Statisticile arata ca jumatate din cuplurile care asteapta un copil isi reduc progresiv viata sexuala si se abtin de la relatii intime incepand din luna a saptea de sarcina. Doar 10 % dintre cupluri au o viata sexuala normala, de la debutul sarcinii pana in momentul in care bebe vine pe lume. Medicii sustin ca raporturile sexulale in timpul sarcinii nu numai ca nu sunt contraindicate, sunt chiar recomandate.
Idei preconcepute
Viitoarele mame au cateva idei preconcepute, care nu au nimic in comun cu realitatea. Conform specialistilor medici ginecologi si sexologi ale caror opinii au fost publicate de Psychologies.com, una din temerile majore este aceea de a nu-i face rau copilului. Culmea, barbatii se tem mai mult decat femeile: 70% dintre barbati si doar 40% dintre femei cred ca daca fac dragoste, pot face rau copilui.
“Bebe este foarte bine protejat, in balonul lui cu lichid amniotic, care il izoleaza complet si perfect de lumea exterioara. Lichidul amiotic joaca rolul unui amortizor, care absoarbe toate socurile, loviturile si vibratiile din exterior”, explica René Frydman, medic ginecolog la Spitalul Municipal din Paris.
O alta spaima a viitoarelor mame este teama de microbi, fara temei, spun medicii, fatul fiind perfect separat de mediul exterior. “Femeile, dar si barbatii se tem ca o penetrare profunda ar putea sa lezeze copilul sau sa rupa membranele care protejeaza sacul cu lichid amiotic. Este imposibil! Si asta pentru ca vaginul si uterul sunt organe distincte si sunt 4-5 centimetri intre fundul vaginului si capul copilului. Daca sarcina este normala, nimic nu poate face rau copilului, in timpul actului sexual. Poate doar sa-l trezeasca!”, spune amuzat René Frydman.
Mai mult, bebe nu are cum sa fie “martor” la momentul de dragoste, pentru ca nu intelege nimic. Dar el poate sa resimta placerea mamei, in timpul orgasmului si beneficiile descarcarilor de “hormoni ai fericirii”, pe care le simte mama. Adica bebe are parte, la randul lui “de un moment de fericire”.
Primul trimestru
Caracteristic primelor trei luni de sarcina este libidoul la pamant. Organismul sufera transformari radicale coordonate de hormoni, care dau totul peste cap. Din aceasta cauza apar greturile, somnolenta, inapetenta, oboseala accentuata, constipatia si lipsa de chef. 80% dintre femeile insarcinate, in primul trimestru fac dragoste doar daca au chef.
Jumatate dintre ele spun ca de cele mai multe ori partidele de amor incep placut, dar se termina dezagreabil, mai ales pentru faptul ca penetrarea este dureroasa. Cauza o reprezinta modificarile pe care le suporta mucoasele aparatului genital feminin, extrem de congestionate. Un alt motiv de nemultumire este acea ca sanii sunt durerosi.
Important esta sa nu intrerupi complet realatiile sexuale. Blandetea si pasiunea sunt cele care pot face ca neplacerile primului trimestru sa treaca usor. In plus, acestea iti asigura o relatie calda cu partenerul tau.