Cum ne anuntam si cum ne starnim, noi oamenii, disponibilitatea sexuala? De exemplu, multe animale isi atrag partenera/ul prin intermediul feromonilor. "De ce taurii sau caii isi ridica narile de cate ori sunt excitati?" Darwin a reusit sa dea o explicatie cat se poate de clara, sustinand ca organismul lor este "setat" sa produca si sa raspandeasca doar doua tipuri de mirosuri - cele de aparare (de exemplu, cunoscutul miros emanat de sconcs) si cele de marcare a teritoriului si de atragere a partenerului.
In secolele urmatoare, studiul feromonilor degajati de numeroase animale (foca, vier, rozantoare) au inceput sa fie in centrul atentiei cercetatorilor, insa nimeni nu s-a gandit atunci ca ar putea fi intalniti si la fiintele umane.
Cu toate ca multi cercetatori ai vremii excludeau posibilitatea existentei feromonilor in cazul fiintelor umane, descoperirile recente au indicat unele exagerari in modalitatea de apreciere a simtului nostru olfactiv. La mijlocul anului 1980, s-a descoperit ca feromonii umani sunt receptati de catre organul vomeronazal, situat in interiorul nasului si transmisi creierului, in zona care activeaza functia sexuala.
Mirosurile si sentimentele
In mod curios, a tine minte un anumit miros este destul de dificil. Totusi in momentul in care o persoana este expusa unui anumit miros se declanseaza o amintire indepartata, poate chiar din copilarie in cele mai mici detalii. Unele arome ne pot influenta chiar fiziologic. In urma unor cercetari care vizau simtul olfactiv al fiintelor umane s-au descoperit cateva teorii foarte interesante.
- Un miros vag de lamaie sporeste semnificativ perceptia oamenilor asupra propriei lor sanatati;
- Mirosul de lavanda induce o stare de bine, insa scade nivelul inteligentei;
- O combinatie de lavanda si eucalipt accelereaza respiratia si creste vigilenta;
- Mirosul de alcool fenetil (o componenta a uleiului de trandafiri) reduce tensiunea arteriala.
Aceste descoperiri au condus la o dezvoltare rapida a industriei de aromaterapie, care sustine ca mirosurile ne influenteaza in mod cert starile de spirit si, prin urmare, o terapie cu ajutorul uleiurilor aromatice ajuta la imbunatatirea trairilor emotionale.