Nu reusesti sa te relaxezi, muschii vaginali se contracta involuntar, iar actul sexual se transforma intr-o experienta dureroasa si neplacuta. Despre cauzele si tratamentul vaginismului am vorbit cu psihoterapeutul Lena Rusti de la Mentarex Consult.
Ce este vaginismul si cum se manifesta?
Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, vaginismul este "o tulburare specifica femeilor, in categoria bolilor de dinamica sexuala", iar o persoana care se confrunta cu aceasta problema constata faptul ca orice act de penetrare "indiferent daca este vorba despre un act sexual, un control medical sau introducerea unui tampon, devine dureros si urmat de dezvoltarea unor spasme musculare necontrolate de contractie la nivelul vaginului".
Tulburarea se poate manifesta in diferite grade. "Sunt persoane incapabile a dezvolta orice act de penetrare, altele se pot simti confortabil in anumite cazuri, dar manifesta dureri puternice si spasme in cazul actului sexual", explica Lena Rusti. Aceasta problema poate sa apara inca de la inceputul vietii sexuale (in acest caz vorbim despre vaginismul primar) sau dupa ce persoana a avut o perioada mai lunga sau mai scurta fara simptom, iar in acest caz vorbim despre vaginismul secundar care poate sa aiba drept cauze anumite infectii vaginale sau trauma unui viol.
Psihoterapeutul Lena Rusti spune ca de cele mai multe ori persoana care sufera de vaginism nu vede cauza reala si percepe simptomul ca disturbant si extrem de problematic, mai ales in cazurile in care in mod constient isi doreste o relatie sexuala normala, insa organismul reactioneaza diferit. Din aceasta cauza pot aparea probleme de cuplu, sentimente de culpabilitate. Teama de a repeta o experienta care a fost dureroasa poate duce la teama de sex si evitarea actului sexual.
De retinut! Vaginismul nu trebuie sa se confunde cu frigiditatea, deoarece o persoana care prezinta aceste simptome poate sa simta placere si sa ajunga la orgasm, daca se practica alte activitati de stimulare exceptand penetrarea.
Din ce cauze apare vaginismul?
"Vaginismul apare ca o miscare de protectie in fata oricarui act de penetrare. Pentru ca aceasta miscare de protectie sa fie declansata, exista ulterior o experienta sau o regula de viata care sa coreleze penetrarea cu o experienta negativa, periculoasa, neplacuta sau blamabila social", ne spune psihoterapeutul Lena Rusti.
- se poate instala in urma unei experiente traumatice (cum ar fi un viol) care poate fi traita personal sau resimtita ca atare (de exemplu, povestea traumatica a unei alte persoane poate avea un impact puternic asupra unei fete care nu a inceput inca viata sexuala, ii este frica sa o faca si afla cu multe detalii si exemple ca acest lucru este dureros si extrem de neplacut);
- un mediu foarte rigid moral poate fi favorabil pentru aparitia vaginismului la o viitoare femeie care invata ca sexul este condamnabil si interzis;
- persoanele anxioase, care dezvolta frica de durere pot dezvolta vaginism.
"Fiecare persoana are propria sa poveste si istoria care a dus-o la acest comportament pe care ea il considera in mod neconstient protectiv, chiar daca in mod constient si-ar dori sa il inlature", precizeaza psihoterapeutul.
Solutii care te pot ajuta
Sedintele de psihoterapie
Daca in urma unui control ginceologic, medicul te asigura ca nu ai nicio problema la nivelul organelor genitale (infectie vaginala, iritatii vaginale, leziuni cauzate de nastere sau traume in urma unor interventii chirurgicale) inseamna ca problema ta este de natura psihologica, iar rezolvarea o poti gasi urmand sedinte de psihoterapie. Sedintele de psihoterapie urmaresc "eliberarea zonelor de tensiune si desensibilizarea persoanei in raport cu experientele de penetrare, intelegerea cauzelor care au dus la aparitia simptomului si gasirea unui echilibru interior care sa dea voie persoanei sa isi asume viata pe care si-o doreste (de exemplu, eliberarea de trauma unui viol sau de regulile rigide ale familiei din care provine)", explica psihoterapeuta.
Terapia de cuplu
De asemenea, o alta solutie poate sa fie terapia de cuplu, in urma carora poti sa descoperi ca la baza acestui simptom sunt ascunse alte probleme de cuplu.
Exercitiile Kegel
Specialistii sustin ca exercitiile Kegel pot fi extrem de eficiente, ajutandu-te sa capeti controlul asupra muschilor vaginali care se contracta involuntar in momentul penetrarii. Exercitiul este simplu: contracta muschii vaginali pentru 3-4 secunde (acei muschi care opresc brusc jetul de urina in timpul procesului de mictiune), dupa care relaxeaza-i, contracta, relaxeaza ... Este esential sa faci regulat acest exercitiu (fie acasa, fie la birou) si sa executi macar de 20 de ori pe zi aceste miscari de incordare/relaxare.
Masturbarea
Trebuie sa inveti sa te relaxezi si sa ai control asupra muschilor vaginali. De aceea, nu este un lucru deloc rusinos sa iti cunosti corpul si sa-l explorezi singura. Astfel, masturbarea poate sa fie foarte eficienta: relaxeaza-te si introdu un deget in vagin, apoi doua, urmata de introducerea lenta a penisului.
Comentarii (4)
In urma cu 2 zile am avut contact sexual cu iubitul meu. Nu a fost prima oara, ci a 2-a luna si ceva de cand mi-am inceput viata sexuala. Deoarece el era obisnuit cu lubrifierea rapida a vaginului, a introdus penisul dintr-o data si de atunci, cand incerc sa am contact sexual, ma ustura. Cand introduce 1-2 degete in vagin, nu am nicio problema... Cand introduce penisul simt o senzatie de durere-usturime.. ce sa fac? e vorba de vreo boala?
scuza-ma draga(inca nu miam dat seama daca esti fata sau baiat) da sti ceva eu nu am cunoscut barbat mai atent si finutz in pat ca iubitul meu si credema ca am experientza dar cand esti iritata intrvaginal nici toata atentia din lume nu te vindeca...asa ca nu mai da sfaturi cand nu sti nimic
sincer..singurul care poate ajuta o femeie cu aceasta 'tulburare' este partenerul ei,barbatul.comunicarea,felul de a se purta cu ea in pat,atentia pe care i-o acorda,mangaierile,compatibilitatea in pat etc... in vremea asta de criza cine se mai duce la terapie de cuplu,psiholog?oricine poate face teorie.. in 'problema' femeii conteaza practica,nu teoria.Asadar,iubiti-va mult!!!:X
De fiecare data cand citesc/ascult sfaturile unui psihoterapeut imi spun ca mi-am gresit cariera cand m-am facut inginer !!! Pe bune, teorii banale lipsite de substanta pot emite si eu, zece pe ora! In schimb, nu am intalnit nici un asa-zis "specialist" care sa dea un sfat pertinent sau macar cat de cat concret...
Posteaza comentariu