Daca tocmai ati cunoscut acel om extraordinar - inima incepe sa va bata puternic, va transpira mainile, parca aveti fluturi in stomac si tremurati din tot corpul. Iesiti impreuna la cina si va simtiti in al noualea cer. La sfarsitul serii, partenerul va saruta si simtiti cum va topiti. Zile intregi dupa aceea nu mai mancati, dar nicicand nu v-ati simtit mai bine. Si observati dintr-o data ca va trecut raceala.
Dovezile neurale arata ca fenomenul "indragostirii" consta intr-o serie de reactii chimice care au loc la nivelul creierului si care produc reactii mentale si fizice. Se estimeaza ca exista 100 de miliarde de neuroni care stau la baza retelei de comunicare din creier.
Candace Pert de la Institutul National American de sanatate a fost un adevarat pionier in domeniul acestui tip de cercetari si a descoperit neuropeptidele, o serie de aminoacizi care plutesc in corp si se lipesc de receptorii dispusi sa-i integreze. Pana in prezent, s-au descoperit 60 de nuropeptide diferite, ele fiind cele care declanseaza reactiile emotionale din corp atunci cand se lipesc de receptori. Cu alte cuvinte, toate emotiile noastre - iubirea, mahnirea, fericirea - au o origine biochimica.
Cand savantul englez Francis Crick si colegii sai au castigat Premiul Nobel in medicina pentru descifrarea codului ADN ce defineste genele, el a uluit lumea medicala afirmand: "Voi toti, bucuriile voastre, necazurile voastre, amintirile voastre, simtul identitatii, vointa si iubirea nu sunt altceva decat comportamentul unui vast ansamblu de celule nervoase."
Principala substanta chimica produsa pentru a da acest sentiment fizic inaltator al indragostirii este PEA (feniletilamina), care este asemanatoare amfetaminelor si se gaseste in ciocolata. Aceasta este una dintre substantele chimice care face inima sa palpite, mainile sa transpire, pupilele sa se dilate si sa dea "furnicaturi" in stomac.
De asemenea, se degaja si adrenalina, ceea ce sporeste ritmul cardiac, dand voiciune si sentimentul ca va simtiti excelent. Totodata, mai exista si endorfinele, care stau la baza sistemului imunitar si care va vindeca raceala. Cand va sarutati cu persoana iubita, creierul face o analiza chimica rapida a salivei fiecaruia si ia hotarari privitoare la compatibilitatea genetica. Creierul femeii face si niste determinari chimice in legatura cu starea sistemului imunitar al barbatului.
Toate aceste reactii chimice pozitive explica de ce indragostitii sunt mai sanatosi si mai putin predispusi sa se imbolnaveasca decat cei care nu sunt indragostiti. Asadar, daca va indragostiti, asta e foarte bine si pentru sanatatea voastra.
Oare iubirea pluteste in aer primavara?
Ceasul biologic al naturii functioneaza astfel incat sa le permita femelelor din regnul animal sa nasca in perioadele calde ale anului, spre a asigura supravietuirea puilor. Daca specia respectiva are nevoie, sa zicem, de trei luni de gestatie, natura face ca masculul sa fie gata de imperechere primavara, astfel incat puii sa se nasca vara.
La oameni dureaza noua luni, astfel incat nivelul de testosteron al barbatului este maxim cu noua luni mai devreme, adica toamna. Povestea cu "primavara iubirea pluteste in aer" se aplica doar speciilor cu o scurta perioada de gestatie, pana la trei luni.
Cercetarile arata ca in emisfera sudica barbatii ating nivelul maxim al testosteronului in martie, iar in cea nordica, in septembrie. S-a demonstrat ca barbatii sunt mai competenti sa interpreteze o harta tot in aceste luni, pentru ca orientarea lor in spatiu este sporita de testosteron.
Preluare din cartea "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", de Allan Pease si Barbara Pease, aparuta la editura Curtea Veche.