Multi dintre noi se asteapta ca dorinta sexuala sa dispara doar pentru cateva zile sau poate cateva saptamani - in special, in perioadele de stres sau de boala, sau dupa nasterea unui copil. Dar cand e vorba de cateva luni si descoperi ca esti nervos(oasa), asa cum nu ti s-a mai intamplat niciodata, s-ar putea sa existe deja o problema.
Daca esti singur(a) sau ai ales sa fii asa, probabil ca te simti foarte bine si fara sa faci sex. Dar daca esti implicat(a) intr-o relatie si dorinta sexuala a disparut - nu este vorba doar de disparitia placerii si intimitatii pe care ti le ofera actul sexual - si la fel i se intampla partenerului(ei) tau, acest lucru poate conduce la sentimente puternice de respingere si apoi la resentimente. Ambii parteneri pot avea momente de neincredere in sexualitatea si puterea lor de atractie.
Pierderea dorintei sexuale poate fi deranjanta, in special, pentru barbati. Este stiut faptul ca barbatii se omoara cel mai mult dupa sex, iar in lipsa lui, si tu si partenerul tau puteti deveni confuzi in ceea ce priveste relatia voastra.
Stiai ca...
- dorinta noastra de a face sex se aseamana foarte mult cu apetitul pentru mancare - cu ambele variante de stimulare si respingere.
Stimulenti pentru apetitul sexual:
- sa fii atras(a) de partener(a);- sa ai un (o) partener(a) interesanta din punct de vedere sexual;
- sa ai un ambient favorabil;
- sa ai un (o) partener(a) sensibil(a) si care sa-ti raspunda din punct de vedere sexual;
- sa fii stimulat(a) fizic;
- sa gandesti si sa simti pozitiv;
- foloseste-te de fanteziile sexuale.
Reprimarea apetitului sexual:
- aversiunea fizica fata de partener(a);- probleme legate de relatia de cuplu;
- atmosfera neprietenoasa si nesigura;
- starile de depresie, nervozitate, anxietate;
- parerea proasta despre propria persoana;
- stare proasta a sanatatii, boala;
- ganduri si sentimente negative.
Cauze obisnuite care afecteaza dorinta sexuala
De cele mai multe ori, lipsa dorintei sexuale este un simptom al unei alte probleme de ordin sexual. De exemplu: dificultatea atingerii orgasmului, impotenta si contactul sexual dureros. Pentru unii, aceasta problema poate fi de ordin fizic, dar, in majoritatea cazurilor, este vorba de ganduri si sentimente negative. De cele mai multe ori, acestea sunt:
1. O proasta parere despre sine - daca nu ai o parere buna despre tine, in general, vei descoperi cat de dificil iti este sa te privesti ca persoana sexuala. A fi o persoana sexuala inseamna a fi vulnerabil(a). Partenerul(a) ta iti va descoperi cea mai intima latura a ta si asta inseamna incredere.
2. Probleme legate de relatie - daca ai sentimente de manie, suparare sau de nesiguranta in ceea ce priveste relatia ta, trebuie sa tii seama de urmatoarele sfaturi daca vrei sa ai o viata sexuala normala alaturi de partenerul(a) ta(u). Incearca sa ai o discutie cu acesta (aceasta) sau mergeti impreuna la consilierii de cuplu.