Precis crema hidratantă și balsamul de buze se regăsesc printre produsele pe care le folosești cel mai des. De multe ori le folosești din reflex pentru că te-ai obișnuit cu ritualul de hidratare de ceva timp și consideri că nu ai cum să „sari” peste ele. Dr. Mark Lupin, dermatolog din Boston, clarifică miturile despre produsele de îngrijire a corpului și a buzelor pentru ca data viitoare când cumperi cosmetice să știi exact ce să alegi.
Iată care sunt principalele mituri despre produsele de hidratare:
1. Toate cremele hidratante sunt la fel
Adevărul este că ai la dispoziție mai multe tipuri de creme dintre care o poți alege pe cea potrivită nevoilor tale. Umectanții cum sunt glicerina și acidul lactic atrag moleculele de apă și ajută pielea să se mențină hidratată și catifelată. Substanțele emoliente precum acizii grași și ceramidele înmoaie pielea și calmează roșeața și iritațiile.
Substanțele ocluzive care se află în cremele speciale pentru protejarea pielii cum sunt petrolatum, dimethicone sau lanolina sigilează pielea și nu permit factorilor alrgeni sau iritanți să pătrundă.Majoritatea produselor disponibile conțin o combinație de umectanți, substanțe emoliente și ocluzive, așa că cel mai ușor este să alegi o cremă în funcție de tipul tău de piele. Există formule speciale pentru tenul predispus la acnee, evidențiate prin categoria „fără ulei” sau „non-comedogenic”. De asemenea, poți opta pentru produse create pentru pielea sensibilă, uscată sau afectată de semnele trecerii timpului.
Vei observa și că produsele au texturi diferite, cele cu substanțe ocluzive fiind mai dense. „Loțiunile au o textură ușoară, iar cremele sunt mai emoliente. Pentru persoanele care au pielea uscată sau foarte uscată este mai bine să aleagă o cremă pentru că va proteja pielea mai bine decât o loțiune”, explică dr.
Lupin. Pielea se deshidratează mai ușor în sezonul rece, așa că este indicat să apelezi la o cremă toamna și iarna și să treci la o loțiune în lunile cu temperaturi ridicate.
2. Ai nevoie de produse diferite pentru fiecare parte a corpului
Este adevărat. Deși multe produse pot fi utilizate pentru tot corpul, merită să investești în câteva produse specializate, mai ales pentru față. „Tenul este mult mai vulnerabil la acnee față de restul corpului, pielea de pe față este mai afectată de razele ultraviolete și se usucă mult mai rapid”, potrivit dr. Lupin.
Și ochii vor avea nevoie de un produs separat. „Cremele hidratante pentru față nu pot fi aplicate în zona din jurul ochilor pentru că este foarte ușor să ajungă în ochi și să irite”, continuă acesta. Nu uita nici de extremități. „Persoanele care au mâinile uscate sau călcâiele crăpate trebuie să folosească niște creme speciale pentru aceste zone extrem de deshidratate”, spune dr.
Lupin.
3. Pielea poate deveni dependentă de produsele de hidratare
Unii oameni au impresia că dacă folosesc prea multe produse de îngrijire sau dacă aplică o cantitate prea mare de produs, vor crește nevoile pielii pentru acele formule. „În niciun caz. Pielea nu poate deveni dependentă de o substanță care o hidratează. Dacă simți că este deshidratată cel mai bun ucru pe care îl poți face este să aplici un strat de cremă”, spune dr. Lupin. Încălzirea centrală, vântul și temperaturile scăzute pot usca rapid pielea, ceea ce crește șansele de manifestare a eczemei și ar putea provoca iritații sau mâncărimi. „Cea mai utilă măsură pentru a-ți proteja pielea este să o aperi de factorii iritanți din mediul ambiant utilizând crema potrivită”, explică dr. Lupin.
4. Balsamul de buze creează dependență
Se poate întâmpla. Unele persoane ajung să aplice balsam de buze de zeci de ori pe zi.
„Balsamul de buze nu va face pielea să aibă nevoie de hidratare mai des. Dacă observi că, deși îl aplici de multe ori, buzele tale sunt în continuare uscate, problema ar putea fi componența produsului. Evită mentolul sau uleiul de eucalipt. Dependența cauzată de balsam se referă mai mult la factorul psihologic și la reaplicarea acestuia sub formă de tic. Pentru a preveni această situație mai bine stabilește-ți intervale clare la care să utilizezi balsamul. Buzele extrem de uscate pot fi și un semn al efectului negativ al razelor ultraviolete. În acest caz este bine să alegi un balsam de buze cu SPF”, recomandă dr. Lupin.
Posteaza comentariu