Căderea excesivă a părului este o problemă actuală ce afectează încă de la vârste fragede un procent îngrijorător din populaţia preponderent masculină. Netratată la timp, aceasta favorizează instaurarea alopeciei, pentru care soluţia principală este implantul de păr.
Odată cu descoperirea acestor metode avansate de tratament au apărut însă şi miturile bazate pe dezinformare.
Iată care sunt cele mai vehiculate neadevăruri despre implantul de păr:
1. Intervenţia este foarte dureroasă
Fals! În funcţie de sensibilitatea scalpului, procedura de extragere a foliculilor din zona donatoare şi implantarea acestora în zona afectată poate fi resimţită diferit. Pe lângă acest factor, gradul de disconfort depinde şi de metoda de implant pentru care s-a optat. Pentru a evita acest disconfort, intervenţia se desfăşoară cu anesteziere locală în prealabil.
2. Există riscul ca după implant să cadă definitiv tot părul
Fals! La scurt timp după ce procedura a fost finalizată, va avea loc o creştere falsă a părului transplantat, care va cădea ulterior.
3. Recuperarea este uşoară şi se face de la sine
Fals! După intervenţie, scalpul va fi o perioadă sensibil, iar datorită antiinflamatoarelor prescrise se poate simţi o uşoară ameţeală, iar ocazional pot apărea migrene. Ca implantul să aibă succes, este recomandată o îngrijire pe cont propriu în primele zile, pentru care este necesară o atenţie sporită şi respectarea cu stricteţe a indicaţiilor medicului curant. Acestea diferă în funcţie de procedura de implant de păr aleasă.
4. După implant, părul va creşte mult mai des
Fals! Caracteristicile părului sunt determinate genetic, astfel grosimea firului de păr, lungimea maximă de creştere sau tendinţa de albire nu pot fi modificate în urma intervenţiei. În mod natural, ne naştem cu un număr maxim de foliculi piloşi pe scalp, care variază între 100.000-150.000 de fire. Acest număr poate fi sporit doar prin intermediul transplantului de păr, însă firele vor creşte doar în zona în care au fost transplantate, neputându-se sesiza o extindere a acestuia pe întreg scalpul.
5. În urma implantului de păr vor rămâne cicatrici vizibile
Fals! Prin natura operaţiei, medicul estetician intervine la nivelul scalpului pentru a prelua foliculi piloşi sănătoşi prin manevre foarte fine, astfel încât integritatea acestora să nu fie lezată. În funcţie de metoda folosită, gradul de invaziune diferă, la fel şi cel de vizibilitate al cicatricilor.
Toate aceste posibile neajunsuri sunt diminuate odată cu introducerea unei noi tehnici de implant de păr, numite “Extracţia de Unităţi Foliculare” (FUE), care spre deosebire de metoda tradiţională Strip, presupune o recoltare şi transplantare fir cu fir a unităţilor foliculare. Acestea sunt preluate direct din zona donatoare cu ajutorul unui bisturiu special, rotund, printr-o incizie milimetrică. Astfel, în urma intervenţiei nu rămân cicatrici, iar vindecarea este mai rapidă.
Această operaţie presupune două etape: în prima parte podoaba capilară trebuie tunsă foarte scurt, pentru a fi pregătită recoltarea individuală a firelor din spatele capului şi zona laterală. Metoda FUE permite recoltarea a 800 - 3.000 de foliculi, acesta fiind maximul posibil în cadrul unei singure şedinţe.
După 2-3 luni de la operaţie începe creşterea permanentă a părului transplantat, aproximativ 1 centimetru pe lună, fiind necesare cel puţin 6 luni pentru a vedea o creştere semnificativă. Imediat după procedura de implant de păr este indicată urmarea unui tratament antibiotic şi antiinflamator, evitarea expunerii îndelungate la condiţii meteo extreme în prima jumătate de an şi spălarea cât mai blândă a zonei implantate, pentru a evita distrugerea grefei.