Invatamant
-
0 0Mi s-a acrit total de lucrul la patron. Vreau sa intru in invatamant. Cum fac?
Mai pe larg: am terminat acum vreo 5 ani liceul pedagogic, n-am dat nici un examen de titularizare, vreau sa ajung sa fiu educatoare, insa nu stiu de unde sa incep.
Cine ma poate ajuta? M-am rupt total de invatamant, insa in urma experientelor nasoale avute in campul muncii in infloritoarea Romanie, mi s-a pus pata de tot.
Help! -
Daca nu ai dat nici un fel de examen dar ai calificarile necesare pentru invatamant, mergi la inspectorat si incearca sa afli daca exista pe undeva un post liber de educatoare, in acest moment. Daca exista il poti ocupa ca suplinitor calificat (trebuie oricum sa dai o testare, nu stiu exact in ce consta). In vara iti poti depune dosarul pt titularizare, din cate stiu eu posturi de educatoare si invatatoare apar multe la titularizare vara, dar majoritatea la tara. Dar oricum ar fi merita sa incerci.
Cam asta ar fi, in mare, sper ca ti-am fost de folos cat de cat. Si eu sunt in invatamant, sunt psiholog scolar. -
Da, am cabinet in scoala....e foarte frumos, mie imi place fff mult ceea ce fac. Posturile astea au aparut de 2-3 ani, de cand s-au infiintat cabinetele de consiliere in scoli si licee. Eu nu predau psihologie, pt ca sunt in scoala generala, predau 2 ore de educatie civica/saptamana, iar restul orelor sunt la cabinet. Colegii mei care sunt in licee predau 2 ore de psihologie, saptamanal. Asa e legea, trebuie sa si predai la catedra 2 pana la 4 ore/saptamana.
Oricum, e o meserie fff frumoasa si n-as renunta la ea, desi pe un alt topic eram luata in ras ca ma multumesc cu salariul de invatamant . (salariul este salar de invatamant) -
te duci la inspectoratul scolar si le spui ce vrei. in mod normal, se da titularizare vara, prin iulie, trebuie sa inveti pt examen.
daca se iveste vreun post in timpul anului (vreo suplinire pentru concediu de maternitate, de ex.), poti capata postul si in timpul anului, dar cred ca numai daca ai fi dat examen in vara, asa ca anul asta care vine pana in vara nu prea cred ca ai sanse. doar daca vrei la grad particulara, acolo cred ca angajeaza pe cine vrea patronul ups, dar ai zis ca vrei sa scapi de patron
situatia nu e asa de roz in invatamant, sa stii. exista multa mancarime intre colege si inspectii si stres cat cuprinde si cu astia mici. gandeste-te bine. eu mai degraba incerc sa ma angajez la 100 de firme pana nimeresc undeva sa-mi placa decat sa ma intorc la gradinita (been there, done that)... -
Pai nu mi se pare deloc plictisitor, pentru ca fiecare copil are alta problema, altceva de spus, alta personalitate...Programul este de 18 ore/saptamana (asa este norma in invatamant). La cabinet lucrez cu copii sau cu parinti,mai merg la sedinte cu parintii, merg la ore de dirigintie...fac tot felul de proiecte prin scoala (legate de violenta, sau de copiii cu parintii plecati din tara, sau de consumul de droguri, chestii din astea). Chiar nu mi se pare plictisitor, din contra!
-
24...definitivatul l-ai dat?
In caz contrat din cate stiu eu s-ar putea sa fie o problema.Intra pe forumul de pe edu.ro sunt si inspectori pe acolo si cu siguranta iti pot raspunde ei mai la obiect.
Esti sigura insa ca vrei sa te intorci in invatamant?Am lucrat 11 ani ca educatoare,am luat gradul 1 anul trecut si anul asta am spus "pas".Iubesc meseria insa crede-ma ca e o intreaga nebunie in sistem.Nu stiu cat merita. -
Nu, nu va avea problema asta. Si eu am lucrat in invatamant timp de 6 ani, stiu cum functioneaza sistemul. 24, daca te angajezi in invatamnat (ai noroc acum sa gasesti vreo suplinire pana la vara, sau mergi la vara la examneul de titularizare), nu conteaza cand ai absolvit scoala, incepi ca educator stagiar. Daca vrei sa faci cariera in invatamant, intre 2 si 5 ani trebuie sa-ti sustii definitivatul (e obilgatoriu). Intra si pe site-ul Ministerului Educatiei, si gasesti acolo toate info de care ai nevoie.
Succes. -
Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate pana in mai, nu stiu ce as putea face sa-mi gasesc post.
Problema mea mare e ca ies atat de traumatizata din sistemul privat, ca prefer sa stau acasa restul vietii, decat sa ma mai umilesc aiurea in targ.
