n intrebari despre bucatarie
-
0 0m-a apucat cheful de gatit si am o multime de nelamuriri
multumesc anticipat ptr rabdare la raspunsuri
Intr. 1: Vasul jena, acela de sticla, trebuie pus in cuptorul rece neaparat?vad o multime de retete in care cuptorul trebuie incalzit dinainte, iar mama mi-a spus ca acest vas nu trebuie pus in cuptorul incalzit in prealabil
Intr. 2: Cate zile are laptele pana la expirare?Adica, cum stiu ca laptele dulce la punga din magazine e cat mai proaspet posibil?(fara sa apelez la vanzatoare)
Intr. 3: Ca tot ziceam de lapte, el e de vina cand se branzeste crema? Mi s-a intamplat de multe ori, chiar si cu lapte despre care stiam ca e proaspat :/
altceva despre lapte, e foarte bun cel cu ciocolata la cutiuta mica marca Brenac, dar mi s-a intamplat de vreo 3/4 ori sa fie acru, desi inca nu era expirat oare de ce se intampla asta? si ce fac?ma duc la magazin cu cutia inapoi sa imi dea banii? -
1. Vasele Jena pot fi puse fara probleme in cuptorul preincalzit. Pot fi puse chiar si pe aragaz, pe flacara, dar nu direct ci peste un disipator de caldura (o sita metalica deasa).
2. Laptele proaspat, la punga, are cam 3 zile pana la expirare, in conditiile in care temperatura de 2-3 grd Celsius este asigurata pe tot lantul distributiei. De cele mai multe ori insa, nu se intampla asa, in sensul ca fie masina de transport nu are instalatia frigorifica in buna stare de functionare, fie nu face fata, fie la manipulare este lasat la temperatua ambianta ore intregi (pana se face receptia, pana se numara, pana se aranjeaza in raft etc...). Laptele proaspat la cutie (tip TetraPak) poate rezista ceva mai mult (nu ma refer la laptele la cutie UHT ci la cel proaspat, gen Brenac). Teoretic, laptele poate fi folosit fara probleme PANA la data de expirare, daca este in termen este OK! Atentie, un produs pe care scrie, ca data de expirare 03.09.2006 (sa zicem), poate fi consumat doar pana pe 02.09.2006, in data de 3 el expirand. Multi comercianti abuzeaza, spunand ca: ce dom'le? scrie pe el 03.09? Scrie! Azi suntem in 03, deci e in termen. NU e!
De asemenea, uita-te la mai multe pungi de lapte... (in special mai in spate). Daca au date diferite de expirare, il vei cumpara evident pe cel ce expira cel mai tarziu. Este o procedura uzuala ca atunci cand se primeste marfa, la "inaintare" sa fie scoasa marfa primita anterior, iar marfa proaspat primita sa fie pusa mai in spate.
3.Daca crema este cu lamaie, se branzeste daca pui zeama de lamaie peste laptele cald (lamaia fiind acida, are un rol catalizator, branzind laptele imediat)
4.Daca ai cumparat un lapte care este in termen si s-a branzit, este absolut normal sa-l duci inapoi! Nu ai cumparat branza, ci lapte dulce. Si mie mi s-a intamplat asa (asta vara, pe caldurile alea) cand nu au realizat temperatura necesara, astfel ca atunci cand l-am bagat la microunde sa-l incalzesc, s-a branzit. L-am dus inapoi si n-a comentat nimeni! -
multumesc mult ptr raspunsuri
adineauri m-am dus sa imi iau lapte cu ciocolata si mi-au zis ca daca e acru sa le duc cutia si nu e nici o problema, imi dau banii
la crema branzita, e crema de baza, de vanilie, cu lapte, oua, faina si zahar (pun ouale cu zahar, apoi treptat lapte si faina si apoi pe foc, amestecand incontinuu); am facut destul de rar, dar mereu mi s-a intamplat sa mi se mai branzeasca crema, de fapt cam 70% din timp; oare fac ceva gresit?modul de amestecare?trebuie respectate strict niste cantitati fixe? -
mayia, mama mi-a spus, mai demult, ca zaharul "arde" ouale, mai ales galbenusul. probabil are loc o reactie chimica, care coaguleaza.
oricum, parerea mea este ca, daca pui pe foc toate ingredientele, fara sa le omogenizezi bine inainte, riscul ca oul sa se coaguleze este foarte mare, mai ales daca nu amesteci repede si bine, inca de la inceput, cand continutul cratitei inca nu s-a infierbantat.
cred ca tocmai de aceea exista urmatoarea regula in ceea ce priveste cremele care se prepara si ingroasa prin fierbere: trebuie sa freci mai intai zaharul cu untul, pana cand zaharul se dizolva complet, iar untul devine spumos. apoi, adaugi treptat in compozitie galbenusurile batute cu laptele, amestecand continuu.
rezulta o crema moale, pe care o pui la fiert pe baie de apa ca sa se ingroase, fara teama ar putea sa se "taie". -
Compozitia din lapte, oua, faina si zahar dupa ce s-a fiert trebuie racita,pui craticioara cu crema in alta oala cu apa rece si aduci la temperatura camerei.
Apoi ,untul scos mai demult din frigider ca sa ajunga la temperatura camerei ,se freaca separat spuma si se arunca surplusul de apa.
Copozitia de lapte,oua,faina si zahar rece(nu din frigider) se amesteca treptat cu untul frecat spuma.
