Rolul sexualitatii in cuplu

La baza crearii unui cuplu sta atractia sexuala; cand un barbat doreste o femeie, acesta doreste de fapt ceea ce el, ca barbat, are nevoie si nu are. Cand o femeie doreste un barbat, si ea, de asemenea...

La baza crearii unui cuplu sta atractia sexuala; cand un barbat doreste o femeie, acesta doreste de fapt ceea ce el, ca barbat, are nevoie si nu are. Cand o femeie doreste un barbat, si ea, de asemenea, doreste ceea ce ii lipseste. Barbatul si femeia constituie o pereche care se defineste si se completeaza reciproc. Fiecare reprezinta ceea ce are nevoie celalalt, si fiecare are nevoie de ceea ce este celalalt. Daca ne dorim ca dragostea sa aiba succes, trebuie sa oferim ceea ce suntem si sa luam de la partener ceea ce avem nevoie.

De cele mai multe ori, exprimarea dragostei in intimitatea sexuala uneste partenerii, indiferent daca ei vor sau nu acest lucru. Aceasta legatura nu a luat nastere pentru ca un partener a dorit sau a ales asa, ci prin actul fizic in sine, care are un impact puternic asupra celor doi.

Timiditatea in a considera si a afirma acest aspect, cel mai intim din viata de cuplu, este legata de faptul ca pasiunea sexuala e privita inca, in unele cercuri, ca fiind injositoare si jenanta.

Legatura speciala si indestructibila dintre parteneri este rezultatul uniunii lor sexuale si doar acest act face din ei un cuplu. Daca sexualitatea lor este limitata intr-o anumita privinta - inhibitii, sterilitatea unuia dintre parteneri etc. - aceasta legatura nu se contureaza complet, chiar daca cei doi doresc acest lucru.

Acelasi lucru se intampla si in relatiile platonice, in care partenerii evita riscul sexualitatii si se confrunta cu un grad mai redus de vinovatie si responsabilitate atunci cand se despart. Odata ce partenerii au stabilit o legatura prin intermediul intimitatii sexuale, separarea fara suferinta sau vinovatie nu e posibila.

Rolul crucial pe care il joaca sexualitatea in cuplu situeaza suprematia carnalului asupra spiritului. Am fi tentati sa devalorizam carnalul in favoarea spiritului, ca si cum ceea ce porneste din dorinta fizica ar avea o importanta mai mica in comparatie cu dorinta morala si ratiunea. Insa, de multe ori, dorinta fizica isi demonstreaza puterea, iar intelepciunea si moralitatea cedeaza.

Respectarea dorintei partenerului...


Daca dorintelor sexuale ale unuia dintre parteneri nu i se raspunde cu dorinta, el/ea se afla intr-o pozitie dominata, celalalt avand puterea de a respinge.

Unii parteneri tin la puterea si superioritatea pozitiei de ofertant pe care o au in cuplu, insa aceasta atitudine nu face decat sa dauneze partenerilor. Pentru ca o relatie sa reziste in timp, riscul de a suporta respingerea, dar si bucuria si placerea de a oferi, trebuie impartasite de catre ambii parteneri.