chris Byrne, hairstylist din Albany, New York.
4. Te decolorezi singură
Este mult mai bine să chemi și o prietenă să te ajute. Ai putea să ratezi niște șuvițe de la spate și va fi mult mai simplu să te asiguri că obții o culoare uniformă dacă o ai alături și pe prietena ta.
Poate fi riscant să te ghidezi după intuiție sau cu ajutorul unei oglinzi.
5. Lași soluția să acționeze prea mult timp
Nu lăsa soluția pe păr mai multe minute decât îți indică instrucțiunile, chiar dacă o prietenă ți-a povestit că la ea a funcționat în timp dublu. Poate părul tău este diferit și dacă nu respecți timpul de acțiune ai putea suferi arsuri la nivelul scalpului. Verifică aspectul părului la fiecare 10 minute și nu lăsa soluția pe păr mai mult de 50 de minute.
6. Decolorezi părul care a fost deja decolorat
Dacă ți-au crescut rădăcinile aplică soluția numai pe acea zonă, în loc să extinzi aplicarea pe tot părul. Îl vei degrada fără niciun sens pentru că este deja deschis la culoare. Indiferent cât de rezistent este părul tău dacă îl decolorezi de prea multe ori va începe să se rupă și firele se vor subția.
Dacă ai părul șaten sau brunet vei avea nevoie de mai multe runde de decolorare, dar lasă un interval de 3-4 săptămâni între proceduri pentru a nu afecta prea tare părul.
7. Uiți de balsamul foarte hrănitor
Trebuie să aplici un balsam foarte emolient exact în ziua în care decolorezi părul pentru a minimiza deteriorarea lui. În caz contrar îți va fi foarte greu să aranjezi părul în ziua următoare. Este util să aplici tratamente pentru hidratare și cu 1-2 săptămâni înainte de a decolora părul.