Daca copozitia si untul nu au aceeasi temperatura ,atunci are loc branzirea. -
M-am intors!
Intrebarea nr.5: despre pizza de casa:
in ce ordine, cum sa pun ingredientele din pizza ca sa nu se arda blatul si nici altele, sa fie toata facuta frumos, armonioasa? cred ca stiti la ce ma refer; deci avem blat, branza/cascaval, si mai sunt vegetalele si condimentele; cum si cand sa le pun? isi strica ceva gustul daca sta prea mult la caldura?(anumite condimente)?
Intrebare nr.6: sa vad daca am inteles bine din celelalte topicuri: secretul ptr blat bun: coca mai moale cu ulei de masline in ea, tinut la dospit si pusa pe folie si nu direct in tava? asa este?mai trebuie sa fiu atenta la ceva?
Intrebare nr.7: ce fel de branza/cascaval se pune la pizza???? aici chiar sunt in dilema! help please!
Intrebare nr.8: la vas de jena nu merge pizza nu?
multumesc frumos! -
5. Intai pui blatul in cuptorul incins, sa dospeasca si sa se coaca pe jumatate, cam 10 min.Il intepi cu furculita din loc in loc. Apoi il scoti si il "ungi" cu pasta de rosii amestecata cu busuioc, oregano, putina sare si piper. urmeaza umplutura propiu-zisa, vegetalele si mezelul. Deasupra cascavalul ras.Mai lasi la cuptor pana vezi ca se rumenesc marginile.
6. Daca n-ai tava speciala pt pizza, mai bine doar pe folie. Nu mai lasi coca la dospit, va creste in cuptor. Pana apuci s-o intinzi pe toata, tine-o la rece.
7. Cel mai potrivit pt pizza e cascavalul Rucar, Dalia, mozzarella.... depnde cat iti permiti sa cheltui. Daca nu, merg si niste felii de branza topita, gen Hochland.
8. N-am mai auzit de pizza facuta in vas jenna! Aceste vase nu sunt prea incapatoare, cata pizza poti sa faci in el? -
buna eu pun blatul de pizza direct in tava de la aragaz si nu se arde ,il pun sus cu toata compozitia.
pizza...deci :1ou, o cescuta de ulei, un cub de drojdie inmuiat in apa calduta (atentie nu fierbinte!!!),un praf de sare sau delikat, apa calduta(la ochiometru250ml.) si faina cat cuprinde cam 3/4 kg.Se face un aluat moale care nu se lipeste de maini se framanta bine 10' si se lasa 1/2 ora la dospit.Intinzi foaia nu prea grosa pt ca el creste bine ,ungi cu un strat de bulion, suc de rosii sau ketchup, apoi pui salam ,bacon ,carne tocata ,muschii file, sunca(ce ai prin frigider), ciuperci, masline ,ardei fideluta si mirodenii oregano ,busuioc...dai la cuptor 20' si inainte de a fi gata razi un stra gros de cascaval . -
Eu las aluatul la dospit inainte, dar nu-l mai bag in cuptor inainte de a intinde ingredientele. Peste ele este ideal sa punem mozzarella, daca se poate. Mai sunt ingrediente pe care eu le prefer deasupra branzei, ca sa se rumeneasca: ceapa, carnati, felii de salam, masline.
Condimentul pe care nu il pun inainte de mancat: boiaua (se face amara). In rest, cu cat mai multe, cu atat mai bine, si in sosul de rosii, si in umplutura, si peste branza!
Atentie, exista pacatul de a tine pizza prea mult in cuptor. Focul trebuie sa fie mediu, pizza asezata sus si mai bine opriti focul inainte de a vi se parea coapta. Dupa stingerea cuptorului, pizza sa nu ramana inauntru, ca se usuca de-o ia gaia. -
Pt blat nu-i mare filozofia! Eu il faceam in trecut cu ou, dar fiindca tot tare iesea, am renuntat, deci il fac simplu, cu apa, drojdie , faina, si un pic de ulei. Dar, cum spuneam si mai sus, conteaza tava! Trebuie o tava usoara, care sa sa nu conduca caldura, caci usuca si chiar arde! In lipsa, e buna si folia!
-
am comis-o; pizza adica;
a iesit comestibila si ar fi fost excelenta, dar blatul bineinteles nu a iesit cum trebuie; Dar Nu a fost prea uscat si tare, ci Dimpotriva! mi-a iesit prea crud!!! of
-am facut pe gratarul din cuptor, pe care am pus folie de aluminiu
-de la coca am pornit cu stangu, pen'ca am uitat sarea si drojdia; stiu, sunt ametita, dupa ture de noapte asa sunt :Q
-si in plus, tot la coca, am fasolit-o cu uleiul de masline, l-am pus primul, bineinteles ca s-au facut cocoloase micute, cu 2%din toata faina; apoi am completat cu apa sa fac restul de coca, dar normal ca nu s-a mai omogenizat foarte bine coca cu ulei si cea cu apa
-la cuptor am avut foc mediu, am facut 2 bucati, pe a doua am lasat-o mai mult, dar s-a intarit pe margini mai mult si spre centru tot jumate cruda la mijloc a ramas
trebuie blatul foarte subtire? cu drojdie si lasat la crescut un picut sa fie mai aerat?cum sa fac sa nu mai ramana jumate crud in interior
ce sfat imi dati ptr data viitoare?