Cat de des simti nevoia sa faci dragoste? Cat de des simte partenerul tau nevoia?
Daca amandoi aveti acelasi raspuns la aceasta intrebare si mai ales daca raspunsul ramane acelasi pe parcursul relatiei, atunci lucrurile sunt minunate. De putine ori insa lucrurile stau asa. Si in acest caz, ambii parteneri pot ajunge la o stare de frustrare, unul nefacand dragoste atat de des cat si-ar dori, celalalt facand dragoste mult mai des decat si-ar dori. Acesta asta nu inseamna ca unul din ei are o problema.
Cu toate astea, discrepantele de comunicare in plan intim au dus la deteriorarea sensului anumitor cuvinte care vin din sfera patologicului. De exemplu, termenul de nimfomanie s-a deteriorat fata de conotatia initiala, fiind adesea folosit in mod gresit, cu referire derogativa la adresa partenerului, care isi doreste o viata sexuala mai activa decat celalalt, pentru un partener care are un comportament sexual mai indraznet decat celalalt sau pentru o femeie care are mai mai mult de un partener sau care schimba partenerii mai repede.
Aceste lucruri, cat si faptul ca termenul este sexist, orientat doar catre sexul feminin (nimfele sunt niste aparitii feminine atragatoare si independente) a dus la inlocuirea in termeni medicali a termenului cu cel de hipersexualitate.
Nimfomania sau hipersexualitatea se refera la dorinta si angajarea in comportamente sexuale la un nivel suficient de mare incat sa poata fi considerat o problema medicala. Este manifestata prin obsesia fata de sex si dorinta de a se implica in comportament sexual care poate deveni compulsiv.
Atunci cand este folosit termenul de hipersexualitate, acesta implica ambele sexe. Daca folosim termenul nimfomanie, acesta se refera la femei. Pentru barbati este in acest caz folosit termenul satiriasis.
Acest tip de comportament nu mai este considerat o boala in sine, dar poate fi un simptom asociat anumitor tulburari psihice (in faza maniacala sau hipomaniacala a tulburarii bipolare si in anumite tulburari care au un fond neurologic).
Apetitul nostru sexual variaza oricum foarte mult de la o persoana la alta, fara ca acest lucru sa constituie o problema. Atunci cand vorbim insa despre hipersexualitate, dorinta si nevoia este resimtita atat de puternic, incat interfereaza semnificativ cu calitatea vietii persoanei respective: o impiedica sa se poarte firesc in anumite situatii, sa amane dorinta pe care o are sau sa isi asume anumite sarcini ale vietii.
Ea se angajeaza cu usurinta in experiente sexuale si este suficient de dezinhibata pentru a o face intr-un mod care este derutant pentru cei care urmeaza regulile sociale obisnuite. Se gandeste si vorbeste cu usurinta si in orice context despre sex si la modalitatile prin care poate ajunge la el; dorinta de a face sex o face sa nu ia hotarari rationale si sa se expuna la situatii care ii pot pune sanatatea sau chiar viata in pericol.
Aparitia acestui simptom poate varia de la o persoana la alta. Daca unele au un comportament promiscuu sexual in mod consecvent, lucru ce le impiedica sa aiba o viata sociala si familiala normala, altele devin asa in mod spontan si uneori chiar socant pentru cei din jur.
Nimfomania tine de cantitatea sexului si nu de calitatea lui, tine de sasisfactia psihica si mai putin fizica.
Nimfomania - prejudecata sau boala?
Cat de des simti nevoia sa faci dragoste? Cat de des simte partenerul tau nevoia?