Te speli pe cap a doua zi după ce te-ai vopsit
Este o greșeală foarte des întâlnită, care te poate costa. "După ce ți-ai vopsit părul, așteaptă 72 de ore înainte de a te spăla pe cap", declară hairstilistul Eva Scrivo pentru goodhousekeeping.com. "Durează până la trei zile pentru ca stratul de cuticule al părului să se închidă complet, blocând astfel moleculele de culoare și oferind rezultate care durează mai mult", adaugă specialistul.
Aplici vopsea din comerț după ce te-ai vopsit la salon
Dacă nu îți place cum ți-a ieșit culoarea după ce te-ai vopsit la salon, să te vopsești singură acasă cu vopsea din comerț poate să înrăutățească situația. "Rezistă tentației de a-ți colora părul cu un produs din comerț imediat după o decolorare la salon", recomandă expertul în colorare Nikki Ferrara. "Cele mai multe vopsele din comerț sunt permanent și îți usucă și mai tare părul". În acest caz, este recomandat să apelezi la un specialist care să-ți corecteze culoarea.
Greșeli care distrug părul vopsit: Te speli prea des pe cap
"Cel mai mare inamic al culorii este apa", este de părere expertul în colorarea părului. Substanțele chimice din vopsea îți fac părul mai vulnerabil la efectele apei.
Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să te speli pe cap, ci doar că va trebui să faci unele mici schimbări în rutina ta de îngrijire, cum ar fi evitarea clătirii excesive. După ce ai șamponat și ai aplicat balsam, apleacă-ți capul pe spate și lasă apa să curgă pe păr timp de câteva minute. Iar în loc să te speli pe cap zilnic, folosește un șampon uscat la rădăcini, care va îndepărta excesul de sebum.Te clătești cu apă fierbinte
Reglează temperatura apei astfel încât să fie călduță sau rece atunci când îți clătești părul. Apa fierbinte ridică cuticula, stratul exterior al firelor de păr, fiind unul dintre principalele motive pentru care culoarea se estompează. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât culoarea se pierde mai repede.
Greșeli care distrug părul vopsit: Nu folosești balsam pentru păr vopsit
Părul vopsit este mai predispus să devină uscat și casant, astfel că trebuie să-l îngrijești cu un balsam special conceput pentru păr colorat. Un astfel de produs va crea o brieră protectoare în jurul fiecărui fir de păr, care va preveni pierderea pigmentului și estomparea culorii părului.
De asemenea, nu uita să aplici balsam la fiecare spălare, chiar dacă ai părul fin și subțire.
Lungimea părului este cea mai "bătrână" zonă a sa, de aceea are neapărat nevoie de hidratare cu un balsam special. "Vârfurile pot avea ani vechime și sunt din această cauză mult mai degradate decât partea de la rădăcină, care are câteva luni", adaugă specialistul. Folosește și un balsam leave in pe lungimea părului, pentru și mai multă hidratare.Îți freci părul cu prosopul
Frecarea părului cu putere poate estompa culoare și face vrâfurile să pară și mai uscate. În loc să freci părul cu prosopul, tamponează-l cu grijă și lasă-l să se usuce cât mai mult în mod natural, la aer.
Folosești prea des ondulatorul, placa sau foehnul
Părul vopsit este mult mai vulnerabil la temperaturile ridicate. Ca să eviți degradarea părului, aplică un produs pentru protecție termică înainte de a folosi ustensile precum placă, ondulator, foehn sau perie rotativă.
Greșeli care distrug părul vopsit: Nu îți hidratezi părul
Părul colorat devine uscat și casant, în special în lunile de vară. O mască intens hidratantă sau un tratament cu ulei natural precum cocos, avocado sau sâmburi de struguri redau strălucirea părului vopsit și îl fac mai rezistent.
Lasă uleiul natural pe păr timp de cel puțin 30 de minute sau peste noapte, pentru cele mai bune rezultate.Nu îi redai strălucirea
O altă problemă a părului vopsit este aceea că își poate pierde strălucirea. Stratul protector de cuticule de la suprafața firelor reflectă lumina și pferă astfel straălucire, dar vopseaua afectează acest strat. Pentru a-i reda strălucirea, folosește un ser, un spray pentru strălucire sau un gloss pentru păr.
Îți expui prea mult părul la soare
Razele ultraviolete decolorează părul și estompează strălucirea vopselei, de aceea ar trebui să porți pălărie sau o eșarfă când stai la plajă. O altă variantă este aceea de a-ți prinde părul într-un coc sau o coadă împletită, pentru ca suprafața expusă la soare să fie cât mai mică.
Greșeli care distrug părul vopsit: Te vopsești neuniform
Atunci când retușezi culoarea, aplică cu grijă vopseaua numai la rădăcini. După ce timpul de așteptare a trecut, chiar înainte de a te spăla pe cap, încearcă tehnica de emulsionare, care va revitaliza culoarea părului și pe lungime și îți va oferi mai multă strălucire.
Când vine momentul să te speli pe cap, după ce ai stat cu vopseaua la rădăcini, intră în cadă și umezește-ți puțin părul.
Masează apoi culoarea la rădăcini, așa cum faci când folosești șampon. Masează culoarea pe păr, de la rădăcini către vârfuri, adăugând apă dacă este necesar. Acest proces ar trebui să dureze două minute, suficient pentru ca nuanța părului pe lungime să fie împrospătată, dar fără să se creeze o diferență de culoare între rădăcini și restul părului. Clătește-ți apoi părul și aplică balsam.Te vopsești prea des
Dacă ești de părere că trebuie să te vopsești des pentru ca părul tău să arate perfect, vei avea parte de o surpriză plăcută. "Întotdeauna le spun clintelor mele să aștepte cel puțin șase săptămâni înainte de a reveni pentru vopsirea părului. În acest fel se reduce riscul de a degrada părul", explică expertul în colorare Nikki Ferrara.