Peste 30% dintre romani au intretinut relatii sexuale la birou, iar 12% afirma ca ar fi dispusi sa faca acest lucru pentru un salariu mai mare, reiese dintr-un sondaj de opinie, realizat de site-ul Jobsinro.ro in perioada 11-18 aprilie 2010.
Un alt studiu realizat in 2008 de YourJob.ro arata ca peste 60% dintre respondenti ar face sex la locul de munca daca s-ar ivi ocazia. Surpriza sau nu, la acea vreme in Bucuresti se afla cel mai mare numar de persoane care au facut sex la birou, respectiv 65%.
Daca ne mai intoarcem putin in timp, aflam ca in 2005, potrivit unui articol din cotidianul "La Liberté", unul din doi angajati europeni a recunoscut ca a avut cel putin o aventura amoroasa la slujba.
Potrivit sondajului recent realizat, "Sexul la birou", cele mai vizate beneficii pentru care 28% dintre romani ar apela la sex sunt: un salariu mai bun (11,7%), avansarea (10%) si pastrarea jobului (3,2%).
Sex la job? De ce?
"De ce nu?", imi raspusnde Ramona. "La birou petrec mai mult de o treime din viata mea activa, iar amorul pe ascuns imi face ziua mai putin plictisitoare si mai interesanta. Si nu e vorba de sef, deci nu fac sex pentru un salariu mai mare, ci doar pentru pura mea placere", mai adauga aceasta.
Specialistii in resurse umane sustin ca timpul indelungat petrecut la birou, spatiile inchise, lipsa unei vieti sociale active si interactivitatea sociala restransa reprezinta principalele motive pentru care oamenii ajung sa isi aleaga perechea la locul de munca.
Studiul "Sexul la birou" mai releva si faptul ca peste jumatate dintre persoanele care au completat chestionarul cred despre colegii lor ca au folosit sexul pentru avansare, dar 72,2% dintre cei chestionati sustin ca nu ar face niciodata asta pentru a obtine avantaje la serviciu.
"Doar 30% si-au gasit jumatatea la locul de munca si cam tot atatia s-au casatorit cu colegi. Sefii au stresat sexual doar 25 dintre repondenti. Nu stim care este repartitia pe sexe si nici cate cazuri au mers in instanta sau au fost musamalizate", precizeaza initiatorii sondajului.
Pe Facebook am primit cateva reactii interesante referitoare la acest sondaj. "Sunt persoane care sunt dispuse sa faca orice pentru cativa euro in plus... Pacat. Daca nu ne respectam noi insine, cum putem sa ne asteptam ca altii sa ne respecte?", se intreaba Iulia.
"Sex pentru bani se cheama prostitutie. Bine ati venit in Romania! Frumoasa tara, urati oameni mai avem (sau mentalitati!)", este de parere Cristina.
Claudia spune ca nu a facut sex pentru un salariu mai mare, "dar nu se stie niciodata".
Daca dorinta este comuna, Alexandru nu vede vreo problema: "Asa suntem noi romanii, mereu generalizam, orice ar fi, dar in alte tari chestiile astea nu se intampla. Eu sunt in Spania si aici daca se intampla ceva de genul acesta, nu se generalizeaza si nici nu e tratat ca si cum ar fi prostitutie. Cand e vorba de bani la mijloc, exista un stimulent care ii murdareste pe oameni. Daca totul vine din placere, nu am nimic impotriva", concluzioneaza Alexandru.
Kathy, in schimb, aduce in discutie o problema grava: "Ce te faci cand esti hartuita de sef? Va spun eu: incerci din toate puterile sa ripostezi, sa nu treci printr-un viol si iti cauti de lucru in alta parte. A spune la altii, in Romania este cea mai mare prostie. Toti te vor condamna, tocmai pentru ca esti femeie. Din invidie, chiar si colegele te vor condamna cu prima ocazie".
Sex la job = eficienta la job?
O partida de sex are un efect benefic asupra tuturor: relaxeaza, energizeaza, creste optimismul. Pentru "practicantii" de relatii sexuale la job, gradul de excitatie poate fi maxim. Dar oare partidele amoroase pentru un salariu mai bun, o avansare sau pentru pastrarea jobului sunt "benefice"?
Relatiile sexuale la locul de munca se incadreaza in partea normala a zilei de lucru? Imi amintesc de un studiu aparut in 2009 din care aflam ca 60% din barbatii din SUA ar face sex cu sefele lor in speranta ca vor fi promovati. Deci, o portie de preludiu sexual poate chiar sa imbunatateasca eficienta la job...
In alta ordine de idei, specialistii sunt de parere ca o aventura la locul de munca dureaza aproximativ 6-8 luni si afecteaza in cele din urma activitatea celor implicati. Daca femeile sunt mai sentimentale si accepta cu greu despartirile, barbatii considera relatiile amoroase de la serviciu drept o simpla aventura si isi revin in scurt timp.