Lucrul cu copiii este un soi de balsam pentru suflet. Lucrul cu adultii patroni, e un soi de drumul rusinii pt mine. M-am simtit ca un sclav pe plantatie la ultimul loc de munca, mi-am dat demisia si a iesit cu circ. Mi-a tarat in noroi si ultimul storp de demnitate pe care il mai aveam.
M-am saturat de compromisuri, de program de 11 ore pe zi de luni pana duminica. Am ajuns sa stau acasa exact ca la hotel: mancare si somn. Nu e uman, nu e demn sa-ti ignori familia pentru niste bani.
Poate fac o mare greseala ca aleg un drum pe care altii l-au parasit, poate nu e cea mai inteligenta alegere, insa cu oameni cu multi bani, si care nu stiu sa respecte....nu cred ca mai pot lucra.
M-a scuzati pt. faptul ca am scris atat....insa simteam nevoia sa ma descarc. Va pup! -
24, eu sunt in sistem si imi iubesc meseria! Nu cred ca faptul ca alegi un drum pe care altii l-au parasit este o rusine sau este ceva lipsit de demnitate!! Depinde de fiecare dintre noi, de valorile dupa care se ghideaza in viata. Eu de exemplu sunt cam ca tine (am lucrat si eu la patron inainte de invatamant...am avut 2 joburi in domeniul privat si am patit la fel). Deci sunt cam ca tine, pun pret mai mare pe familie, pe timpul meu liber petrecut cu cei dragi, vreau sa imi cresc eu copilul, vreau sa fiu langa el cat mai mult timp...un job la patron, de 10-11 ore/zi, nu prea iti mai permite toate acestea. Poate ii poti oferi copilului mai multe (material), dar nu esti langa el. Si tot asa...
De aceea nu as renunta la ceea ce fac, in primul rand imi place fff mult si in al doilea rand imi ramane timp pentru familia mea.
Si, asa cum spuneai si tu, lucrul cu copiii este minunat. Eu iubesc copiii si lucrul cu ei. Ma doare uneori cand vad cat dispretuiesc unii scoala, desi pana la urma, daca ne gandim bine, toti am trecut prin scoli si poate cei care au super joburi nu ar fi ajuns sa le aiba, daca nu ar fi invatat la vremea lor, prin scoli, nu? -
nu e vorba ca nu ne place lucrul cu copiii. daca stai in banca ta si iti vezi de treaba, poate o sa te lase in pace zgripturoaicele. sau daca o sa ai parte de o gradinita cu colege de treaba va fi bine, dar de obicei is f multe vipere pe acolo, care iti mananca sufletul
in sistemul privat eu am nimerit-o foarte bine pana acuma. nu zic ca nu au existat tentative sa ma tina peste program etc, dar nu am acceptat si cu asta basta. nu m-au dat afara, nu mi-au facut scandal, nu mi-au micsorat salariul, din contra, cam la un an ne dadea cate o marire.
depinde si de noroc, sa stii.
plus ca daca ai studii superioare, o sa fii perceputa ca o amenintare pt vrajitoare -
Ma bucur sa vad ca sunteti langa mine. Va multumesc ca-mi ridicati moralul care e la 100 m sub nivelul marii.
Simt nevoia sa sustin replica lui naturalis. In orice domeniu sunt zgriptzuroaice, la orice colt de strada, nu numai in invatamant. Plus ca daca-mi vad de treaba, nu vor avea de ce sa ma ingroape. Va pup dulce! -
Buna.
Patronului trebuie sa-i tai macaroana din cand in cand...suntem proprii nostri stapani.Ai ramas peste program de 2 - 3 ori si gata...precedentul s-a creat.Preferatii patronilor, sunt angajatii cu un spirit de sacrificiu ffff dezvoltat.
Eu i-am spus de la inceput ca nu raman peste program asa, sa creez o impresie buna.Am program de 9 ore/zi si fac tot ce-mi sta in putinta sa-mi termin treaba in tot acest timp.E si-asa suficient, mai ales ca am acasa o familie care abia ma asteapta, un bebe de aproape 3 ani, care atunci cand ma vede...ma ia de noua
Cat despre invatamant...e de preferat.Ai 18 ore/saptamana, si poti sa-ti suplinesti venitul facand meditatii. -
si eu am isit sifonata din sistemul privat. m-am intors la stat, la bugetari, desi tot eu ziceam ca nu mai vreau sa sug de la "tatza bugetului".
dar nici nu se compara ca relatii intre colegi, relatii de la sef la subordonat, termene de executie lucrari...
m-au disperat, pur si simplu... asa ca nu conteaza numai salariul...
in invatamant eu nu am lucrat deci nu stiu cum e, dar daca iti place sa lucrezi cu copii, nu poate fi f rau, iar cu colegii pur si simplu poti sa ai raporturi doar de buna ziua...
eu zic go for it!!! si treci pe la inspectorat sa vezi posturile disponibile.
eu stiu ca prin iunie-iulie trebuie facute inscrieri la ex si apoi ex se tine in oct sau asa ceva...
dar poate afli mai multe la inspectorat...
mult succes!!!